Pavlin i Šestan – stalna potraga za boljim

 

Koliko je zdravstvena i ekonomska kriza utjecala na planove Ministarstva obrane u ovoj godini jasno je pokazano u ovogodišnjem planu nabave. Manje projekata, manje novaca i manje ugovora s domaćim proizvođačima, te nada da će se ipak krenuti put oporavka bila je zajednička i predstavnicima Ministarstva i predstavnicima proizvođača. Svi se nadaju da će u oporavku pripomoći i sredstva iz Europskog obrambenog fonda, koja bi trebala biti definirana sljedećeg mjeseca, pa Ministarstvo obrane već neko vrijeme koristi priliku da domaće proizvođače u obrambenoj industriji ohrabri dne bi li oni onda planirali i prijavljivali projekte jednom kada se taj Fond otvori.

Ministarstvo obrane je jedno od rijetkih ministarstava koje ima dugogodišnju tradiciju da početkom godine potpisuje ugovore za nabavu za tekuću godinu što je vrlo bitno za sve nas iz hrvatske vojne industrije kako bismo mogli jednostavno računati na siguran izvor prihoda, na određeno zapošljavanje naših kapaciteta, a što je pogotovo važno u ovim uvjetima otežanog poslovanja – vidimo od korone pa do ovih potresa, sve što je zadesilo…“,

rekao je u uvodnom govoru prilikom potpisivanja ugovora s MORH-om Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

No ovi godišnji ugovori ne služe samo kao pomoć domaćim proizvođačima, oni su ujedno i garancija da hrvatski vojnici drže korak s najsuvremenijim vojskama NATO-a i da se nemaju čega sramiti. „Ovo nije bačen novac,“ poručio je Pavlin čelnim ljudima MORH-a i OS RH: „Nego je novac koji će biti višestruko oplemenjen, a i dokaz svemu tome je uspjeh hrvatske vojne industrije koja ipak odskače, i to bih se usudio reći, poprilično odskače od prosjeka ukupne hrvatske industrije“.

Dok neki u ugovorima s MORH-om vide ipak slamku spasa, drugi naglašavaju kako je to nužna stepenica do ozbiljnih izvoznih poslova. To se, prije svega, odnosi na veće i jače obrambene tvrtke posvećene izvozu, među kojima zasigurno prednjače karlovački HS Produkt i preloški Šestan-Busch. Iako je njihov udio u gotovo 300 milijuna kuna vrijednim ugovorima simboličan, poslovi za hrvatske Oružane snage važna su osobna iskaznica tih dviju tvrtki. Kako je u utorak, 9. ožujka, objasnio direktor HS Produkta Željko Pavlin:

Ovo sada danas što smo potpisali to su – što se tiče HS Produkta – vrijednost 6,5 milijuna s PDV-om, znači 5 milijuna i nešto bez PDV-a, i to su u biti samo jurišne puške, znači VHS duga i kratka verzija, i pištolji. Što se tiče puškostrojnica, to je jedan sasvim drugi projekt, mogli ste čuti kasnije ministra da je to sasvim druga stavka i o tome će se potpisivati naknadno, još ima tu dosta posla za napraviti“.

Vrijednost ugovora za proizvođača kaciga iz Preloga još je i manja: „Mi smo potpisali danas ugovor na cca 2 milijuna kuna – oko 1,6 milijuna kuna za zaštitne kacige i oko 400 tisuća kuna za maske“, ali kako je rekao Alojz Šestan:

Nama nije toliko bitno koliko zaključimo ugovora s našom vojskom, količina, nama je bitno da je to kontinuitet. Tvrtka Šestan-Busch ove godine slavi 25 godina suradnje s našom vojskom, 25 godina proizvodnje zaštitnih kaciga i zahvaljujući toj suradnji s našom vojskom postali smo jedna respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske obrambene industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama je taj kontinuitet, ta suradnja, strašno bitna kao jedan certifikat za suradnju s drugim zemljama“.

Već dan kasnije, u srijedu 10. ožujka, u Elektroničkom oglasniku javne nabave Ministarstvo obrane RH objavilo je da sklapanje ugovora s tvrtkom „Šestan-Busch“ za nabavu borbeno-zaštitnih kaciga s navlakom u vrijednosti od 1.336.000,00 kuna bez PDV-a.

