Krstičević radno u HRZ-u

 

Prvi u nizu“, tako je ministar obrane Krstičević opisao današnji radni posjet HRZ i PZO u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Tamo užurbano traju pripreme za obilježavanje 25. obljetnice HRZ-a, koja će se nizom događanja obilježiti krajem sljedećeg tjedna, a kulminirat će prvim danom otvorenih vrata vojarne na Plesu. Tako je danas u svojevrsnu inspekciju do sada obavljenih priprema došao i sam ministar, što na Plesu zaista nije čest slučaj, zajedno sa suradnicima i načelnikom GS OS RH. „Želim biti s ljudima, u kontaktu s njima. Želim čuti o vašim zadaćama i aktivnostima, o izazovima i problemima koje imate, tako da zajedničkim radom gradimo bolje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo“, rekao je Krstičević. Zapovjednik HRZ-a general Miroslav Kovač održao je prezentaciju o stanju u HRZ i PZO o kojoj MORH, nažalost, ne kaže ni slovca. No kakvo je stanje u HRZ-u među redovima je ipak priznao načelnik GS OS RH general Šundov. On je u svom govoru istaknuo napore HRZ-a u protupožarnoj zaštiti i u misiji KFOR na Kosovu, te je isto tako istaknuo „velike napore koje poduzima u području održavanja raspoložive tehnike i s raspoloživim mogućnostima.“ Ta izjava dolazi i nakon formalnog priznanja s najvišeg državnog vrha kako je odluka o budućnosti ratnog zrakoplovstva odgođena za sljedeću godinu, čime je 2016. sada i službeno proglašena potpuno izgubljenom godinom za donošenje te krucijalne odluke.

Tijekom boravka na Plesu, ministar obrane obišao je i novi hangar dežurnog borbenog dvojca 91. ZB, te je razgovarao sa zapovjednikom i pilotima Eskadrile borbenih aviona (EBA). Naši borbeni avioni ovih su dana dobili i posebne oznake na repu povodom 25. obljetnice HRZ-a i PZO-a, a neslužbeno se može čuti i da se pripremaju za prelet na svečanom obilježavanju Dana HRZ-a, koji je zakazan za petak, 09. prosinca. Samo dan kasnije, u subotu, po prvi puta će se održati Dan otvorenih vrata u bazi na Plesu, koju će građani moći razgledati između 10 i 14 sati. S obzirom na dosadašnji interes za takve manifestacije, te veliki broj građana koji svake godine dođu u 93. bazu u Zemuniku, ne treba sumnjati ni da će Pleso privući veliki broj znatiželjnika i entuzijasta koji izbliza žele vidjeti MiG-ove, helikoptere i druge letjelice iz sastava HRZ-a.

Osim u EBA-i, ministar Krstičević zadržao se i u Središtu za nadzor zračnog prostora (SzNZP), gdje su ga pripadnici Bojne zračnog motrenja i navođenja upoznali s operativnim postupcima nadzora i zaštite zračnog prostora RH u NATO sustavu protuzračne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defence System – NATINAMDS).

Ovaj posjet ministra obrane 91. ZB na Plesu navodno je bio vrlo dobar za probijanje leda, a hoće li biti i sadržajan – vidjet će se uskoro. Dok se u bazi na Plesu pripremaju za proslavu 25. obljetnice HRZ i PZO, nešto južnije – u bazi u Zemuniku, teku posljednje pripreme za prihvat preostalih letjelica OH-58D Kiowa Warrior. Raspored dolaska američkog transportnog zrakoplova mijenjan je nekoliko puta, a posljednje informacije kažu da će nove HRZ-ove Sove sletjeti na zadarski aerodrom u subotu ujutro.

Ovih dana željno se iščekuje i dolazak dva protupožarna Canadaira CL-415 s posadama i osobljem iz Izraela. Iako su tamo požari ili ugašeni ili stavljeni pod kontrolu, povratak u Hrvatsku je odgođen zbog vremenskih neprilika na putu od Izraela prema Lijepoj našoj. Treći ponos Hrvatske na međunarodnoj sceni – Krila Oluje – ovih dana završavaju ovogodišnju letnu sezonu, koja će definitivno biti okončana na Danu otvorenih vrata kada će Krila Oluje na Plesu izvesti svoj skraćeni program. Za njih je ova godina bila posebna – osvojili su nagradu za najbolji nastup na RIAT-u, te su u 2016. srušili dosadašnji rekord po broju nastupa. Sada već davna 2008. godina bila je rekordna sa 17 nastupa, da bi tijekom ove godine Krila zabilježila ukupno 22 nastupa. I obučni segment HRZ-a bilježi uspjehe – osim sada već uobičajene obuke pilota Omanskog Ratnog zrakoplovstva, ove je jeseni započela i individualna obuka pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike, što su naplatni poslovi visoke vrijednosti. Ako s tako malo novaca i uglavnom starom opremom HRZ uspijeva barem donekle izaći i na međunarodnu scenu, pitanje je što bi se sve moglo postići s više novaca i barem ponešto novijom opremom ?!?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.