Pregled tjedna: 22.1.2018. – 28.1.2018.

 

PONEDJELJAK 22.1.2018.

U Zadru je održana središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica ’93“. Uz mimohod postrojbi/sudionica same operacije i taktičko-tehnički zbor na zadarskoj Rivi, najupečatljiviji je bio govor umirovljenog generala Ante Gotovine: „Ne zaboravimo da je Domovinski rat odgovor na agresiju na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Pobjedom smo ostvarili samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji žive ovdje, neovisno o narodnosti i vjeri. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti“. Nakon održanog središnjeg programa OS RH su darovale 500 obroka vojničkog graha Pučkoj kuhinji Caritasa Zadarske nadbiskupije. U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan je Znanstveni kolokvij o VRO „Maslenica ’93“.
—————————————-

Brodotrogir je priopćio da se Brodosplitova Novogradnja 540 (odnosno budući OOB Ministarstva obrane) trenutno nalazi u malom Doku 4, gdje se obavljaju planirani radovi na vanjskoj oplati,  odnosno njezino  bojanje i postavljanje cink protektora.
—————————————-

MiG ev. oznake 133 na Plesu u utorak, 23. siječnja (Photo: Ljiljana Medved)

MORH je razveselio priopćenjem da će u okviru planiranih zadaća HRZ i PZO piloti aviona MIG-21 provoditi redovite letačke aktivnosti, i to od ponedjeljka 22. do petka 26. siječnja 2018. godine od 9,00 do 16 sati. Letovi se provode na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Na zagrebačkom području MiG-ovi su se samo čuli, dok su se na zagrebačkom nebu mogli vidjeti CL-415, pristigli krajem prošloga tjedna na redoviti remont u ZTC.
—————————————-

U vojnoj bazi u Rukli (Litva) održana je svečanost preuzimanja dužnosti novopristiglog francuskog kontingenta u multinacionalnu borbenu skupinu eFP u Litvi. Oko 300 francuskih vojnika pridružilo se borbenoj skupini pod njemačkim zapovjedništvom. Svečanosti su prisustvovali i pripadnici 1. HRVCON-a iz sastava OS RH.

UTORAK 23.1.2018.

Pripanidnici HRVCON-a na obuci (Photo: BG Poland/Marcin Swidzinski)

Zapovjednik JFC Brunssum (Joint Force Command) general Salvatore Farina, zajedno s NATO delegacijom, posjetio je borbenu skupinu eFP u vojnoj bazi Bemowo Piskie u Poljskoj. Pripadnici Vojne policije iz sastava američke 529. satnije Vojne policije – Počasna straža, 709. bojne Vojne policije, te 18. brigade Vojne policije (uključeni u eFP BG Poljska) proveli su zajedno s vojnom policijom iz Poljske i Hrvatske obuku u provođenju reda te postupanju na kontrolnim točkama.
—————————————-

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i na Masleničkom mostu završen je četverodnevni program obilježavanja 25. obljetnice VRO „Maslenica ’93“.
—————————————-

Gostujući uživo u programu N1, bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, a sada politički analitičar i kolumnista na portalu Telegram.hr, Goranko Fižulić, ponovno je kritizirao MORH-ovu nabavu borbenih zrakoplova, ali i politiku upravljanja brodogradilištima: „Treba mijenjati poslovni model, ali to ne mogu učiniti sama brodogradilišta. Država je mogla i trebala plasirati svoje narudžbe. Umjesto da kupujemo polovne avione, trebali smo pokušati proizvesti brod, koji bi bio potencijalni izvozni proizvod za treće zemlje. Ako MORH svake godine ima viška, s time se može napraviti osnovni razvojni budžet. Drugi je državni brodar Jadrolinija, koji ima svoj plan i mora obnoviti flotu, i MORH koji mora raditi na razvoju. Oni su impuls brodogradnji koji je možda dovoljan da krene u promjenu poslovnog modela“. (izvor: N1 televizija, gostovanje uživo, emitirano 23. siječnja 2018.)
—————————————-

Zapovjednik Obalne straže u nastupnom posjetu Lučkoj kapetaniji u Đibeniku (Photo: OS RH/H.Čobo)

Zapovjednik Obalne straže RH i predsjedavajući Stručnog tijela za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru, kbb Milan Blažević, boravio je u Šibeniku i Zadru, u nastupnom posjetu tamošnjim Lučkim kapetanijama Šibenik i Zadar, Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka u Zadru (NPCPP), te 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Svrha posjeta je unapređenje suradnje Obalne straže RH (OSt RH) s ostalim tijelima državne uprave nadležnim za planiranje i provedbu zajedničkih aktivnosti na moru, i sa zrakoplovnim snagama koje su pod operativnim nadzorom zapovjednika OSt RH.
—————————————-

