Počeli DroneDays 2021

 

Ove godine drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održava se 4. i 5. listopada u Biogradu na moru. Skup organizira FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru EU projekta AeRoTwin.

Ideja o DroneDays je potekla od prvotne slične manifestacije DRONEFest, koji se održao dva puta,  2016. i 2017. godine. DRONEFest je bio jako zanimljiv događaj s ciljem suradnje i umrežavanja korisnika bespilotnih letjelica. Međutim, tvrtka-organizator je odustala od organizacije DroneFesta, pa je FER-ov LARICS odlučio nastaviti takav sličan događaj, što je urodilo organizacijom DroneDays-a prvi puta 2019. godine. Prošle je godine skup otkazan zbog COVID-19 mjera.

Glavna je ideja okupiti što više sudionika i korisnika bespilotnih sustava. Pozvani su vrhunski znanstvenici s raznih europskih sveučilišta. Također, na skupu sudjeluju top piloti koji imaju preko 1000 sati leta s bespilotnim letjelicama koji će ispričati svoje priče kao korisnici takvih sustava. DroneDays 2021 je prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica te okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija, te mnoštvo entuzijasta.

DroneDays 2019

Program DroneDays 2021 činit će predavanja gostujućih stručnjaka, sajam vodećih tvrtki u regiji, te letačka zona. I ove će godine sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, FR), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, CZ) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD). Prof. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će heterogene višeagentske sustave za praćenje i očuvanje morskog okoliša, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova LARICS-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup DroneDays uvelike utječe na popularizaciju ovog područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji.

Za više informacija posjetite http://dronedays.fer.hr/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.