Plenković: o borbenim avionima sutra

 

Dok pojedini hrvatski mediji već mjesecima izgleda kao da znaju tko će dobiti posao pribavljanja borbenih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (a to se danas nalazi i na naslovnici jednog visokotiražnog dnevnika) – Vlada RH tu je još uvijek suzdržana u javnim izjašnjavanjima. Posebno to vrijedi za premijera Andreja Plenkovića koji se ponovo odbio očitovati na izričito pitanje novinara RTL televizije o sutrašnjem Vijeću za obranu, nabavi borbenih aviona i danas ponovljenim medijskim nagađanjima o natječajnoj pobjedi izraelske ponude za rabljene zrakoplove F-16 praćene paketom mjera jačanja strateškog partnerstva s Republikom Hrvatskom.

Tako se od Andreja Plenkovića na konferenciji za medije održanoj danas poslije podne moglo tek kratko čuti:

„Što se tiče Vijeća za obranu, ono je sazvano za sutra u 18 sati. Predstavit će nam ministar obrane i potpredsjednik Vlade na tom tijelu, još jednom, nakon što je bio u Hrvatskom saboru, nakon što smo sa svih aspekata analizirali ovu temu, nalaze i zaključke procesa koji je vođen u proteklih desetak mjeseci. A, budući da je to sutra – dopustit ćete da neke informacije ostavimo i za sutrašnja obraćanja medijima. Hvala!“.

Pa ipak, čak i iz ovog kratkog odgovora može se iščitati nekoliko bitnih stvari. Kao prvo, nakon današnjih podužih razgovora o odnosima Republike Hrvatske i Ruske Federacije nije došlo do većeg narušavanja odnosa Vlade RH i Predsjednice RH. Time, usprkos vidljivim razmimoilaženjima po pitanju odnosa s Rusijom, i dalje ostaje termin za sutra zakazanog Vijeća za obranu. Dapače, kako se danas moglo čuti, to će se tijelo posebice posvetiti pitanju tekućeg posla pribavljanja borbenih zrakoplova – o čemu izgleda treba očekivati i nekakva namjenska obraćanja javnosti.

S druge strane, zanimljivo je kako u tišini, i gotovo pod normalno, prolazi problem uočen na sjednici Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, koja je 14. prosinca prošle godine bila cijela posvećena baš tom poslu nabave borbenih zrakoplova. Naime, iako Zakon o obrani u svom članku 6 (2. stavak) daje ovlast spomenutom Odboru da „daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5,000.000,00 eura prije pokretanja postupka javne nabave“ – u prosincu je očigledno bila riječ o situaciji da se takvo mišljenje traži u trenutku kada je postupak nabavke itekako već u tijeku. Ovome je svjedočila i izjava koju je o tijeku te, za javnost zatvorene sjednice saborskog radnog tijela 14. prosinca 2017. dao Igor Dragovan, predsjednik Odbora za obranu iz redova SDP:

„Ono što mogu reći je da smo dobili jednu apsolutno iscrpnu prezentaciju brigadira Tretinjaka koji je bio na čelu stručne skupine, o načinu kako je proveden postupak – ponuda, traženja, sve ono što su izražene ponude došle, načina na koji su vrednovane. Ja mogu ocijeniti da je to jedan visoko profesionalni i transparentni postupak koji je proveden u smislu prikupljanja ponuda“.

Dakle – za davanje zakonski uvjetovanog mišljenja potrebnog „prije pokretanja postupka javne nabave“, čulo se detalje o „načinu kako je proveden postupak“!

A kada sve to dovrši, kada i Vlada RH donese odluku, treba se nadati obistinjenju izjava ministra Damira Krstičevića iz prosinca prošle godine, kada je on o završnom tijeku ove velike javne nabave napomenuo:

„Onda izlazimo pred hrvatsku javnost, pred sve vas, i prezentiramo sve 4 ponude, prezentiramo cijeli proces, i prezentiramo kako, na koji način se donijela odluka, što je uključivala ta odluka. Vi znate od početka – ono što je za Hrvatsku ključno – to je strateško partnerstvo, tip, odnosno sposobnost aviona, treći vrlo bitan segment je cijena. Jer mi moramo, kao što je rekao i predsjednik saborskog Odbora za obranu, voditi računa da je ova odluka priuštiva. Mi moramo voditi računa o sigurnosti, međutim moramo voditi računa i o svim drugim segmentima društva da funkcioniraju“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.