Nakon što je tijekom vikenda bivši načelnik GS OS RH, umirovljeni general Petar Stipetić, pretrpio moždani udar, u KBC Zagreb posjetio ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji savjetnika načelnika Glavnog stožera OS RH za zdravstvo brigadnog generala Borisa Zdilara.
—————————————-

Po uzoru na MORH, i MUP je započeo s potpisivanjem godišnjih ugovora s domaćim proizvođačima vojne opreme i prezentacijom plana javne nabave. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je 5 ugovora i 3 okvirna sporazuma za nabavu osnovne policijske odore, ukupne vrijednosti 112,6 milijuna kn.

SRIJEDA 24.1.2018.

Simulator prevrtanja vozila MRAP (Photo: OS RH/Antun Mandić)

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu završena je dvodnevna obuka osposobljavanja pripadnika OSRH na simulatoru prevrtanja vozila – MET (MRAP Egress Trainer). Program obuke uspješno je prošlo 58 polaznika tečaja.
—————————————-

Bivše čelnike VSOA-e Darka Grdića i Ognjena Preosta sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je osudilo na po 3 godine zatvora zbog pronevjere novaca iz Fonda za posebne namjene VSOA-e. Osim njih, uvjetne kazne dobila su još 2 djelatnika VSOA-e, dok je treći oslobođen jer je tijekom postupka dokazano da je veći dio novca predavao Preostu, a tek manji dio utrošio za doušnike.
—————————————-

Hrvatska televizija emitirala je intervju s ukrajinskim ministrom obrane Stepanom Poltorakom, koji je nedavno boravio u posjetu Hrvatskoj. Poltorak je govorio o vojnoj i obrambenoj suradnji Ukrajine i Poljske, sigurnosnom stanju na ukrajinskom istoku i budućim ukrajinsko–ruskim odnosima. „Hrvatska ima iskustva u stvaranju obrambenih snaga, velika su dostignuća u vojnoj industrijskom kompleksu… Iznenađen sam koliko je Hrvatska napravila. I mi smo tijekom četiri godine stekli veliko iskustvo, upravo će suradnja na vojno-tehničkom planu pružiti mogućnosti Hrvatskoj i Ukrajini da naprave ozbiljan korak prema stvaranju snažne suvremene vojske kako u Hrvatskoj tako i Ukrajini“, rekao je, među ostalim, Stepan Poltorak. (izvor: HRT, emisija Global, emitirano 24.1.2018., autor: Gordan Žvanović)
—————————————-

Jedna od 6 PzH na ispitnom gađanju (Photo: OSRH/TRP/stožerni narednik Esmir Subašić)

Na poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju provedeno je bojevo ispitno gađanje radi ispitivanja i uvođenja u operativnu uporabu Samohodne haubice 155 mm (PzH 2000 HRV). Gađanje je provedeno iz ukupno 6 PzH, a potporu su, kao i u dosadašnjim bojevim ispitnim gađanjima, dali djelatnici njemačkog KMW-a i RLS-a, te djelatnici ZzP-a iz RZ „Jedinstvo“.

ČETVRTAK 25.1.2018.

Nakon punih 7 godina, Policijska uprava Osječko-baranjska okončala je istragu protiv više od 20 osoba za koje se sumnja da su prijavljujući više obroka od stvarnoga stanja na VP Gašinci oštetili proračun RH i MORH-a za oko 300.000,00 kn. Podnesene su kaznene prijave za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
—————————————-

Izaslanstvo britanskog RAF-a (Kraljevskog ratnog zrakoplovstva) boravilo je u radnom posjetu Varaždinu kako bi ispitali mogućnosti sudjelovanja i prihvata zrakoplova RAF-a na ovogodišnjem zrakoplovnom showu CIAV 2018. „Velika Britanija je strateški partner Ministarstva obrane Republike Hrvatske i zemlja s kojom smo ostvarili primjerenu vojnu suradnju, koja prerasta u izvrsnu vojno – civilnu suradnju. Ovakva sinergija otvara niz novih mogućnosti za daljnje aktivnosti, a upravo je međunarodni aeromiting u Varaždinu prigoda za širenje suradnje i s civilnim sektorom“, istaknuo je tom prilikom Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.
—————————————-

Punih 5 sati zastupnici Hrvatskog sabora proveli su raspravljajući o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani. Dok je dio zastupnika opozicije upozoravao kako izmjene idu u korist militarizacije društva, ministar obrane Damir Krstičević u obrazloženju ovih zakona naglasio je da nove izmjene i dopune obuhvaćaju nekoliko područja: (1) jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, (2) mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, (3) unapređivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, te (4) uporabu i korištenje OS RH i drugo.
—————————————-