Za razliku od Šestan-Buscha, HS Produkt tek treba potpisati 7-godišnji ugovor za nabavu nešto manje od 700 puškostrojnica. Kako smo već pisali, radi se o novitetu koji je HS Produkt predstavio na vojnom sajmu ASDA u Splitu 2019. godine, koji je plod suradnje ove karlovačke tvrtke s belgijskom kompanijom FN iz Herstala, na što je Pavlin posebno ponosan:

Puškostrojnica FN Minimi predstavljena je na sajmu ASDA 2019

Ta jedna strana tvrtka je broj jedan u svijetu puškostrojnica i drži otprilike 80 posto svjetskog tržišta. Tako da to je najveća i najozbiljnija tvrtka koja radi puškostrojnice, i upravo činjenica da su spremni surađivati sa nama u zajedničkoj proizvodnji dijelova i nekakvom razvoju svjedoči o tome da su nas priznali kao ravnopravnog partnera. A kao što sam rekao, ta jedna tvrtka je FN Herstal, najstarija i najveća tvrtka u svijetu koja se bavi puškostrojnicama, jer njene puškostrojnice koriste od američke vojske, pa onda, ne znam, do koje god hoćete vojske svijeta – izuzev možda kinesku i rusku vojsku“.

S novom puškostrojnicom FN Minimi hrvatske Oružane snage napokon bi trebale uvesti standardizaciju naoružanja i u ovome segmentu, no kada će se ugovor potpisati – Pavlin nije znao sa sigurnošću reći:

Ja ne bih u svakom slučaju brzao s tim jer još nisu te stvari dogovorene. To je bitno za Ministarstvo obrane, mi smo na raspolaganju, spremni smo i mi radimo na tom projektu. Kao što sam rekao, HS Produkt je jedan od najvećih svjetskih proizvođača oružja, a i FN je jedan od najvećih svjetskih proizvođača puškostrojnica. Tako da u bilo kojem slučaju količine koje bi moglo naručiti hrvatsko Ministarstvo obrane nisu količine koje bi nama zadavale neki problem da ih isporučimo. Tako da sve je stvar samo od plana i mogućnosti Ministarstva obrane“.

Novim poslovima s novim proizvodima nada se i Alojzije Šestan iz Šestan-Buscha. Upravo na dan potpisivanja ugovora s MORH-om, Šestan je Civilnoj zaštiti predstavljao novu multifunkcionalnu kacigu. No to je samo jedan od proizvoda koji se trenutno razvijaju u tvornici u Prelogu, kaže Šestan:

Trenutno razvijamo 3 vrste proizvoda – jednu multifunkcionalnu kacigu koja je skoro pa gotova, jednu novu polietilensku kacigu koja bi trebala zaštititi od puščanog metka Kalašnjikov – nema je još na svijetu, i zaštitnu masku najnoviju koja bi štitila od svih mogućih ugroza. Ova multifunkcionalna kaciga je praktično gotova“.

Radi se ujedno o proizvodu djelomično financiranom iz sredstava Europske unije, pa Šestan-Busch ima i velika očekivanja od budućeg Europskog obrambenog fonda.

Mi trenutno koristimo sredstva za poticaj, i upravo je multifunkcionalna kaciga i ova polietilenska kaciga dijelom financirana – razvoj te kacige je dijelom financiran iz takvih sredstava. Svakako, očekujemo daljnju suradnju i iskorištenje takvih sredstava za istraživanje i razvoj naših proizvoda,  

Hrvatske kacige na glavama grčkih vojnika

kaže gospodin Šestan. Dok čeka još europskih novaca, Šestan-Busch bilježi nove uspjehe na europskom vojnom tržištu. Naime, 20. siječnja ove godine, tijekom zajedničke vojne vježbe „PEGASUS 21“ grčkih Oružanih snaga i snaga 101. Zrakoplovne pukovnije SAD („Eagle Assault“), pripadnici grčke 596. Zračnopokretne bojne koristili su u scenariju obuke za zračni napad borbene balističke kacige tvrtke Šestan-Busch. U ovoj, prvoj takvoj prilici da na terenu isprobaju svoju novu opremu, pripadnici grčkih Oružanih snaga dali su najviše moguće ocjene hrvatskim kacigama, što za poduzeće Šestan-Busch tu otvara i vrata za potencijalne buduće narudžbe.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.