OS RH dobile 550 novih vojnika

 

Danas je u djelatnu vojnu službu primljeno novih 550 vojnika i mornara, sukladno Planu prijma za ovu godinu. Od ukupno 550 novih pripadnika OS RH, 487 je muškaraca i 63 žene. Njihova prosječna dob su 22 godine, što će, prema riječima načelnika GS OS RH generala Mirka Šundova, „doprinijeti pomlađivanju sustava“.

Ministarstvo obrane priopćilo je danas da je potpisalo 550 ugovora o prijmu, te da su pristigli novi vojnici razmješteni u postrojbe OS RH na nekoliko lokacija: u vojarni „Lora“ u Splitu, „Zemunik Donji“ u Zemuniku, „Kamensko“ u Karlovcu, „Kuna“ u Đakovu, „Vojarna 123. brigade“ u Požegi, „Bilogora“ u Bjelovaru i u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Kako stoji u priopćenju, …

„Prije prijema u službu u Oružane snage Republike Hrvatske kandidati/kinje prošli su odabirni postupak u skladu s Pravilnikom o načinu i postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu (Narodne novine, br. 158/13 i 77/15 ). Kandidati će biti upućeni na specijalističku vojnu obuku, odnosno probni rad ovisno o rodu, struci odnosno službi, a najduže do šest mjeseci. Nakon završene specijalističke obuke vojnici će biti raspoređeni na odgovarajuće dužnosti  po iskazanim potrebama Oružanih snaga RH.

U skladu s potrebama službe s kandidatima/kinjama koji budu primljeni u djelatnu službu po isteku prvoga ugovora može se sklopiti drugi ugovor o vojničkoj službi u trajanju do pet, a potom se može sklopiti i treći ugovor u trajanju do šest godina“.

Ovaj prijam rezultat je javnog natječaja objavljenog 12. kolovoza, o kojem smo pisali na portalu Obris.org. Kako je već ranije bilo primljeno 250 novih pripadnika OS RH, s aktualnim prijmom ovih 550 ljudi ispunjena je ovogodišnja kvota od 800 vojnika/mornara, koliko ih Oružane snage RH namjeravaju primiti u djelatnu vojnu službu tijekom 2016.

Budući ministar obrane, tko god on bio, morat će se tijekom narednog 4-godišnjeg mandata pozabaviti već postojećim ugovornim vojnicima, kojima će početi isticati posljednji, 3. ugovor. Kako do sada, unatoč nekim pokušajima, nije riješeno pitanje njihovog ili ostanka u sustavu obrane, ili razmještaja negdje drugdje u državnom aparatu, budući ministar morat će već od prvog radnog dana početi smišljati hoće li te ugovorne vojnike na neki način zadržati u OS RH, ili će ih prepustiti tržištu rada. Sudeći prema odgovorima koje smo upravo na tu temu tražili od političkih stranaka, ni vjerojatnom novom ministru obrane Damiru Krstičeviću nije još do kraja jasno kako riješiti ovaj problem.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.