Kanaderi idu na vježbu u Grčku

U svibnju 2014. godine 2 zrakoplova tipa Canadair CL-415 iz  sastava HRZ i PZO, zajedno s pripadajućim zrakoplovno-tehničkim osobljem, sudjelovat će na međunarodnoj vježbi zaštite i spašavanja „EU PROMETHEUS 2014“.

Vježba će se u svibnju sljedeće godine održati u Grčkoj, na području glavnog grada Atene. Kako bi mogli sudjelovati na vježbi, Vlada RH na prošlotjednoj 132. sjednici (održanoj 18. prosinca) odobrila je pripadnicima OS RH prelazak granice RH. Uz pripadnike OS RH, u vježbi će sudjelovati i članovi DUZS-a (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) – Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, s vatrogasnom tehnikom (kao zemaljski tim za gašenje požara).

Ukupno sudjelovanje RH u vježbi „EU PROMETHEUS 14“ je planirano sa sljedećim modulima: (1) zrakoplovni vatrogasni modul (FFFP) – 2 zrakoplova, najmanje 4 posade, tehničko osoblje, terenski komplet za održavanje, komunikacijska oprema (generirane su deklarirane snage za provedbu vježbe, ukupno 8 letača i 8 tehničara potrebnih specijalnosti) i (2) gašenje požara zemaljskim snagama (GFFF) – maksimalno 20 vatrogasaca, zapovjedno vozilo, kombi vozilo, vozilo za gašenje šumskih požara, oprema za gašenje šumskih požara (cijevi, gumeni spremnici, pile, prijenosne pumpe za vodu…).

Scenarij vježbe bazira se na priči o dvostrukoj katastrofi – jednoj koja uključuje ogroman šumski požar nedaleko naseljenog i industrijskog područja, i drugoj koja uključuje tehnološku nesreću s opasnošću od urušavanja postrojenja. Te dvije katastrofe, prema scenariju, generiraju potrebu za pojačanim naporima u gašenju požara i operacijama spašavanja i traganja, zbog čega se aktivira EU Mehanizam civilne zaštite i Zajednički EU moduli.

Na dvodnevnoj vježbi sudjelovat će više od 130 ljudi (uključujući i promatrače) iz 5 zemalja (Grčka, Cipar, Italija, Hrvatska i Litva). Posljednje 4 zemlje (Italija, Cipar, Hrvatska i Litva) na vježbi će sudjelovati i putem promatrača iz svojih diplomatskih izaslanstava, a društvo će im raditi i promatrači iz Francuske, Luksemburga, Bugarske, Njemačke i Izraela.

Po prvi puta u povijesti EU Mehanizma civilne zaštite, u vježbi će aktivno, kao pravi sudionici i igrači, sudjelovati i profesionalni novinari iz grčkih medija – novina, web-portala, tv-stanica i izvještajnih agencija. Oni će ne samo „izvještavati“ o katastrofi koja je „pogodila“ Grčku, već će intervjuirati igrači na sve tri razine (nacionalnoj, taktičkoj i operativnoj) i proizvesti 3 specijalna novinska izdanja, izvještavajući o napretku događaja i operacija na terenu, kao i komentirajući i analizirajući odgovor i efikasnost vlasti i uprave. Vježba uključuje i inovativnost u korištenju novih tehnologija, pa će svi sudionici morati koristiti više od 20 različitih vrsta komunikacije – od SMS-a do poruka preko društvenih mreža, i to sve u „real time-u“.

Svrha međunarodne vježbe zaštite i spašavanja „EU PROMETHEUS 14“ je (1) uvježbavanje i provjera postupka za slanje međunarodne pomoći, (2) stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite Europske unije, (3) procjena koordinacije pomoći putem Emergency Response Center-a, (4) procjena i aktivacija učinkovitosti zajedničkih modula civilne zaštite Europske unije, (5) testiranje zrakoplovnih i zemaljskih snaga Republike Hrvatske za odlazak i djelovanje u drugoj državi, (6) testiranje procedura angažiranja zrakoplovnih i zemaljskih snaga Republike Hrvatske i (7) testiranje interoperabilnosti timova iz različitih država. Provođenje projekta civilne zaštite „EU PROMETHEUS“ obavlja se u suradnji s nacionalnim partnerima – Glavnim tajništvom za civilnu zaštitu Helenske Republike, Tehničkim sveučilištem Krete – Odjelom za zaštitu okoliša, Predsjedništvom Vijeća ministara – Odjel za civilnu zaštitu Talijanske Republike, Civilnom obranom Cipra i Crvenim križem Helenske Republike – Odjelom za spašavatelje.

Nositelj i koordinator projekta je Glavno tajništvo za civilnu zaštitu Helenske Republike, a hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) je pridruženi korisnik. Ukupan proračun Republike Hrvatske u ovom projektu je 256.484,00 eura, od toga je udio Europske komisije 218.011 eura (prijevoz, smještaj i prehrana, troškovi rada osoba koje rade na projektu, troškovi dva zrakoplova Canadair CL 415 – osoblje, gorivo, održavanje i ostalo), a 38.473 eura snosi RH za plaće osoba koje će na projektu raditi (odlazak zemaljskih snaga i troškove pripreme vježbe, odlasci na sastanke u Helensku Republiku, TTX vježba, i dr.). Koordinator projekta uplatio je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 60% odobrenih sredstava, odnosno 130.791,60 eura, dok će preostalih 40% uplatiti nakon završetka projekta i podnošenja izvješća Europskoj komisiji.

Vlada RH zadužila je ravnatelja DUZS-a Jadrana Perinića i ministra obrane Antu Kotromanovića da sporazumom definiraju međusobne financijske obveze.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.