Drugi HRVCON AVPD na putu kući

 

Nakon dva mjeseca plovidbe uz obale Somalije, 2. hrvatski AVPD tim odlikovan je Medaljom za doprinos Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU u znak priznanja njihovog iznimnog djelovanja u sklopu anti-piratske EU operacije ATALANTA. Odličja je na revere hrvatskih vojnika stavio francuski kapetan fregate Fabrice Guerrier, na prigodnoj svečanosti održanoj u luci Džibuti. U prigodnom obraćanju pripadnicima hrvatskog AVPD tima, Guerrier im je rekao kako trebaju biti ponosni na svoja postignuća u osiguravanju sigurnog stizanja hrana i druge humanitarne pomoći u somalske luke za somalski narod. Kako se navodi na web-stranici EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, „visoko obučeni hrvatski tim bio je ukrcan na plovilo MSM Douro iz programa ‘World Food’, koje je prevozilo nužnu humanitarnu pomoć za dislocirano stanovništvo Somalije, i brinući se za sigurnost od bilo kakvog piratskog napada“.

MSM Douro u Crvenom moru 17. siječnja poslije podne

MSM Douro u Crvenom moru 17. siječnja poslije podne

Pritom je zanimljivo da se ni EU NAVFOR Somalia – ATALANTA ni OS RH ne mogu dogovoriti koliko je vremena 2. HRVCON AVPD proveo u operaciji ATALANTA. Dok u EU NAVFOR Somalia misle da su hrvatski vojnici u operaciji proveli „posljednja 4 mjeseca“, u OS RH smatraju da su na MSM Douro ukrcani „od sredine listopada 2016.Na portalu Obris.org zabilježili smo, pak, da je 2. HRVCON AVPD sredinom listopada tek krenuo za Somaliju, dok je 04. studenog 2016. preuzeo dužnost štićenja ciparskog broda MSM Douro. Jednako tako, EU NAVFOR Somalia i OS RH ne mogu se dogovoriti ni o sudbini HRVCON-a nakon dodjele odličja. Naime, na web-stranici operacije ATALANTA piše da je „nakon uručenja odličja hrvatski tim otišao iz Džibutija kući, kako bi proveo itekako zasluženo vrijeme sa svojim obiteljima“. Oružane snage odlazak 2. HRVCON AVPD-a iz operacije ATALANTA uopće ne spominju, iako prema servisu Marine Traffic i ostalim stranicama za praćenje pomorskih ruta izgleda da je MSM Douro, zajedno s ukrcanim vojnicima, napustio obale Somalije i zaputio se prema Mediteranu.

U svojoj drugoj rotaciji u operaciji ATALANTA pripadnici HRVCON-a bili su prilično zamijećeni. Osim što ih je na samom početku višemjesečnog mandata posjetio zapovjednik operacije, britanski general bojnik Robert Andrew Magowan, pohvala hrvatskom AVPD timu došla je točno na Božić, na službenoj web-stranici operacije. Upravo je hrvatski tim uzet kao primjer za oslikavanje ključne uloge EU pomorskih snaga u osiguravanju brodova koji sudjeluju u World Food Programu (WFP) dostave humanitarne pomoći narodu Somalije: „Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, hrvatski tim za pomorsku sigurnost u sastavu Pomorskih snaga EU, radio je upravo to. Ukrcani 24/7, ovi visoko obučeni vojnici držali su neprestanu stražu na moru kako bi osigurali da plovilo iz programa World Food, MSM Douro, ostane sigurno“, stoji na web-stranici operacije ATALANTA.

Trajanje operacije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA nedavno je produženo do kraja ove godine, a u planu je da OS RH tijekom narednih mjeseci pošalju u Somaliju i 3. AVPD tim. Prema prijedlogu Vlade RH i odgovarajućoj odluci Hrvatskog sabora s kraja prošle godine, OS RH nastavit će sudjelovati u operaciji ATALANTA s do 25 pripadnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.