Francuska okuplja protupožarne kapacitete EU?

 

Članovi letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s jednim Canadairom CL-415 sudjelovali su od 15. do 18. listopada 2017. u Nimesu u Francuskoj Republici na međunarodnom susretu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair (European Canadair Aircraft Operator Informal Group). Hrvatski tim, predvođen načelnikom stožera 93. zrakoplovne baze HRZ I PZO-a i donedavnim zapovjednikom Protupožarne eskadrile, pukovnikom Davorom Turkovićem, sudjelovao je u radnom dijelu susreta ove grupe, gdje su razmijenjena iskustva o uporabi Canadaira u gašenju požara, njihovom održavanju i mogućnostima zajedničkog sudjelovanja, te dijeljenja resursa u međunarodnim humanitarnim  misijama u gašenju požara iz zraka, s ciljem postizanja interoperabilnost snaga kroz istovjetne procedure i postupke u svim fazama angažiranja protupožarnih snaga. Također, pukovnik Turković je na stručnoj radionici održao i prezentaciju na temu “Povratne informacije o iskustvima gašenja požara u Izraelu” na kojoj je prezentirao pozitivna iskustva u primjenjivanju standardnih operativnih postupaka i procedura u zajedničkom djelovanju protupožarnih snaga iz više zemalja.

Izlaganje pukovnika Turkovića (Photo: HRZ i PZO/PPE)

Po povratku u bazu Zemunik pukovnik Turković je rekao kako je ovo bio nastavak suradnje država koje su opremljene protupožarnim avionima Canadair CL-415 (Hrvatska, Španjolska, Grčka, Italija i Francuska):

“Iskorak je već napravljen po pitanju standardiziranja operativnih postupaka  kod upućivanja i izravnog djelovanja na požarištima u drugim zemljama i to je okvir u kojem se nadograđuju sva ostala važna pitanja kako bi ponudili najbolja i najučinkovitija rješenja u gašenju požara iz zraka.”

Također je istaknuo kako je  letačka posada Protupožarne eskadrile sudjelovala u Nimesu u Centru za izvaredne događaje na uvježbavanju na simulatoru koji je ciljano opremljen za uvježbavanje taktika gašenja požara iz zraka.

“Hrvatska je i ovoga puta dala svoj doprinos u izgradnji sustava uporabe i zajedničkog djelovanja zračnih snaga u gašenju požara i spremna je pružiti pomoć u stvarnim situacijama kada neka od država zatraži međunarodnu pomoć”,

zaključio je pukovnik Turković.

U Nimesu je istodobno održan i Forum operatera Canadair CL-215, CL-215T i CL-415 koji je organizirala kanadska tvrtka “Viking”, a na kojem je sudjelovao i pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te konferencija na temu gašenja požara iz zraka (Aerial Fire Fighting Europe 2017) u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link. Na konferenciji je sudjelovalo više od 350 stručnjaka koji su, među ostalim, razgovarali i o europskoj i internacionalnoj suradnji u borbi protiv požara, te o upotrebi novih tehnologija na tom području.

Zračna baza u Nimesu trebala bi postati središte nacionalnog, ali i europskog klastera za civilnu zaštitu koji je 2016. odobrio Christos Stylianides, europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, a time i prigodno mjesto za godišnji susret ključnog osoblja iz područja protupožarne zaštite.

Francuska okuplja zemlje s CL-415

I ovi međunarodni susreti, kao i projekt etabliranja zračne baze u Nimesu, događaju se istodobno dok Francuska najavljuje kupovinu 6 višenamjenskih zrakoplova Dash-8 od kanadskog proizvođača Bombardiera. U odnosu na prošlu godinu, broj pilota u sustavu Civilne zaštite se udvostručio, no broj raspoloživih protupožarnih  letjelica sve je manji. Nabava zrakoplova Dash-8 u vrijednosti od 400 milijuna eura, planirana za 2018., u Francuskoj je izazvala prilično polemika budući da taj zrakoplov nije amfibijski  i nema mogućnost uzimanja vode poput Canadaira, no francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da će ti zrakoplovi biti korišteni u protupožarne svrhe, ali i za medicinske evakuacije i prijevoz civilnih sigurnosnih snaga.

Francuska posjeduje 12 protupožarnih Canadaira, od čega najstariji ima 22 godine, no ne leti svih 12, već su neki od njih prizemljeni i željno iščekuju nove dijelove. To je, baš kao i u hrvatskom slučaju, postalo problem nakon što je Bombardier cijelu liniju proizvodnje i održavanja Canadaira prodao kompaniji Viking Air iz Britanske Kolumbije. Za sada nema naznaka da će Viking zaista pokrenuti proizvodnju novih CL-zrakoplova, već se zadovoljava održavanjem postojećih 170 zrakoplova Canadair. Neslužbeno se moglo čuti da bi se proizvodnja Canadaira mogla pokrenuti ukoliko Viking Air dobije narudžbu za novih 25 zrakoplova, a službeno – da je glavni direktor Vikinga David Curtis dobio zeleno svjetlo za razgovore s potencijalnim klijentima.

Francuski predsjednik Macron u protupožarnoj EU-ofenzivi (Photo: AFP)

Nesumnjivo je da će 11 država koje posjeduju Canadaire kad-tad morati obnoviti svoju flotu, budući da požari ne samo da stagniraju, već ih štoviše ima sve više i u većem obimu. Francuske regije koje su redovito izložene velikim požarima lobiraju kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da okupi zemlje južne i jugoistočne Europe radi koordinacije u održavanju i nabavi novih Canadaira, ali i radi zajedničke borbe protiv požara. Macron je početkom ovoga mjeseca najavio kako bi želio da se oforme zajedničke europske snage koje bi s “više solidarnosti odgovorile na brojne izazove klimatskih promjena i na povećana izlaganja rizicima“. U tom kontekstu treba gledati i okupljanje protupožarnih stručnjaka u francuskom Nimesu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.