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, održao je  predavanje na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ na temu Aktualno stanje i perspektiva daljnjeg razvoja OS RH.
—————————————-

Najbolji vojnik i dočasnik (Photo: OSRH /čn Andreja Pešut)

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu održana je dodjela priznanja i prigodnih poklona najboljim dočasnicima i vojnicima iz postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Časnički namjesnik Emin Menoski iz Gardijske mehanizirane brigade i  razvodnik Dražen Zorić iz satnije veze Gardijske mehanizirane brigade najbolji  su dočasnik i vojnik Hrvatske kopnene vojske u 2017. godini.
—————————————-

Na roditeljskom sastanku učenika i roditelja 3. i 4. razreda IRE i ZIM smjera Zrakoplovno-tehničke škole „Rudolfa Perešina“ s predstavnicima MORH-a, GS OS RH i HRZ i PZO dogovorena je značajna nadogradnja suradnje koja će kvalitetnim učenicima omogućiti ne samo stipendiju za vrijeme školovanja, već i zapošljavanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

PETAK 26.1.2018.

Povodom proglašenja Godine spremnosti, na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ održan je Dan sporta u OS RH pod geslom „Budi aktivan i spreman“. Prezentirani su neki od sportova kojima se bave pripadnici OS RH, kao i nova sportska oprema, u kojoj su potom čelni ljudi Ministarstva obrane, Glavnog stožera i Oružanih snaga pretrčali nekoliko krugova. Ministar obrane Krstičević najavio je namjeru da OS RH promijene ime u „Hrvatska vojska“ jer je taj naziv navodno „bliži narodu“.
—————————————-

Nakon susreta hrvatskog i izraelskog premijera Andreja Plenkovića i Benjamina Netanyahua na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, izraelski mediji objavili su da je dogovoreno da Hrvatska kupi izraelske avione F-16. Plenković je te napise demantirao: „Ne, jako pažljivo cijeli taj proces vodimo i favoriziranosti nema, sve se radi transparentno, temeljito su ponude analizirane bez ikakve sklonosti“.

Povodom vijesti iz Izraela, SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović zatražio od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da proslijedi njegovo zastupničko pitanje ministru obrane Damiru Krstičeviću. Pitanje u cijelosti glasi: „Jeste li upoznati s informacijom da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Plenković dogovorio kupnju zrakoplova od Izraela kao što je objavljeno iz izraelskih izvora i da li možete te informacije potvrditi? Temeljem cijelog postupka provedenog natječaja zrakoplova za potrebe HRZ i PZO, te vodeći se Vašim izjavama u kojima ste Odbor za obranu Hrvatskog sabora uvjeravali u transparentnost i potpunu dostupnost svih informacija u ovom natječaju do sada smo podržavali postupak nabave uz nekoliko uvjeta, cijeneći i da je potrebno zadržati znanje o ratnom zrakoplovstvu kao i borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Vijesti koje su objavljene u izraelskim medijima iz izraelskih izvora govore upravo suprotno o cijelom postupku te ovim putem od Vas molim objašnjenje“.
—————————————-

Na 7. sjednici Hrvatskog sabora donesen je zaključak da se prihvaća u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani (90 glasova „Za“, 31 „Suzdržan“). Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS RH prihvaćen je jednoglasno, sa 125 glasova „Za“ (također u 1. čitanju).
—————————————-

Nakon što su u prvom čitanju prošle izmjene Zakona o obrani, u analizi portala Index propituje se želi li ministar obrane Damir Krstičević, odnosno HDZ-ova vlada, uvesti obvezni vojni rok?  Analiza je pokazala da se kroz temeljno vojno osposobljavanje i jasno propisanu obvezu služenja u pričuvnom sastavu uvodi obvezni vojni rok ali pod drugim imenom, smatra Indeks, što je samo „provođenje plana i programa objavljenog još krajem 2014. godine“. (izvor: Index.hr, objavljeno 26.1.2018. pod naslovom “Da! Sada je sasvim jasno, HDZ uvodi obvezni vojni rok i želi da radosno primite tu vijest”, autor: I.Ćimić)
—————————————-

Tijekom boravka u Hrvatskom zagorju, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala je potpisivanju ugovora između Krapinsko-zagorske županije i Udruge „Susreti za Rudija“ o izgradnji „Spomen hiže Rudolfu Perešinu“ u Jakšincu. Riječ je o donaciji županije od 150 tisuća kuna, a ugovor su potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Udruge vlč. Ivan Levak.
—————————————-

