Pričuva da, ali…..

 

Prema nedavnom istraživanju Instituta Ivo Pilar, građani RH najviše povjerenja imaju u Hrvatsku vojsku, koja je u ocjenjivanju od 1 do 10 dobila najvišu ocjenu od svih institucija – 5,38. Iza nje slijedi Predsjednik RH sa 4,65, te policija sa 4,3. I prilikom velikih svibanjskih poplava hrvatske su se Oružane snage doimale kao najpouzdanije, najbolje pripremljene i jedine koje stvarno ulijevaju povjerenje na terenu. Jašući na tim valovima, nije ni čudo da Ministarstvo obrane pušta probne balone o skoroj uspostavi vojne pričuve u Lijepoj našoj. Kako sama ta ideja nije naišla na protivljenje, ne postavlja se ni pitanje “Jel nam to sad baš treba?“ – sve u svemu, ti su baloni visoko poletjeli.

Od plana do plana

Priče o uspostavljanu pričuve ponovno su se počele valjati prilikom prošlogodišnjih izmjena Zakona o obrani i Zakona o službi u OS. Jedan od osnovnih kritičara novih zakonskih odredbi o pričuvi bio je umirovljeni general i načelnik GS OS RH Petar Stipetić, koji je zakonodavcima prigovorio da se u novom Zakonu o službi brkaju definicije razvrstane i nerazvrstane pričuve, s potpunom nepoznanicom tko i kako izabire nerazvrstanu pričuvu. No kako se tada (neslužbeno) smatralo da je zakonsko reguliranje pričuve još jedno mrtvo slovo na papiru, ti prigovori su gotovo momentalno pali u zaborav. Tako je bilo sve do pred kraj svibnja ove godine, do nedavne saborske rasprave o Godišnjem izvješću o stanju obrane za 2013. godinu. Iako se Izvješće odnosi na prošlu godinu, uz generala Petra Stipetića, i zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović 22. svibnja ove godine na sjednici Odbora za obranu sjetio se upravo – pričuve:

“Kad je riječ o pričuvi, imam jedan prijedlog… samo za razmišljanje. Vidjeli smo da nam je sustav civilne zaštite “legao”. U svim nepogodama koje se događaju zadnjih godinu, dvije dana – da sustav civilne zaštite praktički uopće više ne funkcionira u Republici Hrvatskoj. Da je potpuno umro, zamro, ili kako god hoćete. Trenutno više nemamo ni zakon koji jasno regulira civilnu zaštitu. Također, znamo da pričuva – Oružane snage nemaju pričuvu, da je pričuva potpuno “legla” – što zbog subjektivnih, što zbog objektivnih razloga… S treće strane – vidimo, koja se god elementarna nepogoda, i bilo što dogodi u Republici Hrvatskoj – da svi odmah zazivaju vojsku. Da nema više nikoga koga se zaziva, osim vojske. Ni jedne druge institucije – u nikoga se nema više povjerenja, nego što je Hrvatska vojska, odnosno Oružane snage Republike Hrvatske. Prema tome, predlažem da se razmišlja o novom Zakonu o civilnoj zaštiti i o pričuvi – o uspostavi jednog novog modela, koji bi zapravo obuhvaćao, ili integrirao i civilnu zaštitu i pričuvu Oružanih snaga – a što bi možda moglo biti, na neki način, u korist i jednima i drugima. Nemam nikakvu ideju, točno, kako i na koji način… da se zapravo razmišlja o jednom tom novom sustavu, koji bi obuhvatio te obadvije komponente koje danas praktički uopće više ne funkcioniraju.”

———————

———————

Đurović, ali i Stipetić, odgovor su dobili i ranije od očekivanja. Spremno ih je dočekala zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, otkrivajući kako Ministarstvo ne samo da razmišlja o pričuvi, nego razrađuje i konkretne planove:

“Moram vam reći da je 24.03. ove godine Predsjednik Republike potpisao novu odluku o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju OS i u njoj je predviđen pričuvni sastav, i to 1000 pripadnika ugovorne pričuve, i 20 tisuća razvrstanih pričuvnika. Oni bi bili u 6 pješačkih pukovnija, 2 topničko-raketne, 1 PZO, 1 inženjerijska bojna i 1 bojna veze. Što ćemo? Sigurno je da za 2014. godinu… Znači, prvi put… Ovo, generale Stipetiću, što ste pitali… Znači, Ministarstvo obrane nije ni u tom segmentu zakazalo, nego je o tome vodilo računa… Znači, krenut će se u ustrojavanje najvjerojatnije, onoga što se može u okviru financijskih sredstava. A, namjera nam je da ove godine, i stvarno se nadamo da ćemo do kraja godine uspjeti, prvi put iza Domovinskog rata, jednu pričuvnu postrojbu kao takvu i pozvati na smotriranje i eventualno na vojne vježbe. Znači, taj segment nismo zaboravili.“

