Gradi se novi smještajni objekt u Petrinji

 

Vlada je na svojoj jutrošnjoj 118. sjednici jednoglasno donijela „Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2019. godini, za sklapanje ugovora o izvođenju radova na izgradnji smještajne građevine u vojarni ‘Pukovnik Predrag Matanović’ u Petrinji“. Taj je prijedlog obrazlagao državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

„Ministarstvo obrane provelo je postupak nabave sukladno članku 4 Uredbe o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti. Ukupna vrijednost radova iznosi 19,2 milijuna kuna bez PDV-a, a s PDV-om 23,9 milijuna kuna. Sredstva za 2018. Ministarstvo ima na svojim pozicijama u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Predmet ove Odluke koja se predlaže je odobravanje zaduživanja na pozicijama državnog proračuna za 2019. u iznosu od 20,4 milijuna kuna, sukladno članku 42 Zakona o proračunu, pa slijedom toga predlaže se donošenje odgovarajuće odluke kojom se daje suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveze na teret sredstava državnog proračuna u 2019. godini“,

predložio je Zrinušić, a ostatak Vlade je bespogovorno prihvatio.

Radi se zapravo o višegodišnjem financiranju (2018./2019./2020.) izgradnje smještajnog objekta u vojarni u Petrinji. Ova je nabava vođena kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave od 23. ožujka ove godine. MORH je vrijednost radova procijenio na 19,2 milijuna kuna (cijena bez PDV-a), a izabrani ponuditelji (zajednica zagrebačkih tvrtki MEŠIĆ COM, Mjernik lima d.o.o., TELEKTRA i ENERGOHERC d.o.o.) ponudili su cijenu od 19.180.627,75 kn, odnosno s PDV-om – 23.975.784,68 kn. Odluka o izabranom ponuditelju donesena je tek krajem srpnja ove godine.

MORH je od ponuđača tražio izgradnju novog smještajnog bloka od cca 3.600,00 m², koji se sastoji od 2 paralelno smještena objekta povezana zajedničkim natkrivenim ulazom, te izgradnju dijela pristupne prometnice. Radovi moraju biti gotovi unutar 15 mjeseci.

Vojarna „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji odavno je već bila prozvana „vojarnom 21. stoljeća“, ali i 21. stoljeće već lagano gazi u svoje 3. desetljeće dok ondje i dalje traju razni prilično elementarni radovi. Nakon što je 2015. javnosti bio prezentiran detaljan plan razvoja po fazama, ondje se zapravo nije dogodilo skoro ništa od najavljenoga. Krajem 2016. bio je objavljen, a onda uskoro i poništen, javni natječaj za opremanje automatskog pješačkog strelišta (APS) u Petrinji, da bi onda 27. ožujka 2017. godine svečano bilo obilježeno i primanje donacije Sjedinjenih Američkih Država – simulacijskog sustava SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), virtualnog pješačkog strelišta s 10 linija za obuku, uvježbavanje i gađanje u zatvorenom prostoru.

Prema negdašnjim planovima, ova je godina trebala biti posljednja godina takozvane 3. razvojne faze – ujedno pretposljednje faze razvoja vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Osim što je bila opisivana kao financijski najzahtjevnija, ta je faza podrazumijeva okončanje izgradnje smještajnih, nastavnih i zapovjednih građevina, kao i ambulante, ograde tehničkog bloka te sustava tehničke zaštite u i oko vojarne. Prema ranijim planovima, sljedeće 2019. godine trebala je započeti 4. (ujedno posljednja faza razvoja), u kojoj bi se do 2021. sanirali postojeći skladišni, radionički i opskrbni kapaciteti, izgraditi sportski te društveni sadržaji, kao i parkiralište za osobna vozila djelatnika. Time je trebala završiti gradnja u petrinjskoj vojarni. No, veliko je pitanje da li je još na snazi išta od tih, svojedobno pompozno objavljivanih, razvojnih planova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.