Primopredaja dužnosti u operaciji ATALANTA

 

Dvadesetak dana od odlaska iz Lijepe naše, hrvatski AVPD tim (Autonomni tim za zaštitu brodova, Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) ovih je dana i službeno preuzeo svoj novi posao u okviru operacije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA. Na ceremoniji održanoj 28. prosinca 2014. godine u Đibutiju oni su preuzeli dužnost čuvanja ciparskog plovila MSM Douro od kolega iz Srbije. Prvog dana nove, 2015. godine MSM Douro trebao bi isploviti iz luke Đibuti put obale Somalije.

Spomenuti AVPD tim iz susjedne nam Republike Srbije posljednja je tri mjeseca čuvao plovila Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) – konkretno ovo isto ciparsko plovilo koje sada postaje dom i hrvatskom timu. Posao koji su radili obuhvaćao je zaštitu tog plovila u službi WFP od napada pirata tijekom njegove plovidbe uz somalske obale. Ovo je već drugi srbijanski AVPD tim u operaciji ATALANTA, koji se 21. rujna ukrcao na MSM Douro i na njemu proveo naredna tri mjeseca. Oni su jučer, u ponedjeljak 29. prosinca, stigli u Srbiju.

Pripadnici hrvatskog AVPD tima, koji su netom pristigli na novu dužnost, također će biti ukrcani na MV MSM Douro ukupno do četiri mjeseca, kazuje u svom jučerašnjem priopćenju EU NAVFOR Somalia. Ovaj rok “do 4 mjeseca” donekle je iznenađujući, budući se do sada govorilo o zadaći u trajanju do 3 mjeseca. No, bilo kako bilo, prvi hrvatski AVPD tim ne bi trebao biti i posljednji – naime, u razdoblju 2015./2016. planira se angažman još jednog takvog tima iz RH.

EEAS u svom priopćenju napominje i kako od početka aktivnosti zaštite WFP plovila od pomorskih snaga EU 2009. godine – ni jedno takvo plovilo nije bilo napadnuto ili oteto od pirata. Kao rezultat ovih uspješnih zaštitnih aktivnosti, preko 924.000 metričkih tona pomoći u hrani sigurno je isporučeno stanovništvu Somalije (što predstavlja ustrajan rast, budući da MORH u priopćenju od prije samo osam dana spominje ukupno 880.000 metričkih tona isporučene hrane).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.