Počinje jesensko osposobljavanje pričuve

 

Od danas pa do sredine studenog Ministarstvo obrane i Oružane snage RH provode osposobljavanje pričuve OS RH. Temeljem poziva poslanih još početkom rujna, a sukladno Planu obuke u 2019. godini, planirano je osposobljavanje ukupno 395 pričuvnika. Tako se od danas pa do 23. listopada provodi obuka i osposobljavanje pripadnika 5. pješačke pukovnije Split, potom je na redu – od 4. do 10. studenog – osposobljavanje pripadnika Logističke pukovnije Zagreb, da bi u trećoj turi – od 8. do 14. studenog – na red došli pričuvnici iz 3. topničko raketne pukovnije Knin.

Pri tome, osposobljavanje ukupno 154 pripadnika, iz 1. pješačke satnije i ključnog osoblja zapovjedništva, te 1. pješačke bojne tipa „A“, iz sastava 5. pješačke pukovnije Split provodit će se u trajanju od deset dana na vojnom poligonu Crvena zemlja u Kninu i u vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu. Cilj je obučavanje pričuvnika iz ključnih temeljnih vojnih vještina (rukovanje osobnim naoružanjem, gađanje, kretanje, komuniciranje, preživljavanje, zaštita i reakcija) te pomoći civilnim institucijama. Osposobljavanje pripadnika Logističke pukovnije Zagreb i 3. topničko raketne pukovnije Knin – koje zajedno broje ukupno 241 pripadnika – provodit će se u trajanju od sedam dana u vojarnama, na strelištima i vojnim poligonima OS RH, za sada bez konkretnog navođenja lokacija. Cilj je osposobljavanje osoblja ključnih vojno stručnih specijalnosti (topografi, računatelji i izvidnici), te ključnog osoblja (zapovjednika do razine voda te stožera pukovnije i bojni).

Pričuvni pripadnici 3. pješačke pukovnije Karlovac na obuci 2018. godine (Photo: MORH/T.Brandt)

Ministarstvo obrane RH podsjeća da su razvrstani pričuvnici obavezni odazvati se u pozivu, jer u protivnom – ako se pozvana osoba ne odazove i ne opravda svoj izostanak – mogu biti poduzete odgovarajuće mjere kojima će se prekršajno sankcionirati neopravdani razlozi neodazivanja službenom pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi. Zaposleni pričuvnici tijekom trajanja osposobljavanja u OS RH ne gube prava iz radnog odnosa, a nakon obaveznog informiranja poslodavca o pozivu Ministarstva obrane i po završetku osposobljavanja (nakon koje će pričuvnik dobiti potvrdu o razlogu izostanka s posla) poslodavac će zatražiti od Ministarstva obrane RH, Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Stančićeva 4, Zagreb refundaciju plaće za svog pričuvnog zaposlenika.

S danas započetim jesenskim osposobljavanjem pripadnika razvrstane pričuve nije okončano slanje novih poziva. Pozivanje koje je započelo tijekom rujna nastavlja se i u listopadu i studenom 2019. godine. Ministarstvo obrane RH pojašnjava da se pojedinačni pozivi upućuju razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici) – to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi (do 55 godina muškarac, odnosno 50 godina žena, visoki časnik do 60 godina života, te general/admiral do 65 godina), do kada zakonski traje vojna obveza. Pričuvnici se pozivaju u sjedišta područnih odsjeka za poslove obrane.

Za popunu 3. topničko-raketne pukovnije Knin pozivanje na smotriranje, priopćavanje rasporeda i osposobljavanje za ukupno 1.090 pričuvnika provodit će Područni odsjeci za poslove obrane Zadar i Šibenik. Za popunu logističke pukovnije Zagreb pozivanje ukupno 600 pričuvnika provodit će Područni odsjeci za poslove obrane Dubrovnik, Split, Zadar, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Krapina, Zagreb-Centar-Istok i Rijeka. Na osposobljavanje će se narednih tjedana pozivati i ključno osoblje, osoblje kritičnih vojno stručnih specijalnosti te dio pripadnika 5. pješačke pukovnije Split.

Pričuvnici su 2018. sudjelovali u vježbi “Velebit 18” (Photo: MORH/M.Čobanović)

Tijekom prošle, 2018. godine ustrojeno je šest postrojbi rodova borbene potpore OS RH s ukupno 5.431 razvrstanim pričuvnikom, i to: 2. topničko-raketna pukovnija Đakovo (1.066 pričuvnika), 3. topničko-raketna pukovnija Knin (1.090 pričuvnika), 2. pukovnija PZO Velika Gorica (1.537 pričuvnika), Inženjerijska bojna Karlovac (428 pričuvnika), 2. bojna veze Velika Gorica (310 pričuvnika), te Logistička pukovnija Zagreb (1.000 pričuvnika).

Također, u 2018. godini provedena je obuka ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačke pukovnija Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik, kao i vježba 1. pješačke satnije iz sastava 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije Zagreb u trajanju od 10 dana. Na vježbu je pozvano 154 pričuvnika, od čega se odazvalo njih 118, dok od 36 neodazvanih njih 16 nije opravdalo nedolazak.

Obuka pripadnika pričuvnog sastava OS RH u 2018. godini (izvor: MORH)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.