Pomoćnik ministra obrane: Mihatov umjesto Brzice

 

Na jučerašnjoj 18. sjednici Vlada RH se na njenom zatvorenom dijelu dotakla i kadrovskih pitanja – među kojima je ono prvo bilo direktno vezano uz Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. U javnome priopćenju to je postupanje Vlada RH definirala riječima:

Na osobni zahtjev razriješila je pomoćnika ministra obrane mr.sc. Nikolu Brzicu s danom 31. siječnja 2017., te s danom 1. veljače 2017. imenovala novog pomoćnika ministra obrane dr.sc. Petra Mihatova“.

Kako izgleda, riječ je o osobnoj krizi koja se postupno premetnula u službenu promjenu, čiji su se detalji već neko vrijeme nazirali – prvenstveno kroz napise pojedinih desnih portala. Brzica, koji je posljednjih godina u fokus javnosti ušao prvo kao član Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove Hrvatske Demokratske Zajednice, prije zauzimanja pozicije u MORH-u bio je i član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH – što je okončao u svibnju 2016. godine.

Kao dio HDZ-ovih kadrova za područje obrane i sigurnosti, bilo je jasno kako će Nikola Brzica zauzeti neku od bitnijih državnih pozicija u tim sektorima nakon stranačke pobjede 8. studenog 2015. godine – doduše u okviru kadrovskoga sustava predvođenog današnjim ministrom obrane Damirom Krstičevićem, za kojeg je bilo jasno da podržava Brzicu pri njegovom instaliranju u MORH. No, kadrovske su se križaljke postavile drugačije, i dok Krstičević ipak nije posao ministrom obrane, Brzica je 17. veljače 2016. godine zauzeo mjesto pomoćnika ministra zaduženog za obrambenu politiku pod ministrom Josipom Buljevićem. Na tom je mjestu naslijedio Zorana Drču, koji je doduše nastavio raditi u segmentu Ministarstva koji je donedavno vodio – a koji je po stručnim temama bio pri ruci i ministru Buljeviću između preuzimanja Ministarstva 23. siječnja i dolaska novog pomoćnika Brzice sredinom veljače. Navodno je baš ovaj period postavio temelje za loše odnose novoga pomoćnika ministra i njegovoga prethodnika.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, Vlada je pala, a Hrvatska je 11. rujna ponovo izašla na izbore koje je opet dobila Hrvatska demokratska zajednica. U novoj Vladi RH, koja je dobila povjerenje Sabora 19. listopada, Damir Krstičević je konačno postao ministrom obrane, a Nikola Brzica je zadržao svoje dotadašnje mjesto pomoćnika ministra. Ipak, ubrzo je postalo jasno da odnosi njega i njegovog mentora Krstičevića više i nisu najbolji. Naime, samo nekoliko dana po primopredaji mjesta ministra obrane između Josipa Buljevića i Damira Krstičevića, održanoj u četvrtak 20. listopada 2016. godine, izbili su javni prijepori baš po pitanju obrambene politike – oko uloge Sabora pri donošenju odluke o slanju OS RH na rusku granicu, gdje se snage već deklariralo prema NATO (na summitu u Varšavi početkom srpnja 2016. godine, na kojem je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predvodila ukupnu nacionalnu delegaciju), premda je konačna odluka o tome bila i ostala na Hrvatskom saboru, očigledno odgođena za neki budući trenutak.

Nakon toga, postojanje neslaganja o kojima su brujali kuloari zorno se potvrdilo i u studenome prošle godine, kada su na novostvorena mjesta državnih tajnika u MORH-u imenovani prvo dotadašnji zamjenik ministra Tomislav Ivić (4. sjednica Vlade RH, 17. studenog), a onda i dotadašnji pomoćnik ministra Zdravko Jakop (6. sjednica, 24. studenog 2016. godine) – ali ne i Brzica, za kojeg se to neslužbeno očekivalo. Izgleda da je ovo kadrovsko preslagivanje zapravo dodatno pogoršalo te neke kadrovske odnose u vrhu MORH, koji već ni do tada više nisu bili najbolji. Konačno, izgleda da je zadnja kap u toj priči kapnula 18. siječnja ove godine, tijekom predstavljanja Plana nabave za 2017. u prostorima Ministarstva obrane. Naime, tada je na javnu prezentaciju Plana nabave za 2017. godinu bio pozvan i spomenuti Zoran Drča, za kojeg se moglo čuti i da kao državni službenik odlazi iz resora na čijem je čelu i dalje bio Nikola Brzica. Pri tome, treba napomenuti i da bivšem pomoćniku ministra Kotromanovića u međuvremenu nije bilo dokazano ništa od optužbi kojima su ustrajno mahali neki internetski portali s margina medijske scene – o navodnome nestanku klasificiranih dokumenata vezanih uz obranu i NATO savez.

Pomalo nevjerojatno, Ministarstvo obrane RH je na to već 22. siječnja medijima potvrdilo kako je Brzica ministru Krstičeviću ponudio ostavku “iz osobnih razloga” – o kojoj se njegov nadležni planirao odlučiti po razgovoru u četiri oka. Bila je to prva ponuđena ostavka jednog dužnosnika u mandatu Andreja Plenkovića, a za Brzicu se navodilo kako o svome odlasku razmišlja baš zbog navodnog kadrovskoga sukoba sa svojim prethodnikom, a vezano za priče o navodnome nestanku dokumenta “Plan obrane RH” i onda prelasku Zorana Drče u obrambeni resor personalnih poslova. Kako bilo da bilo, čitava ta neuobičajena priča za sada je okončana jučerašnjom odlukom Vlade RH sa zatvorenog dijela njene 18. sjednice – o smjeni Nikole Brzice i dolasku Petra Mihatova na čelo dijela MORH-a koji se bavi obrambenom politikom i planiranjem.

Pri tome, spomenimo da je Mihatov suštinski civilni kadar, koji je do travnja 2013. godine svoju biografiju gradio u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, za razliku od svog prethodnika Brzice čija je biografija obilježena djelatnom vojnom službom i onda privatnim poduzetništvom (2002. diplomirao na američkom West Pointu, da bi onda do 2010. služio u redovima OS RH i nakon toga radio kao stručnjak za informatičku sigurnost u poduzeću Diverto d.o.o. iz Zagreba do početka 2016. godine). Nažalost, time su njih obojica zapravo osobe s bitno manje iskustva u obrambenom planiranju i civilnim aspektima funkcioniranja MORH-a nego što su to bili njihovi prethodnici Lozančić i Drča.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.