Američki zrakoplovi Osprey opet na Zemuniku (Photo: HRZ i PZO/Robert Ribarić)

Pripadnici OS iz postrojbi smještenih u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku posjetili su američke višenamjenske vojne zrakoplove CV-22 Osprey, koji se nalaze u radnom posjetu HRZ i PZO u bazi u Zemuniku. Ovo je drugi posjet američkih Osprey-a bazi Zemunik u sklopu kojeg su američki zrakoplovni timovi pružili domaćinima osnovne informacije o tehničkim karakteristikama, uporabi i misijama ovog zrakoplova.
—————————————-

Završio je tečaj osposobljavanja polaznika za motritelje zračnog prostora, koji se od 15. do 26. siječnja provodio na području aerodroma vojarne „Pukovnik Mirko Vukšić“. Tečaj se provodi u cilju priprema postrojbi PZO za vojnu vježbu „ŠTIT 2018“, a pohađalo ga je 7 pripadnika Pukovnije PZO.
—————————————-

U organizaciji 93. ZB HRZ i PZO u Sinju je obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su tragično poginuli u padu zrakoplova Antonov An-2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992. Paljenjem svijeća u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a, polaganjem vijenca na spomen ploču na otočiću Škojić, te svetom misom u kapelici vojarne „Admiral Sveto Letica Barba“ u Splitu, odana je počast pripadnicima Hrvatske ratne mornarice Darku Jurišinu i Nikoli Perleti, članovima posade barkase MRB-42 HRM-a, poginulima pri izvršavanju zadaće 1992. godine.
—————————————-

U sklopu Noći muzeja, u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu postavljena je tematska izložba „Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – u ratu i miru“, u sklopu koje su se mogli razgledati razni eksponati od Prvog svjetskog rata pa do današnjih dana.

SUBOTA 27.1.2018.

Prva ovakva suradnja OS RH i vrhunskog sportaša (Photo: MORH/M.Čobanović)

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje OS RH zaputili su se s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem u osmodnevnu ekspedicijsku hodnju po Velebitu. Planirana ruta kretanja je: Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno, a težina osobne opreme je do 40 kg.
—————————————-

Večernji list bavi se napisima izraelskih medija o hrvatskoj kupovini izraelskih F-16, nastalima na temelju pogrešne interpretacije objave izraelske Vlade. Navodi se i da je „nalaz povjerenstva MORH-a o izraelskoj ponudi kao najbolje ocijenjenoj“ sredinom prosinca prošle godine „dobio ovacije i jednoglasno je prihvaćen glasovima vlasti i oporbe i na saborskom Odboru za obranu“ što, prema izjavama danima nakon sjednice Odbora za obranu, ne odgovara istini. I na web-stranici Hrvatskog sabora može se naći „Mišljenje Odbora za obranu o Projektu opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske borbenim zrakoplovima“, gdje se izričito kaže da je jednoglasno mišljenje Odbora da se „podržava se postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona“, ali se nigdje ne spominje nabava baš izraelskog aviona. (izvor: Večernji list, objavljeno 27.1.2018. pod naslovom „Hrvatska od Izraela kupuje F-16 za 500 mil. dolara?“, autor: Davor Ivanković)

Subotnja naslovnica Večernjeg lista

Navodnom nabavom izraelskih F-16 i objavom izraelske Vlade bavi se i portal Indeks.hr. „Je li kupovina izraelskih aviona starih i više od 30 godina, koje izraelska vojska smatra starom kramom, najbolje dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za naredna tri desetljeća procijenit će stručnjaci, no objava Netanyahuova ureda znakovita je i u kontekstu općih izraelsko-hrvatskih odnosa“, piše Indeks, analizirajući povijest diplomatskih odnosa Izraela i RH, te zaključujući kako „objava iz ureda izraelskog premijera da je prodaja ostarjelih aviona Hrvatskoj skoro pa dogovorena zato se može tumačiti i kao svojevrstan javni pritisak na Plenkovića, kojem ne preostaje ništa drugo nego da objašnjava kako je natječaj još u tijeku. Svakako će biti zanimljivo što će se ove godine događati oko komemoracije u Jasenovcu i hoće li i kako Izrael reagirati. Ako je sve oko F-16-ica dogovoreno, imat će 500 milijuna razloga da ovaj put zažmiri na potencijalne incidente“. (Izvor: Index.hr, objavljeno 27.1.2018. pod naslovom „Analizirali smo odnose Hrvatske i Izraela: Zašto uopće razmišljamo o kupnji njihovih polovnih aviona?“, autor: Gordan Duhaček)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.