Nacionalna garda Minnesote o posjetu 91. ZB HRZ

 

Pribavljanje nove opreme predstavlja zanimljivo vrijeme za svaku organizaciju, a to raspoloženje posebno obuhvaća i HRZ tijekom njihovog nastojanja da kupe F-16 za svoje letačke snage. Nedavno je Zračna nacionalna garda Minnesote kroz već uhodani State Partnership program bila u mogućnosti uveličati ove uzbudljive napore, dopuštajući hrvatskim snagama blizak i detaljan pogled na ove zrakoplove. Gotovo 180 pripadnika iz sastava 148. Fighter Winga ANG bili su u nedalekoj Nizozemskoj, gdje su sudjelovali na vježbi „2019 Frisian Flag. Tijekom prvog vikenda u travnju mali odred njihovih pripadnika krenuo je za međunarodnu zračnu luku u Zagrebu, sa čvrstom namjerom održavanja namjenskih razgovora s ključnim vođama hrvatskih Oružanih snaga, koje trenutno koriste borbene zrakoplove MiG-21.

Tijekom ovog susreta, letačko osoblje je uspjelo pokazati velikom broju vojnih i civilnih promatrača dobar simbolični primjer suradnje ove dvije države, koje međusobno povezuje State Partnership program. Borbeni zrakoplovi F-16 iz sastava Zračne nacionalne garde Minnesote i MiG-21 hrvatskih Oružanih snaga održali su i kratki let s ukupno 4 zrakoplova. „Vrlo sam uzbuđen biti dijelom ovoga susreta i razgovarati s hrvatskim zrakoplovcima o korištenju i održavanju vezano uz avione F-16“, kazao je mladi satnik iz sastava 179. Eskadrile borbenih aviona: „Bila mi je čast letjeti uz njih i njihove borbene avione MiG-21.“ Ovo je bio povijesni događaj i još jedna potvrda prijateljstva te strateškog partnerstva između Hrvatske i SAD, rekao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Mehaničari i drugo logističko osoblje bilo je pri ruci ne bi li pomogli odgovoriti na sva pitanja koja su postavljali ljudi iz HRZ. Osjećaj zadovoljstva koji je tu dijelilo svo vojno osoblje koje je sudjelovalo u ovom vikend-događanju ličio je na situaciju kad dobar susjed pomažu prijatelju koji živi u kući do njegove. „Njihova beskrajna gostoljubivost i čitavo to iskustvo je nešto što neću zaboraviti; sa zanimanjem gledam što će budućnost donijeti za Hrvatsku i definitivno bih želio biti djelićem još takvih partnerskih događanja,“ kazao je mladi satnik.

Ovaj povijesni događaj, let dva zrakoplova MiG-21 i 2 F-16 iz Minnesote, koji su letjeli zajedno, okupio je velik broj promatrača, uključujući brojne kadete hrvatskih vojna škola, lokalne dužnosnike, te veleposlanika SAD u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta. Upravo je Kohorst dobio i priliku izbliza i detaljno pogledati zrakoplove, te je bio zadovoljan posjetom Zračne nacionalne garde iz Minnesote, kako je to bilo preneseno i u službenom priopćenju za medije.

Partnerski odnosi Hrvatske i Nacionalne garde američke savezne države Minnesota započeli su 1996. godine, i obje zemlje su provele veći broj zajedničkih aktivnosti tijekom ova dva desetljeća. Čitav program se fokusirao na jačanje više ključnih vojnih sposobnosti, među njima na cyber obranu, kao i na sigurnosnu te obrambenu podršku civilnim vlastima.

 

*tekst o posjetu 148. Fighter Winga Zagrebu objavljen je 15. travnja 2019. na web-stranici Nacionalne garde Minnesote. Originalan tekst može se naći na adresi https://minnesotanationalguard.ng.mil/148th-fighter-wing-flies-in-to-croatia-for-state-partnership-program-engagement/

**tekst i fotografije: Zračna nacionalne garde Minnesote/Tech. Sgt. Lynette Hoke/148. Fighter Wing

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.