MORH rebalansom proračuna gubi 13 milijuna

 

Nakon više mjeseci najava, otezanja i iščekivanja, danas ujutro bi se pred Vladom Republike Hrvatske trebao naći prijedlog drugog ovogodišnjeg rebalansa državnoga proračuna. Nakon prvog rebalansa, koji je 5. ožujka Vlada usvojila na svojoj 144. sjednici, na današnjoj 189. sjednici hrvatski će ministri raspraviti, a onda vjerojatno i usvojiti, novi niz proračunskih planova. Taj će paket dokumenata onda opet seliti na drugu stranu Markova trga – put rasprave u Hrvatskome saboru.

Prema prvome uvidu u objavljene brojke, očekivanja ministra Ante Kotromanovića tek su se donekle obistinila. Naime, iako je proračun sektora obrane rezan, on je umanjen relativno skromno. Od dosadašnjih 4 milijarde i 278 milijuna kuna, MORH je izgubio nepunih 13 milijuna kuna – te će sada obrambeni proračun biti planiran na ukupno oko 4 milijarde i 266 milijuna kuna u 2014. godini.

Ovim smanjenjem, koje iznosi 12.845.700 kn ili tek 0,3 posto proračuna MORH-a, Ministarstvo obrane ostaje 9. po veličini resor u Vladi Republike Hrvatske. Pri tome, od ukupnosti Vlade, on je i jedan od tek četiri resora čije su promjene proračuna manje od 1 posto dosadašnje vrijednosti. Pa ipak, treba istaknuti da je, ukupno gledano, MORH i jedno od ukupno 12 ministarstava koja su gubila novce u ovome rebalansu, dok je ukupno 7 resora dobilo povećanja svojih udjela. Pri tome, povećani su uglavnom strukturni i problematični resori (Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo pravosuđa, te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja).

Od gubitnika treba posebno spomenuti da su sredstva smanjena za dva od dosad tri resora sklona probijanju svojih zadanih kvota za plaće – Ministarstvo unutarnjih poslova tako je ostalo bez 127 milijun kuna (čime je njegova kvota i dalje za oko 250 milijuna kuna veća od obrambene), dok je Ministarstvo zdravlja ostalo s oko 35 milijuna manje (na svojih i dalje impresivnih gotovo 24 milijarde kuna godišnje). Jedino Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, do sada također serijski probijatelj kvota za plaće, ni ove godine nije uspjelo ništa uštedjeti – tako da će njemu dodanih 335 milijuna kuna vjerojatno biti iskorišteno za namicanje onih plaća za zadnje mjesece u godini, koje se do sada “zaboravilo” uplanirati u godišnje financijske planove ovoga resora.

Za detaljniju analizu drugog rebalansa državnoga proračuna ove godine trebat će pričekat da Vlada RH izađe s detaljnijim dokumentima, što ćemo pratiti tijekom idućih mjeseci.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.