Priprema za dolazak Rafalea

 

Uskoro će se navršiti 2 godine otkako je hrvatska Vlada donijela odluku o nabavi francuskih borbenih aviona Rafale za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Od tada je na obuku u Francusku otišao dio zrakoplovnih tehničara i inženjera, kao i prva grupa pilota. U petak 7. travnja, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gaël Veyssière u razgovoru za Dnevnik Nove TV osvrnuo se, među ostalim, i na pripreme za dolazak prvih francuskih aviona u Hrvatsku. Kako je rekao:

„Često se vjeruje da su naša dva naroda u boljim odnosima zato što ste kupili naše avione, ali zapravo je obratno. Odnos Hrvatske i Francuske je ojačao upravo zato što su francuski predsjednik i vaš premijer, g. Plenković, snažno europski orijentirani, to je ono što nas spaja, i upravo zato što smo bliski po tom pitanju Hrvati su odabrali Rafale. Obuka je počela prije nekoliko tjedana, sve se događa u predviđenom roku, mogu Vam reći da je francuska strana doista impresionirana sposobnošću pilota i mehaničara koje su za taj posao odabrale hrvatske vlasti. Govorim o sposobnosti učenja i prilagodbe, jer ipak je to značajan skok – s MiG-a 21 prijeći na Rafale. Tehnički, dijeli ih nekoliko generacija. Cilj je da ovdje stignu u prvoj polovini 2024. Znači, za godinu dana. To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovini godine, kad hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini, recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti“.

Na pitanje kada će to biti, veleposlanik Veyssière je odgovorio: „U prva tri mjeseca sljedeće godine“.

Ovaj se vremenski raspored poklapa i s najavom premijera Plenkovića s kraja svibnja 2021., kada je nakon sjednice Vlade na kojoj je službeno potvrđena kupovina borbenih aviona od Francuza rekao da se očekuje da „zrakoplovi dođu u Hrvatsku početkom 2024., sukcesivno.“ Zato Plenković nije bio nimalo iznenađen najavom veleposlanika Veyssière kada je u nedjelju, 9. travnja, nakon uskršnje mise na Kaptolu, komentirao: “„Još kada smo pregovarali, znali smo da će to biti od početka 2024., dinamika je takva da avioni neće doći svi odjednom, nego sukcesivno, tako da je za mene posve očekivano da dio njih dođe u prvoj polovici 2024.“. Premijer je dodao i da pripreme za preuzimanje francuskih zrakoplova idu dobro: „Piloti, tehničari i mehaničari se obučavaju, tako da će – kada avioni dođu – sve biti kako treba, za to smo se dugo i sustavno pripremali i donijeli stratešku odluku koja se čekala desetljećima“. Dolazak prvih Rafalea taman će se lijepo uklopiti i u izbornu atmosferu, koja bi se tih prvih mjeseci sljedeće godine mogla već prilično zahuktati, budući da je već sasvim izgledno da, unatoč nekim komentatorima, parlamentarni izbori ipak neće biti ove, već sljedeće godine.

General Lasica u obilasku gradilišta na Plesu (Photo: HRZ/A.Trupinić)

A da su pripreme za preuzimanje francuskih borbenih aviona u tijeku i u njihovoj budućoj matičnoj zrakoplovnoj bazi, moglo se primijetiti prošloga tjedna prilikom posjeta direktora Uprave za strategiju, planove i politike u Američkom zapovjedništvu za Europu (USEUCOM), geneal-bojnika Daniela T. Lasice Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. On se sastao sa zapovjednikom HRZ-a, brigadnim generalom Michaelom Križancem, koji ga je upoznao s postojećim razvojem sposobnosti, modernizacijom i opremanjem, kao i budućim planovima HRZ-a, te procesom izgradnje hangar za borbene avione Rafale i helikoptere Black Hawk. General Lasica usput je i obišao objekte u sklopu vojarne „Pukovnik Marko Živković na Plesu, uključujući i gradilište hangar za višenamjenski borbeni avion Rafale. I ministar obrane Mario Banožić na sjednici saborskog Odbora za obranu održanoj 16. ožujka, potvrdio je da je gradnja objekata na Plesu započela. To je, rekao je tada Banožić, bila jedna od stavki u „poskupljenju nabave Rafale u iznosu od 200 milijuna eura:

„To je taj ‘total package’, odnosno sredstva u kojem su bili dobar dio sredstava i za infrastrukturu. Ona nisu, dakle, plaćena dobavljaču aviona i… višenamjenskih borbenih aviona i naoružanja, oni će biti utrošeni ovdje u Republici Hrvatskoj za izgradnju infrastrukture. Kod nas su radovi, što se tiče infrastrukture, već počeli. Bili su izazovni s obzirom na ono što sad u ovom trenutku imamo iz građevinskog sektora na tržištu – govorim prije svega o porastu cijena pa smo čak i određene postupke ponavljali iz razloga što jednostavno od onog trenutka kada napravite plan nabave do trenutka ugovaranja dogodi vam se brojne promjene… I isto tako, riječ je o zahtjevnoj infrastrukturi da je ne može niti obaviti svaki izvođač radova, nego treba izvođač s velikim kapacitetima… Tome smo pristupili i radovi su započeli. Ja ću ih obić u… možda i ovih dana… da vidimo u kojoj su fazi… I definitivno da ono što se dogodilo sa Black Hawkom – da  su nam došli Black Hawk, a da je infrastruktura naknadno rađena – nam se neće dogoditi više jer pristup je taj da se radi infrastruktura do trenutka dolaska aviona“.

Početna procjena troška izgradnje hangara za Rafale je, prema izjavi samog premijera Plenkovića iz prosinca 2021. godine, bila 23.271.510 eura, no radilo se o cifri koja je bila procijenjena prije početka rata u Ukrajini i s manjom stopom inflacije u Hrvatskoj. Zato je realno očekivati, kako je priznao i sam ministar obrane, da je ta cijena u međuvremenu neugodno narasla. Kako neslužbeno saznajemo, hangar su projektirali francuski stručnjaci, a grade ga domaći građevinari.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.