Pripreme za dopremanje i pokop skupnika Briškog

 

Uoči sjednice hrvatske vlade u Čakovcu, ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako se ubrzano rješava pitanje prijevoza preminulog vojnika Josipa Briškog u Hrvatsku.

U stalnom smo kontaktu sa zapovjedništvom u Afganistanu, vezano za strateški transport. Očekujem za koji sat i potvrdu da danas, večeras, tijelo našeg pripadnika krene prema Zagrebu i očekujem u jutarnjim satima na Plesu dolazak transportnog zrakoplova. Tu ćemo prirediti doček, sa svim vojnim počastima, kao što i priliči poginulom pripadniku Hrvatske vojske. Nakon toga u Ministarstvu obrane ćemo napraviti komemoraciju, a u kontaktu smo s obitelji, ako sve bude tako, da bi sahrana bila u subotu u 10 sati“,

rekao je Krstičević, dodavši da će sve troškove pokriti MORH, kao i dodatnu financijsku pomoć obitelji stradalog vojnika: „Apsolutno, sve što je potrebno. Tu smo da budemo s obitelji“.

Tijelo pokojnog pripadnika OS RH, skupnika Josipa Briškog, trenutno se nalazi u bolnici u Bagramu, gdje će se i pripremiti za transport. Zapovjednik hrvatskog kontingenta u Bagramu, brigadir Dragiša Konsa, dogovara transport putem savezničkih snaga, koji će najvjerojatnije avionom američke vojske biti organiziran direktno prema Zagrebu, izjavio je novinarima zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan.

Što se dvojice ranjenih vojnika tiče, ministar Krstičević kaže da su oni dobro, te da je njihovo stanje stabilno. Osigurana im je dobra medicinska skrb u američkim bolnicama u Afganistanu, a očekuje se da bi oni također, u roku od sedam do deset dana, mogli biti u Zagrebu. Brigadni general Boris Zdilar, glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS RH, izvijestio je o stanju dvojice preživjelih hrvatskih vojnika, stradalih jučer u NATO misiji potpore miru „Resolute Support“ u Afganistanu.

Ovaj koji je nastradao više, koji ima multifragmentalnu frakturu natkoljenične kosti na više mjesta, je stabilno. On ima i ozljede od eksplozije, tako da se u ovom stanju ne može transportirati za Hrvatsku. Ovaj drugi bolesnik je dobro, to je samo ruka, podlaktica, i bit će dobro“,

rekao je Zdilar.

Očevid i istragu provode afganistanske snage sigurnosti i specijalni tim NATO-a, ali se u ovome trenutku ne može reći puno više od onoga što se čulo i jučer. „Istraga je u tijeku i informirat ćemo vas o završnim rezultatima“, rekao je general Tuškan, dodavši da je riječ o sasvim sigurno pomno planiranoj operaciji od strane napadača.

„Međutim, mislim da nikako nisu meta bile hrvatske, nego koalicijske snage. Mjesto je pogodno za takav tip zadaće jer je prometno i veliki broj koalicijskih snaga koristi tu cestu“,

izjavio je Tuškan, kao da hrvatske snage nisu dio tih ukupnih koalicijskih snaga u Afganistanu.

Jutros je u Ministarstvu obrane otvorena i Knjiga žalosti za preminulog pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog, koji je jučer smrtno stradao u NATO misiji potpore miru „Resolute Support“.

 

*Photo: MORH/M.Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.