Rekonstrukcija 80 godina starog objekta u Kninu

 

Ministar financija Zdravko Marić bio je najzaposlenija osoba na današnjoj 157. sjednici Vlade RH. Od ukupno 15 točaka dnevnog reda za javnost otvorene sjednice, malo koja točka nije bila iz Marićevog resora. U djelokrug mu se pribrojila i jedna točka obrambene tematike, kod koje je riječ o rezervaciji novca u proračunu za jedan od MORH-ovih projekata – tako da je opet glavna riječ pripala ministru financija. Konkretno, radilo se o „Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u 2020. godini za sklapanje ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji građevine br. 1 u vojarni 4. gardijske brigade Pauci, Knin. Kako za taj projekt u ovogodišnjem proračunu nema dovoljno novca, uz odobrenje Ministarstva financija i privolu Vlade treba ga rezervirati u proračunu za iduću godinu. Marić je to samo kratko obrazložio:

„Ministarstvo obrane je provelo taj postupak javne nabave i temeljem rezultata provedenog nadmetanja odabran je izvođač radova ‘Palir d.o.o.’ iz Zagreba. Predmetno izvođenje radova predviđeno je ove, 2019. i iduće, 2020. godine u ukupnom iznosu 16.152.926,95 kn s PDV-om, od čega je predviđeno i osigurano u proračunu 2019. 6 milijuna kn, a u proračunu 2020. predviđeno je i osigurano 10.152.926,95 kn. Obzirom da se radi o idućem proračunu, dakle sukladno  čl. 44. Zakona o proračunu, Vlada je ta koja daje suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna, a na prijedlog Ministarstva financija“.

Radi se o postupku nabave koju je MORH oglasio još 2. studenog prošle godine, s 15. studenim 2018. kao rokom za dostavu ponuda. Kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom tražio se izvođač radova na rekonstrukciji građevine br. 1 (smještajna građevina) u vojarni u Kninu. Ministarstvo obrane je tada vrijednost radova procijenilo na 11.200.000,00 kuna.

Pregovarački postupak vodio se s ukupno 6 ponuditelja – (1) Elektrocentar Petek (Ivanić Grad), (2) ING GRAD (Zagreb), (3) Graditelj svratišta (Zagreb), (4) GRADEL (Velika Gorica), (5) Palir (Zagreb) i (6) Leo grad (Belovar), a posljednjeg dana veljače ove godine odlučeno je da se posao povjeri već spomenutom Paliru d.o.o.. MORH je prihvatio Palirovu ponudu u iznosu od 12.922.341,56 kuna bez PDV-a, odnosno 16.152.926,95 kuna s PDV-om. Raspodjelu financijskih sredstava za ovaj projekt Vlada je upravo danas prihvatila, čime su se stvorili i preduvjeti za početak radova u nedavno preimenovanoj vojarni u Kninu. Prema MORH-ovom planu, radovi bi trebali trajati 6 mjeseci, odnosno 180 kalendarskih dana od datuma potpisa ugovora.

Vojarna u Kninu nedavno je svečano preimenovana u vojarnu 4. gardijske brigade (Photo: MORH/M.Čobanović)

Iako na prvi pogled 16 milijuna kuna za rekonstrukciju jedne smještajne građevine djeluje vrlo skupo, pogleda li se stanje tog objekta navedeno u kratkom tehničkom opisu, koji je MORH priložio uz objavu natječaja, ova višemilijunska cijena najednom počinje djelovati razumno. Naime, radi se tu o zgradi izgrađenoj 1938. godine, koja se sastoji od prizemlja, dva kata i potkrovlja, pri čemu se prizemlje i prvi kat koriste kao uredi i skladišta, dok je ostatak zgrade zapušten. Temelji su izgrađeni od prirodnog kamena obrađenog na bunju, kao i konstruktivni zidovi, dok su pregradni zidovi od pune opeke od gline i gipskartonskih ploča, a krovište je drveno s pokrovom od salonitnih ploča. Grijanje nije ugrađeno, a vanjska drvena stolarija je vrlo dotrajala te zahtijeva temeljnu rekonstrukciju.

MORH je za ovu zgradu, osim ugradnje novih PVC prozora s IZO staklom, tražio i kompletnu zamjenu te nadogradnju svih instalacija (vode, odvodnje, slabe i jake struje, klimatizacije i slično). Također je planirano rušenje unutarnjih pregradnih zidova i gradnja novih (u skladu s novim rasporedom u objektu), a ugrađuju se i izlazi za evakuaciju te evakuacijsko stubište, kao što još treba i demontirati azbestne krovne ploče te ih zamjeniti keramičkim crijepom.

Uzme li se u obzir ovakvo stanje građevine, stare 81 godinu, cijena ne izgleda pretjerana, no rok od 6 mjeseci zadan za navedenu totalnu rekonstrukciju i adaptaciju ovog objekta mogao bi biti nerealno kratak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.