Požari u Italiji – hrvatski CL-415 na poslu

 

U večernjim satima subote, 28. listopada, Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na prijedlog premijera Andreja Plenkovića. Tema njenog ukupno 63. virtualnog sijela bila je odgovor na zahtjev za pružanjem humanitarne pomoći Talijanskoj Republici u borbi protiv požara koji od 10. listopada ondje haraju područjima sjeverne Italije i Sicilije. Naime, nakon više od dva tjedna samostalne borbe s požarima, talijanski je ministar Marco Minniti posljednjih dana u ime resora unutarnjih poslova uputio zahtjev za pomoć prema Europskom mehanizmu civilne zaštite. Temeljem zahtjeva prenesenog iz Bruxellesa na hrvatsku Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića, i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, Vlada RH je donijela “Odluku o uporabi OS RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara”, koja integralno nije objavljena javnosti.

Ovom Odlukom odobren je prelazak državne granice za snage OS RH sastavljene od dva zrakoplova Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, kao i ukupno 14 pripadnika OS RH, bez da je ujedno naznačen i krajnji rok trajanja ove protupožarne misije. Ovaj je hrvatski kontingent ljudi i opreme u nedjelju, 29. listopada oko 10 sati ujutro, sa Zemunika krenuo u svoju prvu vatrogasnu misiju u Italiji. Radni tim predvodi načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković, uz kojeg su u Italiju krenuli i kapetani CL-415  – bojnici Tomislav Slavica, Ivica Markač i Željko Maljak. Svi su oni jučer oko podneva pristigli u Genovu, gdje su i stacionirani za izvršenje svojih vatrogasnih zadaća. Predviđeno područje njihova djelovanja je širom sjevera Italije, kojeg je posljednjih tjedana pogodilo preko 300 odvojenih požara – prvenstveno u regiji Pijemont na sjeverozapadu, ali i širom sjeverne regije Lombardija, u kojoj je danas aktivno 5 većih požara (Varese, Tavernerio (Como), Tremosine (Brescia), Veleso (Como), te Romagnese u Paviji).

Novopridošle zračne snage svoj su vatrogasni posao započele uskoro po dolasku, u popodnevnim satima nedjelje 29. listopada, na lokacijama Gargnano (pokrajina Brescia, nedaleko jezera Garda) i Mompantero (u dolini Susa, Pijemont) gdje je jučer evakuirano i više od 650 stanovnika. Hrvatske posade i zrakoplovi CL-415 proveli su u zraku oko šest sati u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama. Letjelo se u grupama, po jedan hrvatski i jedan talijanski avion, a hrvatske letjelice ukupno su izbacile oko 60 tona vode na požarišta. Taj je posao nastavljen i danas od ranoga jutra, gašenjem požara u okolici grada Torina, glavnog grada pokrajine Pijemont.

Požari u Italiji

Nakon ljetnih požara koji su u Italiji ove godine spalili preko 135.000 hektara površina, vatrena stihija je posljednja tri tjedna poharala preko dodatnih 1.600 hektara u Pijemontu, nedaleko talijanske granice s Francuskom (više nego tijekom čitave prošle godine). Posebno je teško bilo pogođeno područje Val di Susa, oko 30 kilometara zapadno od Torina, gdje je ukupno evakuirano više od 1.000 stanovnika. Na terenu u dolini Susa je već tjednima angažirano 300 profesionalnih vatrogasaca, više od 200 pripadnika dragovoljnih pomoćnih snaga, više desetaka vatrogasnih vozila, kao i niz talijanskih helikoptera te Canadair zrakoplova. To je samo dio vatrogasnih napora što traju od 10. listopada, i koji su ukupno obuhvatili preko 2.200 vatrogasaca i 500 vozila. Ondje je jučer zatvoren i autoput koji povezuje Torino s obližnjom Francuskom (dionica Oulx-Chianocco), a očevici navode višestruke povrate vatre na već ranije zahvaćena i ugašena požarna područja. Posljednjih se dana ondje okupio i čitav niz međunarodnih kontingenata vatrogasne pomoći – uz spomenuta dva hrvatska CL-415, tu su i tri švicarska helikoptera Superpuma, a mediji spominju još i dvije vatrogasne letjelice iz Grčke, te pomoć iz Njemačke. Europska unija navodi još i aktiviranje satelitskog sustava Copernicus kojim se krenulo raditi mapiranje za potrebe talijanskih službi odgovora na krize.

EU je tu da pomogne. Vatrogasni zrakoplovi i naš EU sustav satelitskog mapiranja podupiru nacionalne vlasti zadužene za civilnu zaštitu. Želim zahvaliti Hrvatskoj za brzi odgovor na talijanski zahtjev. Naše misli su sa svim ljudima i svim hrabrim osobljem prvog odgovora koji rade na pogođenim podrujima. Ovog tjedna sam imao zadovoljstvo sresti čelnika talijanske Civilne zaštite, g. Borellija, i naša suradnja s Italijom je izvrsna” izjavio je danas Christos Stylianides, EU povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, o aktualnom djelovanju EU i Hrvatske u Italiji.

Zone požara su tu često na visokim nadmorskim visinama, u iznimno neprohodnim planinskim područjima, a gašenje iz zraka  otežavaju iznimno visoki stupovi plamena i veliki oblaci dima. Uz to, požari bijesne i na prostorima alpskog nacionalnog parka “Gran Paradiso” sjeverozapadno od Torina, zatim oko mjesta Canavese (oko 30 kilometara sjeverno od Torina), ali i u kraju zapadno od grada Cuneo, s tri strane okruženog planinama na jugozapadu Pijemonta. Samo na potezu od Torina prema gradu Cuneo aktivno je oko 20 požara, koji su do sada ondje uništili oko 3.000 hektara šuma. Ondje se oko sela Bergia posljednjih dana našlo požarima odsječeno i više vatrogasaca, koje je trebalo posebno spašavati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.