Drugi hrvatski AVPD tim preuzeo dužnost u ATALANTI

 

Gotovo dvije godine nakon što se prvi hrvatski AVPD tim (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD, Autonomni tim za zaštitu brodova) zaputio u operaciju EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, Hrvatska je prema Africi poslala i drugi  takav tim. Kao i 2014., i sada hrvatski AVPD tim čini 12 pripadnika OS RH, koji su prošloga vikenda preuzeli dužnost na ciparskom trgovačkom brodu MSM Douro od dotadašnjeg tima Vojske Srbije. U subotu, 05. studenog, srpski AVPD tim okončao je svoju 97 dana dugu zadaću na brodu MSM Douro, koji u sklopu Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) razvozi humanitarnu pomoć po somalskim lukama. Tijekom nešto više od 3 mjeseca, srpski AVPD tim bio je na ukupno 7 ovakvih humanitarnih tura uzduž obale Somalije, štiteći pritom ukupno 7,233 metričkih tona hrane i drugih humanitarnih potrepština. Od prošloga vikenda, taj zadatak izvršava hrvatski AVPD tim, u što se uvjerio i relativno novi zapovjednik operacije ATALANTA, general bojnik Robert Andrew Magowan, prilikom posjeta njemačkim i španjolskim vojnicima raspoređenima u zrakoplovni dio operacije – MPRA (Maritime Patrol and Reconnaissance Aircraft –MPRA). Zapovjednik 2. hrvatskog AVPD tima je kapetan korvete Željko Doko.

Zapovjednik operacije ATALANTA u obilasku MPRA i AVPD

Zapovjednik operacije ATALANTA u obilasku MPRA i AVPD

Drugi hrvatski AVPD tim počeo se pripremati za operaciju EU NAVFOR Somalia – ATALANTA još u travnju ove godine, kada je na Udbini počela prva faza obuke 18 kandidata, od kojih je potom njih 12 i izabrano za 2. hrvatski AVPD tim. U pripremama je kao instruktor sudjelovao i poručnik bojnog broda Nenad Kontri, zapovjednik 1. hrvatskog AVPD timom u ATALANTI. Pripreme za sudjelovanje u ovoj po mnogo čemu specifičnoj operaciji uključuju obuku rukovanja pištoljem i automatskom puškom, bojno gađanje iz teške strojnice 12,7 Browning te snajpera, obuku iz prve pomoći prema STANAG-u 2122. Uz to, radi se i upoznavanje sa samim područjem operacije, sa zadaćama koje ih očekuju i situacijama do kojih može doći na samom štićenom brodu. Na temelju iskustava 1. AVPD tima, obuka je ovoga puta donekle izmijenjena, sukladno stvarnim uvjetima u samoj operaciji. Tijekom 3 i pol mjeseca, ili točnije 111 dana, koliko je prvi hrvatski AVPD tim proveo na brodu MSM „Douro“, humanitarna je pomoć dostavljana od luke Djibouti, preko nekoliko somalskih luka, do tanzanijske luke Dar-es-Salam i Mombase u Keniji. Cijelo to vrijeme hrvatski vojnici gotovo uopće nisu napuštali brod za čiju su zaštitu bili zaduženi – tijekom 111 dana svega 3 puta su napustili MSM „Douro“, i to u ukupnom trajanju kraćem od 12 sati.

Završno ocjenjivanje 2. AVPD time provedeno je na vježbi „Ugor 16“, koja se od 31. kolovoza do 02. rujna održavala u vojarni „Sv. Nikola“ i u akvatoriju srednjeg Jadrana. Scenarij vježbe, od čega je dio proveden i na BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“, obuhvaćao je sve moguće situacije s kojima bi se hrvatski vojnici mogli susresti tijekom svog angažmana u Somaliji, pa je šef ocjenjivačkog tima GS OS RH brigadir Mijo Kožić zaključio da su pripadnici 2. AVPD time borbeno spremni. Kroz vježbu su proigrane sve situacije koje će hrvatski vojnici proći i u operaciji ATALANTA – od primopredaje opreme i naoružanja u bazi, preko ukrcaja tereta na brod, pa do napada pirata bilo u luci bilo tijekom plovidbe, te sve što još ide uz ovakve incidentne situacije. Također su provjereni i svi oblici komunikacije i izvješćivanja između AVPD tima, snaga operacije (Force Headquarters – FHQ) i ZOS-a GS OS RH, poznavanje pravnih sporazuma, te medicinskih i logističkih sposobnosti.

Prijem kod zapovjednika HRM-a

Prijem kod zapovjednika HRM-a

Prije odlaska za Somaliju sredinom listopada ove godine, pripadnicima 2. hrvatskog AVPD tima sretan put i što bolje obavljenu zadaću poželio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, podsjetivši ih da je „pored zaštite broda, podjednako primarna zadaća da se živi i zdravi vrate svojim obiteljima“. Nakon što su se sredinom listopada zaputili prema Somaliji, hrvatski su pripadnici AVPD tima još par dana pričekali u Djiboutiju dolazak ciparskog broda MSM “Douro” za čiju su zaštitu zaduženi naredna 3 mjeseca.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.