Požarna situacija u Izraelu

 

Turski CL-215 sinoć u Izraelu

Dok Izrael iščekuje četvrti uzastopni dan obilježen masivnim požarima, ondje okupljenoj šarolikoj međunarodnoj skupini vatrogasnih ekipa i specijaliziranih zrakoplova se jučer oko 20 sati pridružilo i ukupno 14 pripadnika OS RH (članova posada i zrakoplovnih tehničara) sa dva hrvatska zrakoplova CL-415. Oni su danas oko 8:15 ujutro prionuli i konkretnom vatrogasnome poslu na terenu, leteći u protupožarne misije iz izraelske zrakoplovne baze Hatzor.

Taj veliki kompleks, poznat i pod nazivom Kanaf 4 (ICAO: LLHS, negdašnji RAF Qastina), ima tri duge asfaltne piste, a smješten je u središnjem Izraelu, na oko deset kilometara istočno od Ashdoda i oko 35 kilometara južno od Tel Aviva. Na njemu je stacionirana i glavnina preostalih međunarodnih snaga okupljenih temeljem poziva u pomoć upućenih iz službenog Tel Aviva. Prvi su jučer na teren stigli Grci (dva zrakoplova CL-415, jedan transportni C-130 i ukupno 49 ljudi) i Ciprani (jedan AT-802F), dok su im se tijekom dana pridružili još i Rusi (dva zrakoplova Beriev B-200), te Turci (jedan CL-215). Uz to, mediji spominju skori dolazak još i ruskog pojačanja od dodatna dva zrakoplova, Francuza (ukupno tri zrakoplova), Talijana (dva zrakoplova koja su stigla jučer kasno navečer), Ukrajinaca (dva zrakoplova) i Azerbajdžanaca (jedan zrakoplov).

Stiže i novi Boeing B747-400 SuperTanker

Uz to, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je i da je poziv u pomoć ponovo upućen i u Sjedinjene Američke Države, od kuda bi danas u kasnijim satima trebao stići Boeing B747-400 SuperTanker – prije samo nekoliko mjeseci atestirani nasljednik onog Boeing 747-100 SuperTankera koji je u Izraelu djelovao 2010. godine. Ova konstrukcijski jedinstvena masivna vatrogasna letjelica radi pod okriljem tvrtke Global SuperTanker Services LLC, stacionirana je u zračnoj luci Colorado Springs i na zadatak nosi preko 74 tone tekućina za gašenje – koje može radno ispuštati danju, ali i noću (što će biti jedinstveno među svim vatrogasnim letjelicama okupljenim u Izraelu).

Tijekom srijede 23. studenog širom Izraela bilo je zabilježeno 220 aktivnih požara (njih 189 na otvorenim područjima), a taj broj nije bitno opao ni jučer, u četvrtak, 24. studenog. Prema podacima iz Izraela, posljednjih je dana opožareno preko 900 hektara površine, što ovu požarnu sezonu čini najgorom od 2010. godine. Što se uvjeta rada na požarištima tiče, do danas navečer očekuje se daljnje jačanje istočnog vjetra (60-80 km/h), kao i daljnji pad vlage u zraku za 5-10 posto – što su sve vremenske prilike koje pogoduju nastanku te širenju masivnih požara.

Stanje na terenu

Tijekom jučerašnjeg dana požari su ozbiljno zaprijetili urbanom području Haife, trećeg po veličini grada u Izraelu – koja je postala nedvojbeno najveće aktualno požarište u Izraelu. Nakon što je vatra zahvatila dio stambenih kvartova, nebodera i cestovne infrastrukture, u gradu je proglašeno izvanredno stanje i provedena je evakuacija više od 75.000 ljudi (od ukupno oko 279 tisuća stanovnika). Požare je ondje kontinuirano gasilo preko 350 vatrogasaca s oko 115 vatrogasnih vozila – što je mnogo, budući da je čitav Izrael prema podacima iz 2013. imao ukupno oko 1800 profesionalnih vatrogasaca na raspolaganju – a pomoć im je na terenu pružao i veći broj pripadnika Izraelskih obrambenih snaga, te ljudstva iz sastava pod vojnim okriljem ustrojenog Zapovjedništva za civilnu obranu.

Pri tome, u Haifi je isključena struja, obustavljena je sveučilišna i školska nastava, jednako kao i rad tamošnjih vrtića. Uz ukupno 13 gradskih četvrti evakuirani su i ondje smješteni zatvori, dok je širom grada raspoređeno oko 800 dodatnih policajaca, koji bi trebali spriječiti pljačke ispražnjenih trgovina, kuća i stanova. Koliko je ondje ozbiljna situacija govori i činjenica kako je Izrael tu prihvatio pomoć iz Palestinske samouprave, od kuda su ukupno 4 tima vatrogasaca s 8 vozila propuštena iz Jenina prema Haifi u gašenje vatri.

Netanyahu se obraća javnosti, 24. studenog 2016. godine

Netanyahu se obraća javnosti, 24. studenog 2016. godine

Pri tome, nadležni za oko 60 do 70 posto požara uzrokom smatraju namjerno potpaljivanje, a motivaciju se nazire u političkim vodama. O tome se jučer popodne očitovao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu riječima:

Svaki požar koji je rezultat potpaljivanja ili nečijeg poticanja na potpaljivanje u svakom slučaju predstavlja teror i mi ćemo ga takvim i tretirati. Svatko tko pokuša spaliti dijelove države Izrael bit će oštro kažnjen“.

Ipak, dok se iz arapskih redova čulo kako ovakve izjave prvenstveno imaju unutarnjopolitičku svrhu, nije jasno koliko zapravo u njima ima istine. Naime, zabilježene su i situacije kada je policija naknadno puštala osobe za koje se u prvi mah smatralo kako su ti famozni potpaljivači.

No, treba napomenuti kako ne gori samo u okolišu grada Haife, već i širom sjevera Izraela. Tako je u okolici grada Nazareta tijekom posljednja dva dana bilo zabilježeno oko 100 odvojenih požara, koji su neprekidno na sebe vezivali ozbiljne vatrogasne snage. Jednako tako, nisu prestali ni požari u središnjem Izraelu, kojih je zabilježeno još barem stotinjak. Vatrogasci su tako jučer čitavog dana branili magistralnu cestu od Jeruzalema prema Tel Avivu, a gorjelo je i na prostoru Zapadne obale (posebice oko mjesta Ramallah i Nablus). No, istini za volju, sve to pada u sjenu nemilih scena koje prikazuju požar kako guta dijelove Haife na sjeveru zemlje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.