———————

———————

U samo dva mjeseca, prvotna je ideja ponešto izmijenjena. Kako je nakon ovotjedne sjednice Vlade izjavio ministar obrane Ante Kotromanović:

“Bit će dvije pješačke bojne – jedna na jugu, jedna na istoku zemlje. I za to smo osigurali troškove – u planu proračuna Ministarstva za ovu godinu. (…) Imat ćemo jedan dio ugovorene pričuve – to se više odnosi na specijaliste, recimo na doktore. Morat ćemo te ljude uzet… Dogovorit ćemo s bolnicama… Ti ljudi imat će naknadu… Mi, recimo, razmišljamo o otprilike 1000 kn mjesečno. To bi bila ugovorna pričuva. Njih bi bilo negdje do 100“

Plan je, dodao je Kotromanović, da se budući pričuvni časnici 6 mjeseci obučavaju u Požegi.

Iako su mediji spekulirali da se planira raspolagati s oko 20 tisuća pričuvnih vojnika, u priopćenju poslanom Hini 22. srpnja Ministarstvo obrane šuti kao zaliveno, napominjući tek da će se “točan broj pukovnija definirati Dugoročnim planom razvoja OS RH“ (koji nikako da ugleda svjetlo dana), dok je trenutno u tijeku „izrada podzakonskih propisa, pravilnika i uputa kojima će se regulirati provedba odabira, pozivanja, smotriranja, popune i obuke pričuvnika OS RH“.

Opet problemi s Vrhovnim zapovjednikom

Iako nerazvrstana pričuva nikada nije formalno ukinuta, ona se jednostavno tijekom godina prestala pozivati i pala je u zaborav. Bivši ministar obrane Davor Božinović u razgovoru na javnom televiziji rekao je kako je i on sam još 2011. godine, u svom kratkom ministarskom mandatu,  predlagao obnavljanje aktiviranja pričuve:

Naime, pričuva je potrebna zbog cijelog niza zadaća koje se danas u svim suvremenim vojskama… na neki način da bi se rasteretio taj profesionalni sastav…prebacuju na pripadnike pričuve. S obzirom da profesionalna vojska sve više mora imati posla sa sofisticiranom tehnikom, za koju, naravno, se treba imati posebnu obuku, posebno vrijeme koje se provodi u takvim obučnim aktivnostima, tako da se ove manje komplicirane, manje složene aktivnosti prebacuju prije svega na ovu nerazvrstanu pričuvu“.

Ni Božinovićev model pričuve nije se bitno razlikovao od ovog Kotromanovićevog (jednako se govorilo o 20 tisuća ljudi, organizaciji na razini bojni, te njihovoj načelnoj modularnosti), jedino što je HDZ-ov ministar naivno očekivao da će za to dobiti potporu Vijeća za obranu:

“Naravno – na temelju toga je trebalo održati sastanak Vijeća za obranu, ja sam ga predložio, do njegovog sazivanja nije došlo i tako je to ostalo.“

Kako smo već ranije pisali na portalu Obris.org, to nažalost nije prvi puta da je neko obrambeno pitanje zapelo kod Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH. No za razliku od te 2011. godine, kad je tadašnji ministar obrane Davor Božinović uzalud tražio da se o temi pričuve izjasni famozno Vijeće za obranu, sada je izgleda izborna kampanja natjerala Ivu Josipovića da se odredi i prema tom pitanju. Tako je 22. srpnja pred televizijskim kamerama svesrdno podržao ideju o pričuvi:

“To je nešto što je bilo potrebno. Nije moguće osigurati one funkcije za slučaj… onaj koji ne želimo, napada,agresije ili neke velike elementarne nepogode.“

Tko će sve to platit’?

Sada kada je pitanje pričuve prošlo čak i kroz vrata Ureda na Pantovčaku, ostaje još jedno ključno pitanje – otkuda novac za sve to? Ministar obrane tvrdi da će se sve pošteno platiti – refundirat će se troškovi poslodavcu za dan koji će njegov radnik provesti na vježbi, a ugovorni pričuvnici dobivat će naknadu… U situaciji u kojoj je Ministarstvo obrane smanjilo sve troškove do maksimuma, a ministar nervozno kriči na sam spomen rebalansa, potpuno je nevjerojatno da se nađe dodatnih novca za financiranje ponovne uspostave pričuve.

Streljivo i oprema, kaže Kotromanović, nisu problem, dok će dodatni trošak biti odore. Njegov prethodnik Božinović tu je puno realniji – prije odora treba poslati 20 tisuća poziva – može li si Ministarstvo obrane priuštiti iz redovnih troškova izdvojiti i kojih desetak tisuća kuna samo za poštanske usluge?! U svjetlu najnovijih najava ministra financija Lalovca o nužnom rebalansu, odgovor je tu nedvojben – ne može!. I upravo na toj činjenici vjerojatno i cijela priča o pričuvi HV zapravo pada u vodu!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.