Što Hrvatska ne vraća iz Afganistana?

 

Prošloga tjedna Vlada je odlučila da dio opreme koju koriste hrvatski vojnici u NATO misiji „Resolute Support“ u Afganistanu neće vraćati u Hrvatsku, već će je donirati, prodati ili uništiti u području te misije. Vrijednost te opreme je procijenjena na čak 38,5 milijuna kuna, a procjena je da se ta materijalna sredstva jednostavno ne isplati transportirati tisućama kilometara do Lijepe naše. Kako se u dijelu javnosti počelo spekulirati da će se među tom opremom naći i vozila MRAP i HMMWV, pitali smo Ministarstvo obrane o detaljima. Detalje nismo dobili, kao ni popis materijalnih sredstava za koja je Vlada RH odlučila da se neće vraćati u Hrvatsku (koji je bio sastavni ali neobjavljeni dio Vladinog dokumenta što je pratio tu točku dnevnoga reda), no Ministarstvo obrane ipak je načelno otkrilo o kakvoj je to opremi riječ.

Vozila HMMWV Oružanih snaga SAD-a u Afganistanu

„Riječ je o opremi od koje je većina nabavljena u Afganistanu donacijom ili kupnjom te je na uporabi dugi niz godina, a koja će se zbog dotrajalosti ili neisplativosti povratka u Republiku Hrvatsku zbrinuti donacijom, prodajom ili uništenjem u području misije. Radi se o određenom broju motornih vozila godišta od 2005. do 2009., koja je Hrvatska vojska primila u Afganistanu kao donaciju EUPOL-a. Također, na ovaj način zbrinut će se i smještajni i skladišni kontejneri i montažni objekti te drugi sitni inventar.

Što se tiče vozila MRAP, Hrvatska vojska u Afganistanu nema u svojem vlasništvu taktičkih/borbenih vozila, a pripadnici hrvatskog kontingenta, temeljem sporazuma o suradnji, koriste se vozilima MRAP Oružanih snaga SAD-a“,

odgovorili su nam iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Spomenutim donacijama vozila EUPOL-a Hrvatskoj za njene potrebe u Afganistanu nema traga u javnim izvorima, no pretpostavka je kako se tu radi o relativno maloj količini vozila Mercedes G-klase, koje su pripadnici raznih HRVCON-a svojedobno koristili za posebne namjene.

Inače, Hrvatska je u listopadu 2007. potpisala „Sporazum između Republike Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju RH u Policijskoj misiji Europske unije u Afganistanu (EUPOL AFGHANISTAN)“ kojim je reguliran hrvatski doprinos u toj misiji. Temeljem tog Sporazuma, 10 policijskih službenika iz MUP-a RH i jedan djelatnik Ministarstva vanjskih poslova angažirani su kao savjetnici za policijsku obuku, razvoj i organizaciju krim-policije, koordinatori u reformi policije, policijski instruktori i koordinatori za program obuke pod okriljem IPCB (International Police Coordination Bord) u Afganistanu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.