Pošto pričuva OS RH?

 

U petak, 14. studenoga 2014. godine, održana je ukupno 32. sjednica Odbora za obranu. Posebna je pažnja, među ostalim, bila posvećena aktualnim postrojavanjima dviju bojni pričuve OS RH – svojevrsnom pilot-projektu čiji smo tijek popratili i na portalu Obris.org (prvo u Osijeku, 8. studenog, i onda u Dubrovniku, 15. studenog ove godine). Kako je na Odboru za obranu osnovno bilo riječi o obrambenim financijama, i po pitanju pričuve je većinu pažnje zaokupilo upravo pitanje troškova ovog radikalno novog segmenta Oružanih snaga RH.

Kao prvo, postavilo se pitanje ukupne preglednosti troškova koje sustavu obrane pričinjava čitava ta nova aktivnost podizanja pričuve, da bi se onda pažnju svrnulo i dublje, na konkretne troškove. Dilemu oko nedostatne preglednosti (zapravo, vidljivome izostanku preglednosti ovoga troška) definirao je vanjski član Odbora Zvonko Maričić u svom prvom uzimanju riječi na Odboru od imenovanja vanjskih članova ovog radnog tijela Sabora (prije gotovo dvije godine, sredinom prosinca 2012. godine):

Moguće da je pozivanje pričuve prikazano kroz neku drugu stavku, ali to u ovome rebalansu… barem ga ja nisam uočio. Predlažem da u budućim proračunskim projekcijama – da se pričuva planira kao zasebna aktivnost. Odnosno, troškovi pričuve mogu biti prikazani i kroz neke druge stavke, ali mislim da bi trebali biti razvidni. Znači, mi smo imali sada prošli tjedan, i imat ćemo ovaj tjedan, postrojavanje pričuve u Dubrovniku. I, mene osobno zanimaju troškovi pričuve koji su projicirani. Da li su oni veći, da li su manji? Odnosno, da li ih je uopće bilo za pozivanje pričuve?

Odgovor na ovu pregršt pitanja stigao je odmah, od zamjenice ministra obrane Višnje Tafre:

Mi na početku godine nismo planirali sredstva za pričuvu – iz razloga jer je predsjednik Republike Hrvatske tek novu odluku o ‘mob-razvoju’ donio puno kasnije. I, tek u novoj Odluci o mobilizacijskom razvoju je prvi put nakon Domovinskog rata bila predviđena pričuva, u ukupnom iznosu. A za ovu godinu – kao, nazovimo pilot-projekt, prvi put je bilo odlučeno da se pozivaju dvije bojne, i da bismo to mogli realizirati…normalno je bilo da sada u rebalansu predvidimo novac za tu namjenu. Danas vam ne mogu odgovoriti koliki je trošak. Ja znam samo koliki je trošak odora u koje će se obući pripadnici pričuvnog sastava, a koliki će biti trošak koji ide s osnove toga da će osobe potraživati od nas, s osnova putovanja ili eventualno s osnove toga da je netko od pričuvnog sastava taj dan bio u radnom odnosu, pa će se poslodavac javiti nama sa zahtjevom za refundaciju… Evo, to je podatak koji vam mogu dati kada i jedno i drugo pozivanje bude, i kada budemo imali ukupne podatke o tome.

Mogu se složiti s vama – ukoliko je potrebno, ja mogu razgovarati s kolegama koji se bave samim financijskim planom… da li postoji mogućnost da se sama izrazi aktivnost ‘pričuvni sastav’, ukupni troškovi koji se odnose na njih – pa da oni i ne idu podijeljeno… kad nabavljam vojnu odoru – onda to ide na troškove vojne odore, bez obzira jel’ je to za djelatni ili pričuvni sastav, pa se iskazuje na toj poziciji. Kada imam troškove refundacije za zaposlene, i taj trošak se prikazuje zajedno. Da li se to može prikazati posebno za pričuvni sastav, mi o tome možemo razmisliti“.

No, ponešto se tu ipak čulo i o faktičnim troškovima u posljednjih desetak dana postrojene dvije bojne pričuvnoga sastava OS RH. Kao prvo, iako točan izračun iznosa potrebnog za pokrivanje ovogodišnjih troškova pričuve (organizaciju postrojavanja, putne troškove pričuvnika, naknade njihovim poslodavcima i drugo) zaista još nije službeno objavljen – ipak je postalo jasno u kojim granicama Ministarstvo obrane RH te troškove očekuje. Dok se prije desetak dana taj trošak prognoziralo u iznosu između 50 i 100 tisuća kuna po pojedinom postrojavanju, upravo je ovu gornju cifru citirala kao mjerodavnu i Višnja Tafra, u svom obrazlaganju količine novčanih sredstava koja su za ta postrojavanja odvojena preslagivanjima unutar drugog ovogodišnjeg rebalansa državnoga proračuna:

… povećana su sredstva za naknade troškova osobama izvan radnog odnosa u iznosu od 0,2 milijuna kn za troškove prijevoza za pričuvnike i novake – znači, planirali smo sredstva koja nam se ovih dana pojavljuju u povodu pozivanja dvije bojne – prvu smo smotrirali u Osijeku, i sad iduću imamo namjeru ovu subotu smotrirati u Dubrovniku – to su naknade troškova prijevoza ukoliko se neki od pričuvnika pojavi sa zahtjevom za refundaciju troškova prijevoza“.

No, dok će se za konkretni te stvarni trošak dva ovogodišnja postrojavanja pričuve izgleda morati pričekati, na repertoar Odbora za obranu došla je i ukupna planirana cijena sustava pričuve OS RH na punoj godišnjoj bazi. Zamjenica ministra obrane Tafra već je ranije spomenula da se u obrambenim krugovima od prve polovice ove godine u tu svrhu barata jednim okvirnim iznosom, za kojeg očekivalo kako može pokriti ukupne godišnje troškove pričuvnoga sastava OS RH. Upitana od predsjednika Odbora za obranu o ovome trošku, Višnja Tafra je odgovorila: “U projekciji vam je bilo da bi to moglo koštati nekakvih 2 milijuna kuna“. Na prvi pogled to i nije previše novaca za uspostavu snaga koje bi itekako mogle biti od koristi pri suočavanju s elementarnim nepogodama, kojih posljednje vrijeme kao da ima sve više i više.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.