Vlada RH izabrala francuski Rafale za 999 milijuna eura!!!

 

Od danas je i službeno – Vlada RH je u ovom krugu natječaja za novi višenamjenski borbeni avion izabrala francuski Rafale. Da je odluka pala na avion koji je svih ovih godinu i pol bio nesumnjivi favorit, potvrdio je na današnjoj 59. sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Novim VBA kojim ćemo zamijeniti sadašnje MiG-ove očuvat ćemo sposobnosti HRZ i značajno ćemo ga osnažiti. Time ćemo osigurati djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri njegove dimenzije – u moru, zraku i na kopnu. (…) Novim VBA stječemo sposobnost koja za sljedećih 30-40 godine višestruko uvećava borbenu moć Hrvatske vojske“.

10 jednosjeda i 2 dvosjeda Rafale standard F3R – potvrdio je Plenković kupovinu VBA najnovije generacije, jedini od 4 ponuđena s opcijom super krstarenja i najmanjim radarskim odrazom. Ponuda je vrijedna 999 milijuna eura, i bila je najpovoljnija s najboljom obročnom otplatom, koja neće ni na koji način usporiti ulazak u europsku monetarnu zonu.

Ovim izborom, Hrvatska je postala treći europski korisnik ovog francuskog aviona. Francuskoj se nedavno pridružila Grčka – ona je krajem siječnja ove godine potpisala ugovor o kupovini 18 aviona Dassault Rafale – 6 novih i 12 polovnih, čija isporuka će početi već u srpnju ove godine. Pred Hrvatskom su sada pregovori i izrada ugovora, što je u slučaju pokušaja kupovine izraelskih Baraka ispao vrlo zahtjevan, a onda u konačnici i nemoguć posao.

Plenković: Francuska ponuda je najbolja i najpovoljnija

Premijer Plenković je odluku o kupovini francuskih aviona objavio u sklopu uvodne riječi, gdje je poduži dio posvetio današnjem Danu Oružanih snaga, bez kojih ne bi bilo suverene i samostalne Republike Hrvatske. U tom kontekstu je izrekao i odluku o avionima:

“Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u hrvatske Oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnoga mira i sigurnosti hrvatskih građana. Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira. Time stvaramo preduvjete za stabilan i siguran razvoj Hrvatske, a to nam je važnije nego ikada. Značajnim podizanjem sigurnosti zemlje Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače, te će se povećati stupanj sigurnosti njihovih ulaganja, dugoročno će to pridonijeti kreditnom rejtingu i gospodarskom razvoju Hrvatske. Ujedno, ovom novom sposobnošću Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih, znanstvenih,industrijskih segmenata, te veće mogućnosti za hrvatsku obrambenu industriju.

Međuresorno povjerenstvo – a podsjetit ću da je ovaj proces započet u vrijeme naše prve Vlade u srpnju 2019. – temeljito je evaluiralo pristigle ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela, i jednoglasno usvojilo studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi. Vlada je razmatrala ovu studiju te je ocijenila: DA JE PONUDA FRANCUSKE NAJBOLJA i donijela odluku o 12 višenamjenskih borbenih Raf… aviona RAFALE – 10 jednosjeda i 2 dvosjeda. Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Između ostalog, jedini je od 4 ponuđena koji ima mogućnost nadzvučnog super krstarenja, može podnijeti najviše tereta (9 i pol tona) i ima najmanji radarski odraz što ga čini djelomično nevidljivim. Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R, uvedenom 2018., čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe. Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda u vrijednosti od 999 milijuna eura koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada, tzv. ‘government-to-government’ model, najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće ni na koji način usporiti ulazak Hrvatske u euro-područje.

Ovom prigodom želim zahvaliti SAD-u, Švedskoj i Izraelu na njihovim kvalitetnim ponudama, kao i na trudu koji su uložili u ovaj zahtjevan proces. Čestitam svima koji su bili uključeni u proces na hrvatskoj strani, članovima Vlade, članovima stručnih skupina, na obavljenom radu te im… želim ih pohvaliti da su čuvali integritet i povjerljivost cijelog postupka od nacionalnog interesa skoro dvije godine.

Posebno mi je drago da ovu odluku donosimo danas, na Dan Hrvatske vojske, u znak trajne zahvalnosti hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima, hrvatskim policajcima i svima onima koji su dali sve za Hrvatsku, kao i onima koji su uvijek Domovini vjerni“.

 

USKORO OPŠRINIJE…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.