Počela vježba CMX 16

 

U srijedu, 09. ožujka, započela je NATO vježba kriznog upravljanja Crisis Management Exercise 2016 (CMX 16), na kojoj sudjeluje i Hrvatska. Vlada RH tu je vježbu odobrila prije 2 tjedna, a osnovni cilj joj je provjera spremnosti zemalja-saveznica za zajedničko djelovanje u slučaju krize, kako na nacionalnoj razini, tako i u okviru Saveza. U ovoj simulacijskoj vježbi sudjeluju brojne državne institucije u Hrvatskoj, od Ureda predsjednice RH, preko nekoliko ministarstava, SOA-e, do Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalnog CERT centra (odnosno – CARNET kao Computer Emergency Response Team).

U skladu s Deklaracijom NATO summita iz Walesa, CMX 16 koristi fiktivan, ali realističan krizni scenarij utemeljen na Članku 4. i Članku 5. Washingtonskoga sporazuma. Scenarij je fokusiran na temu kolektivne obrane s uključenim izazovima koje donose prijetnje hibridnog ratovanja, u kojem se široki raspon vidljivih te prikrivenih mjera poduzimanih od vojnih, paravojnih i civilnih aktera primjenjuje u sklopu visoko integriranog dizajna scenarija. Budući da takav kompleksni civilno-vojni scenarij traži i uvježbavanje odgovora širokih raspona, ne čudi ni široka lepeza sudionika u ovoj vježbi.

Osim zemalja-članica NATO saveza, u vježbi sudjeluju i neke ne-NATO zemlje, poput Finske i Švedske, dok se Europska unija pojavljuje kao promatrač.

NATO-ve CMX vježbe održavaju se od 1992. godine, a ovogodišnja vježba je jubilarna, 20. po redu. Danas započeta vježba CMX 16 traje punih tjedan dana – dakle, zaključno do sljedeće srijede, 16. ožujka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.