Plenković i avioni: “Uzet ćemo si još vremena”

 

Nakon današnjeg Aktualnog sata u Hrvatskome saboru, a tijekom odgovaranja na novinarska pitanja, premijer Plenković se oko 14 sati suočio i s pitanjem o tijeku i sudbini višestruko otegnutog posla nabave borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Na novinarsko pitanje koje je glasilo “Jedna tema koju nisam primijetio da je bila na Aktualcu… možda jest. Ako je, možda sam naprosto prečuo, ali… Bliže se neki rokovi za borbene avione. Hoće li ta odluka uskoro? Pojavila se informacija u francuskim medijima, ne znam je li vam to poznato, je li to točno uopće… da su avioni koji su ponuđeni, koji bi mogli biti ponuđeni Hrvatskoj, nude se sada Grčkoj. Jesmo li sada već pri kraju nekih rokova, i kada će biti ta odluka?“, premijer je odgovorio:

Mmmm… Ne da se nude Grčkoj, znam da Grčka kupuje također borbene avione. To je proces koji traje, to znam. Ne znam sad točno, ne mogu to bit’ sigurno isti avioni… Francuska i njeno zrakoplovstvo ima dovoljan broj zrakoplova, to sigurno nije problem. Što se tiče naše odluke, ja sam rekao na početku, ne znam, siječnja… ja mislim da je to bilo u jeku onih aktivnosti nakon potresa, da to nije trenutak. Proces traje, konzultacije traju. Donijet ćemo odluku pravodobno. Sve su… Sve su ponude validne. Prema tome, uzet ćemo si još neko vrijeme da o tome u miru odlučimo. A kad bude – obavijestit ćemo vas“.

Ovime je Andrej Plenković još jednom potvrdio nagađanja kako je spomenuta nabava odgođena do daljnjega. Baš kao i prije dva mjeseca, kada se početkom veljače čulo o odgodi ovog velikog posla javne nabave, tako Plenković ni ovoga puta nije dao ikakav rok do kojeg bi se nešto trebalo obaviti ili objaviti. I dok takvo ponašanje hrvatske strane više uopće ne čudi, prilično je jasno da će tu veliku ulogu odigrati i sami ponuđači, odnosno rokovi do kojih oni pristaju biti obvezani svojim lanjskim ponudama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.