Prvi češki piloti na individualnom školovanju u HRZ

 

Temeljem Tehničkog sporazuma između RH i Češke Republike dvojica čeških pilota u činu pukovnika započela su 21. listopada ove godine obuku na helikopteru Bell-206B u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u 93. ZB u Zemuniku. Obuka sadržava teorijski dio letačke izobrazbe kroz tehničku učionicu i primijenjenu teoriju za helikopter Bell-206B, što je ujedno i preduvjet za početak praktičnog dijela.

Praktični dio – letačka obuka pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike na helikopterima Bell-206B – započela je jučer, 17. studenog, u Eskadrili helikoptera (EH) u vojarni Zemunik. Tijekom naredna 4 mjeseca češki će piloti kroz pojedinačni nalet od 60 sati proći obuku kroz razdjele temeljnog i navigacijskog letenja po hrvatskom programu školovanja pilota helikoptera. Prvi letovi čeških pilota s hrvatskim nastavnicima letenja bili su informativnog karaktera, a obuhvaćali su oblet rejona letenja, pilotažne zone, orijentaciju i prva lebdenja. Ovo je ujedno bio njihov prvi let na helikopterima BELL-206B, a sve se izvodilo na ruti: Zemunik-Benkovac-Novigrad-Vrsi-Poličnik-Zemunik.

Bojnik Marin Klarin, voditelj školovanja čeških pilota u EH HRZ-a

Bojnik Marin Klarin, voditelj školovanja čeških pilota u EH HRZ-a

Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik bojnik Marin Klarin rekao je kako je Eskadrila helikoptera obavila sve pripreme za početak letačke obuke koja će se izvoditi na engleskom jeziku.

„Radujemo se što je i naša Eskadrila započela sa školovanjem inozemnih pilota, čime potvrđujemo sposobnosti EH i na ovom području. Nakon pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior ovo je zasigurno prekretnica u razvoju i novim misijama Eskadrile helikoptera, a s pripadnicima Ratnog zrakoplovstva Češke Republike već smo i do sada odlično surađivali kroz projekt provedbe zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course), koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support)“,

rekao je bojnik Klarin

Ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera, a temeljem već spomenutog Tehničkog sporazuma, sklopljenog 18. listopada ove godine, provodi se na komercijalnoj osnovi. Nastavak je to uspješnog programa školovanja pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva (Royal Air Force of Oman – RAFO), čiji će treći naraštaj pilota završiti školovanje u Eskadrili aviona u prosincu ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.