Postrojena i druga bojna pričuve OS RH

 

Točno tjedan dana nakon postrojavanja prve pričuvne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske nakon Domovinskoga rata, danas je u Dubrovniku održano i već više puta najavljivano postrojavanje još jedne takve postrojbe. Ova bojna, kojom se dovršava za ovu godinu planirani pilot-projekt ponovne uspostave vojne pričuve u Hrvatskoj, nosit će oznaku “1. pješačke bojne 6. pješačke pukovnije”. Pri tome, od ukupno pozvanog 651 pripadnika pričuvnog sastava OS RH, pozivu se odazvalo njih 611 (93,8), da bi na postrojavanju stvarno i osvanula 602 pričuvnika (92,5 posto). Napomenimo i da je to odaziv ponešto bolji nego prije tjedan dana u Osijeku, kada je postrojavanju pristupilo ukupno 590 pričuvnika. Toliko o stereotipima koji ponekad prate Slavoniju i Dubrovnik po pitanju vojske i odaziva na poziv domovine!

Kao i prije tjedan dana u Osijeku, i na današnjem je postrojavanju bila prisutna Sunčana Vukelić (izaslanica  ministra obrane i njegova pomoćnica za kadrovske poslove), dok je za razliku od prije tjedan dana zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Mate Ostović tu predstavljao još i predsjednika RH, te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Uz njih je u Dubrovniku bio i general pukovnik Mirko Šundov (glavni inspektor obrane), kontraadmiral Robert Hranj (zapovjednik HRM), te brigadni generali Mladen Fuzul i Blaž Beretin. Tom je prilikom Vukelić istakla:

Dobro obučena i pripremljena pričuva svojim postojanjem podiže sposobnost reagiranja na potencijalne ugroze i katastrofe. Pripadnici razvrstane pričuve će zajedno s ostalim pripadnicima oružanih snaga sudjelovati u provedbi misija i zadaća u zemlji, a osnovna svrha pričuve je osiguranje narastanja snaga i povećanje ukupnih sposobnosti za obranu te pojačavanje ukupnog potencijala Oružanih snaga“.

Opuštenim nošenjem opreme i frizure Dubrovnik je lagano odradio postrojavanje

Na to se nadovezao i general Ostović, istaknuvši kako se uz ova dva postrojavanja pričuve tijekom narednog desetogodišnjeg razdoblja s ovim procesom planira i nastaviti, ne bi li se ukupno došlo do dvanaest pričuvnih postrojbi koje će zajedno obuhvatiti do 20 000 pričuvnika. Budući će te postrojbe prvenstveno biti aktivne pri pomaganju civilnom stanovništvu u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i nesreća, Ostović naglašava: “Ponovni ustroj pričuvnih vojnih postrojbi smatramo važnom mjerom koja će ojačati ukupnu obrambenu sposobnost Republike Hrvatske i podići efikasnost njenih oružanih snaga“.

Prizori kakve se na ovako malo pričuvnika stvarno nije trebalo vidjeti

Pri tome, napomenimo kako su fotografi Dubrovačkoga lista na današnjem postrojavanju zamijetili i neke zanimljivosti koje se tu i nisu trebale dogoditi. Naime, uz malo bolje gledanje, na vidjelo je izašao nedostatak opreme za prisutne dubrovačke pričuvnike – što je posebno nezgodno kada se ima u vidu da je tu riječ o prilično siromašnome kompletu stare i jeftine opće opreme. Ujedno, bilo je vidljiva i prilična opuštenost prisutnih pričuvnika, koji nisu dozvolili da im dan proveden u Hrvatskoj vojsci bitnije poremeti ustaljeni modni izričaj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.