Otišao Mihatov, najavljen Zelić

 

Ono što se već neko vrijeme nagađalo – o svojevoljnom odlasku pomoćnika Petra Mihatova iz Ministarstva obrane – danas je potvrđeno na zatvorenom dijelu 190. sjednice Vlade. U kratkom priopćenju stoji: „Na osobni zahtjev, Vlada je razriješila pomoćnika ministra obrane dr. sc. Petra Mihatova, s danom 19. studenoga 2019. državna službenica Dunja Bujan ovlaštena je za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane, do provedbe javnoga natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, s danom 20. studenoga 2019. godine“.  Dunja Bujan je do sada bila voditeljica službe u Sektoru za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju, a posljednjih tjedana moglo je se vidjeti u užoj pratnji ministra obrane Krstičevića na nekoliko MORH-ovih događanja na najvišem nivou, uključujući i NATO te EU sastanak ministara obrane.

Petar Mihatov je u žižu javnog interesa došao početkom ove godine, kada je otkriveno da su SAD konstantno upozoravale Ministarstvo obrane RH na uvjete pod kojima je moguća prodaja izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Tada su objavljeni i dijelovi sadržaja elektroničke pošte koja je 2017. i 2018. godine stizala na adresu Petra Mihatova, a u kojoj neimenovani dužnosnik SAD-a obavještava Mihatova o proceduri za ishođenje TPT-a. Na kraju je i Ministarstvo obrane priznalo da je postojala intenzivna službena i neslužbena komunikacija, uz napomenu da nikada od SAD-a nije stigla zabrana prodaje, odnosno kupovine izraelskih Baraka. S objavom e-mailova Mihatovu povela se rasprava u javnosti da li je on sa sadržajem ove „neslužbene“ komunikacije upoznao i svog šefa, ministra obrane Damira Krstičevića. Oni bolje upoznati s radom Petra Mihatova još u Ministarstvu vanjskih poslova stali su u njegovu obranu, tvrdeći da se radi o iznimno savjesnoj i odgovornoj osobi koja zasigurno ne bi propustila proslijediti ovako važne e-mailove ministru obrane. Od tada, navodno, datira i Mihatovo nezadovoljstvo stanjem u Ministarstvu obrane, pa se prije nekoliko tjedana počelo sve glasnije govoriti kako Mihatov podnosi ostavku i vraća se u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Kako je nedavno Vlada ukinula dužnosti pomoćnika ministara i uvela ravnatelje uprava koji se imenuju temeljem javnih natječaja, tako su se stvorili i uvjeti za „miran“ odlazak Petra Mihatova iz MORH-a. U tijeku su javni natječaji za izbor „profesionalnih“ ravnatelja uprava širom državnog sustava RH, pa tako i za ravnatelje uprava u Ministarstvu obrane. S okončanjem natječaja, vidjet će se i da li gđa. Bujan nastavlja karijeru na čelu Uprave za obrambenu politiku ili je ona tu ipak bila tek kratkotrajno privremeno rješenje.

Anto Zelić, bivši vojni izaslanik RH u UK

U današnjem priopćenju s Vladine zatvorene sjednice potvrđeno je još jedno pisanje portala Obris.org – naime, tek je danas Vlada razriješila Zorana Piličića, već odavno bivšeg pomoćnika ministra obrane zaduženog za ljudske potencijale, članstva u Upravnom vijeću Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Umjesto Piličića, koji je imenovan za hrvatskog konzula u Banja Luci, Vlada je novim članom Upravnoga vijeća ove javne ustanove imenovala Antu Zelića kao predstavnika Ministarstva obrane.  Kako smo već pisali, Zelić je glavni kandidat za Piličićevog nasljednika, pa u tom svojstvu obavlja i poslove iz domene Uprave za ljudske potencijale. No kao i Dunja Bujan, i Zelić mora pričekati okončanje tzv. „javnih natječaja“ i imenovanje na Vladi RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.