Počinje gradnja na HVU

 

Prošlotjedna, 3. po redu sjednica aktualne Vlade, slobodno se mogla nazvati i „Zdravko Marić Show“, budući je većinu od ukupno 9 točaka dnevnog reda obrazlagao upravo ministar financija. Tako ga je, osim objašnjavanja ciljeva porezne reforme, zapalo, među ostalim, i obrazlaganje međuresorne, financijsko-obrambene točke pod nazivom Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2017. i 2018. godini, za potrebe izvođenja radova na izgradnji smještajne građevine na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu. Iza tog kobasičastog naslova ne krije se ništa drugo do zavlačenje MORH-ove ruke u državni proračun radi izgradnje nove zgrade na HVU-u. Ili, kako je to lijepo razložio financijski Zdravko Marić:

„Ministarstvo obrane provelo je postupak nabave za izvođenje radova na izgradnji smještajne građevine na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman u Zagrebu. Ovime će se osigurati uvjeti za smještaj pripadnika OS RH sukladno Strateškom planu Ministarstva obrane za razdoblje 2016.-2018., odnosno njegovom posebnom cilju 1.1 ‘Poboljšati materijalnu komponentu sposobnosti OS RH izgraditi i modernizirati objekte i infrastrukturu’. Procijenjena vrijednost radova iznosi 47.356.520,89 kuna s PDV-om. Ukupan iznos obveza financirat će se iz izvora 71, dakle Prihod od nefinancijske imovine, odnosno iz prihoda ostvarenih prodajom stanova Ministarstva obrane, na razdjelu Ministarstva obrane u okviru programa ‘Opremanje, modernizacija i izgradnja’, odnosno aktivnosti ‘Izgradnja, rekonstrukcija, adaptacija objekata infrastrukture’. Sredstva potrebna za ovu namjenu su u 2016. u proračunu, odnosno u proračunu za 2016. godinu osigurana u iznosu od 5 milijuna kuna, što znači razliku sredstava u iznosu od 42.356.520,89 kn. Ministarstvo obrane traži suglasnost Vlade RH za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2017. i 2018. godini, na način da bi u 2017. preuzeli obveze u iznosu od 30 milijuna kuna, a preostalih 12.356.520,89 kn u 2018. Budući da Ministarstvo obrane osim planiranih prihoda raspolaže i s prihodima prenesenim na izvor 71 iz prethodne godine, ukupno raspoloživa sredstva bit će dovoljna za preuzimanje ukupnog iznosa obveza. Člankom 44 stavkom 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtjeva plaćanje u sljedećim godinama uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija, te je slijedom toga izrađen predmetni prijedlog odluke.“

Na Marića se nadovezao i premijer Plenković, za kojeg se sada već može reći da ima određeni očinski odnos prema svojim ministrima i njihovim predmetima na sjednicama Vlade:

„Čestitam kolegi Mariću, a iznad svega potpredsjedniku Vlade, ministru obrane kolegi Krstičeviću. Mislim da je ovo važan poticaj svim našim časnicima u OS RH da u sljedećem razdoblju imaju adekvatne prostore u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman koje ne služi samo za obrazovanje naših časnika, već se tamo provode brojni programi za časnike naših saveznika i partnera, i mislim da to Ministarstvo obrane i hrvatske OS zaslužuju. Prema tome, vjerujem da će to poboljšati uvjete njihovog rada, školovanja i obrazovanja u sljedećim godinama.“

Kako se više nitko nije uključivao u raspravu, ovo zaduženje MORH-a jednoglasno je usvojeno, a HVU na Črnomercu nakon dugo vremena dobit će novosagrađenu zgradu za jednu od najosnovnijih potreba.

A Hrvatski sabor?

No pritom u oči upada činjenica da je ova nabava, koju spominje ministar financija već na samom početku svog izlaganja, veća od 5 milijuna eura, pa bi prema Zakonu o obrani, trebala ići na raspravu saborskog Odbora za obranu. To je prošloga tjedna ponovio čak i aktualni zamjenik ministra Tomislav Ivić obrazlažući potrebu Ministarstva obrane za remontom 10 helikoptera Mi-171 Sh. Kako Zakon o obrani ne propisuje karakter nabava za koje se traži mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora, već spominje samo njegovu vrijednost, nema razloga zbog kojeg se izgradnja nove zgrade HVU-a nije našla kao tema među saborskim zastupnicima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.