HS Produkt – “Outside the Box”

 

Sat vremena duže od predviđenog trajao je današnji posjet predsjednika RH Zorana Milanovića karlovačkom proizvođaču oružja, tvrtki HS Produkt. Kada je konačno stao pred novinare, Milanović nije štedio pohvale:

“Ova tvornica, u kojoj nisam prvi put, proizvodi ubojna sredstva. Neki će podići obrve zbog toga, ali i Švedska prodaje ogromne količine naoružanja – ovo je, uz Sumamed, azitromicin, koji je ogroman, globalan proizvod hrvatske pameti, znanja, industrije, laboratorija, možda druga stvar po uspješnosti i plasmanu na najzahtjevnija tržišta, američko. Proizvodi ove tvornice, konkretno pištolji, su u slobodnoj prodaji u SAD-u kao vjerojatno najuspješniji proizvod svjetski. To je primjer razvoja firme koja nije ogromna po prometu, ali je ogromna po dobiti, gdje je, bez ikakve pomoći države, praktično kroz 30 godina, nastao brend za koji svatko u svijetu tko se bavi ovim zna. To su ogromni uspjesi, marža, prodaja… bez ikakve državne intervencije. To je još jedino Pliva uspjela, prije puno godina. Na žalost, nitko drugi. Sofisticiran im je proizvod, sofisticiraniji od većine lijekova, osim novih lijekova”.

Prije samo 30-ak godina, rekao je Milanović, stručnjaci su ga uvjeravali “da je razvoj nečeg ovakvog u Hrvatskoj nemoguć, istovremeno držeći palčeve da se tako nešto dogodi, ali razmišljali su racionalno, ovo je djelovalo kao nešto nemoguće. Vlasnici i menadžeri su ovdje razmišljali ‘Outside the Box’, tako se dođe do uspjeha. Žao mi je što je ovaj uspjeh iznimka“.

Milanović je tu ipak zaboravio na tvrtku Šestan-Busch iz Preloga, koja je sa svojim kacigama također u samom vrhu svjetske kvalitete. Na novinarsko pitanje o tome da li je i dalje u opciji ideja o gradnji hrvatske tvornice streljiva, Milanović je odgovorio da on o tome ne odlučuje, ali….

“Bilo bi dobro, ali nekada možda nije potrebno proizvoditi sve. Ovo je primjer tvornice u kojoj su sve komponente uvozne, ali u konačnom proizvodu čine samo 12-13 posto inputa, ostalo je rad, kapital, neki drugi troškovi i profit je velik. I njima se isplati više uvoziti neke stvari, nego da se proizvode u Hrvatskoj ako imaš dovoljno znanja i pameti da to na kraju sklopiš u visoko profitabilan proivod; to je pamet, tako se Japan razvija: nemaju resurse, a rade milijarde profita na svojoj pameti i sposobnosti organizacije. Oni streljivo kupuju od najboljih svjetskih proizvođača, naša vojska iz nekoliko izvora. To nisu veliki obujmi, volumeni proizvodnje”.

Odgovorio je i da on sam danas nije pucao iz HS-ovih oružja, jer “to je ‘trash’, nije to moj posao. Nije da nisam poželio, ali neću“, no podsjetio je da hrvatski vojnici uvelike nose hrvatsku opremu i naoružanje, te da odnedavno Počasno-zaštitna bojna (PZB) nosi upravo HS Produktovu pušku VHS-2.

PZB s novim VHS puškama

“Mada još ima starog oružja, ali sve što ulazi novo je naše, hrvatski proizvod, u Europi svega nekoliko država to radi: Belgija, Njemačka, Italija… hrvatska puška se prodaje u svijetu, u desecima tisuća komada. To je stvarno nešto, i sve je ovo napravljeno bez hrvatske države; dapače, vlasnici su 2011. završili u pritvoru pa pušteni”,

rekao je predsjednik Milanović. Upravo je prošloga tjedna, na prijemu povodom Dana OS RH, PZB predstavila VHS-2 kao svoju novu standardnu opremu.

No Milanoviću je danas u Karlovcu osim naoružanja posebno prezentiran HS-ov projekt pod nazivom “Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehanotroniku” (CEKOM NP 4.0), financiran EU-sredstvima (Europski fond za regionalni razvoj) iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Razvoj i uspostava spomenutog Centra posebno bi trebala pomoći onim gospodarskim subjektima čiji proizvodni procesi primarno uključuju obradu, tj. preradu materijala (pogotovo metalo-prerađivački sektor). te nastoje efikasno kombinirati različite elemente proizvodnih sustava (CNC strojevi, integracije sustava Internet of Things, i sl.). Konačni cilj ovog projekta je uspostava razvojno-inovacijskog centra za podršku IRI-aktivnostima na područjima robotike, napredne mehatronike, automatizacije, te ispitivanja mogućnosti naprednih komponenti Industrije 4.0.  Ovaj petogodišnji projekt započeo je u siječnju ove godine, a njegova ukupna vrijednost je 57.407.526,94 kuna, od čega 30.707.436,12 kuna daje Europska unija.

Puškostrojnica za SAD, NATO i OS RH

Iz HS Produkta već su ranije isticali kako je važno da se kao tvrtka koja promiče visoku tehnologiju uključe u “novu industrijsku revoluciju”, što je od iznimne važnosti za proizvođače vojne opreme i naoružanja. Prošle godine na sajmu vojne opreme “ASDA 2019” HS Produkt je premijerno pokazao novu puškostrojnicu. Riječ je, zapravo, o popularnoj puškostrojnici Minimi, za koju temeljem suradnje s proizvođačem, belgijskim FN-om iz Herstala, HS Produkt izrađuje pojedine dijelove. Kako nam je početkom godine rekao Željko Pavlin, direktor HS Produkta, suradnja s FN-om trebala bi u konačnici rezultirati opremanjem Oružanih snaga RH novom puškostrojnicom:

“Poznato je da Hrvatska vojska koristi puškostrojnice još od prije Domovinskog rata u neodgovarajućem kalibru. Znači, potrebe su u 5,55 i 7,62 kalibrima nove moderne puškostrojnice kakvih imate jednu do dvije odgovarajuće u svijetu, zna se koje su to tvrtke. HS Produkt je u stvari, zahvaljujući svojoj prepoznatljivoj kvaliteti i suradnji s tvrtkom FN, gdje bi proizvodio dijelove ne samo za potrebe puškostrojnice koje će se izrađivati i prodavati u Hrvatskoj, nego i za sve puškostrojnice iz programa tvrtke FN”.

Suradnja HS Produkta i FN-a odnosi se na razvoj dodatnih 10-ak dijelova, koji čine nadogradnju postojeće puškostrojnice Minimi, čime se ne bi konkuriralo samo na hrvatskom tržištu:

“U Hrvatskoj su količine male … to je… Možda se radi o par sto komada, koliko su potrebe Hrvatske vojske. Upravo zato je HS Produkt i išao da napravi takvu suradnju koja  će nam osigurati da radimo puno veće količine, odnosno da ugrađujemo naše dijelove u sve puškostrojnice koje bi se onda prodavale širom svijeta”.

Puškostrojnica koja je imala premijeru na prošlogodišnjoj ASDI sada je već polako zastarjeli model, rekao je Pavlin u veljači ove godine, a noviji model poslan je na testiranje ne samo u OS RH, nego i američkoj vojsci i u još nekoliko NATO zemalja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.