Nikad previše vojske za punjenje vreća

 

Stanje oko Siska polagano se smiruje nakon više dana intenzivne borbe s vodenom stihijom. Pa ipak, kako objavljuju izvori iz Ministarstva obrane RH, “Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 15. veljače 2014. u večernjim satima upućeno je dodatnih sto pripadnika Oružanih snaga RH na poplavom ugroženo područje u općini Lekenik“. Time je ukupan broj na teren raspoređenih vojnika porastao na oko 500.

Što dalje za NOS HV?

Ovaj posljednji kontingent od oko 100 ljudi navodno je angažiran u selu Dužice, gdje se na prijetnju od prodora zaobalnih voda odlučilo odgovoriti interventnom gradnjom nasipa duž prometnica. Kako su postojeći nasipi već raskvašeni, sve je veća i opasnost od njihova probijanja – što traži nastavak rada i nadzora, pa i dok ronioci uz oslabljene nasipe polažu zaštitne folije. Riječ je tu o samo jednoj od mjera usvojenih na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Sisačko – moslavačke županije, održanoj jučer (15. veljače) u 16. sati.

Na tom je sastanku općenito bilo zaključeno: (1) da je prema navodima Centara za obranu od poplava vodostaj Kupe dostigao maksimum, (2) da je područje Žažine, Starog Pračna, te Letovanića i dalje kritično, te (3) da će naglasak biti stavljen na održavanje stabilnosti nasipa te stvaranje upojnih bunara (kojih za sada ima 17). Uz to, donesena su još tri zaključka koja se neposredno bave daljnjim aktivnostima Oružanih snaga djelatnih na obuzdavanju posljednjih poplava (NOS HV). Tu je bilo odlučeno: (4) da treba zatražiti nastavak angažiranja pripadnika NOS-a HV, (5) da pripadnike HV treba prebaciti na područje Letovanića i (6) da će Hrvatska vojska još neko vrijeme biti angažirana na održavanju nasipa.

Dodatnih 48 sati terena?

Kako s jučerašnjeg popodnevnog sastanka izvještava Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS):

Na traženje Sisačko – moslavačke županije, a obzirom na iznimno teško stanje uzrokovano poplavom na području općine Lekenik (Dužica, Letovanić) i grada Siska (Staro Pračno, Žabno i Greda), Državna uprava za zaštitu i spašavanje zatražila je od Ministarstva obrane RH produljenje roka angažiranja za 48 sati pripadnika NOS-a Hrvatske vojske, koji su stavljeni na raspolaganje na spomenutom području“.

Tom su prilikom zatražene i dvije amfibije PTS-M zbog eventualne evakuacije stanovništva s ugroženog područja. Prema navodima MORH-a, tom se zahtjevu izašlo u susret, te su spomenuta dva inženjerijska vozila iz vojarne “Kamensko” u Karlovcu premještena u petrinjsku vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović”. Uz to, navodno su u pripravnost preventivno stavljeni i zračno-transportni resursi, te ukupno još oko tisuću ljudi. Mimo zahtjeva prema sektoru obrane, DUZS je od Ministarstva gospodarstva istim putem zatražio još 200.000 vreća za pijesak iz skladišta Robnih rezervi, radi podizanja dodatnih zečjih nasipa na području Županije. Spomenimo i da su jučer u 20:00 sati Hrvatske vode donijele “Rješenje o uvođenju izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama” – za sektor D, branjeno područje 10, Banovina – a vezano na visinu vodostaja rijeke Odre na mjerodavnom vodomjeru Odra.

Posljednjih je dana većina aktivnosti OS RH bila koncentrirana oko Letovanića i Starog Broda, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org. Uz to, put Sisačko-moslavačke županije jučer popodne otposlana je i jedna poljska kuhinja, ne bi li se u Letovaniću priredilo tople obroke za ondje aktivnu vojsku i druge spasioce. Ondje je jučer popodne osvanuo i načelnik Glavnog stožera, general Drago Lovrić, kako bi se na svoje oči mogao uvjeriti da, uz visoke riječne vodostaje, posebnu opasnost predstavljaju velike procjedne te zaobalne vode. Njihova razina je posljednjih sati i dalje rasla, iako je sam vodostaj Kupe već bio u padu. Pri tome je najveća opasnost registrirana u sisačkim prigradskim naseljima Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.