CMX15 – sve je isto k’o i lani

 

Samo mjesec dana prije održavanja, hrvatska je Vlada na jučerašnjoj 212. sjednici donijela Odluku o sudjelovanju RH u simulacijskoj vježbi Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora o upravljanju u krizama CMX15. Da se radi o potpuno formalnoj odluci, jasno je na temelju dvije činjenice: (1) da su vježbu CMX15 Oružane snage RH već odavno uvrstile u svoj program vježbi za ovu godinu, i (2) da je pripadajući dokument s obrazloženjem o razlozima i svrsi CMX15 gotovo jednak prošlogodišnjem dokumentu za CMX14. Kao i prošle, tako je i ove godine Ministarstvo vanjskih poslova nositelj koordinacije svih aktivnosti za pripremu i provedbu vježbe u RH, pa je sukladno tome i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na današnjoj Vladi rekla koju prigodnu:

„Hrvatska će temeljem ove Odluke sudjelovati u simulacijskoj vježbi Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora, dakle NATO-a, o upravljanju krizama. Ta simulacijska vježba će se održati od 04. do 10. ožujka ove godine i odvijat će se u zemljama-članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Vježba ne zahtijeva dodatna financijska sredstva iz državnog proračuna.“

Tako je, osim samog datuma održavanja koji je pomaknut za dan ranije u odnosu na prošlu godinu, sve ostalo isto.

Dakle, ponovimo ukratko prošlogodišnje gradivo. Republika Hrvatska sudjeluje u političko-vojnim simulacijskim NATO vježbama upravljanja u krizama pod imenom Crisis Management Exercise – CMX. Te CMX vježbe imaju ključnu ulogu u održavanju i poboljšanju sposobnosti NATO-a za upravljanje kriznim situacijama, te u utvrđivanju naučenih lekcija iz stvarnih kriza/operacija, posebice onih u kojima nisu primijenjene sve faze upravljanja kriznim situacijama. Upravo jednu takvu situaciju u ograničenoj formi predstavljalo je i jučerašnje ispadanje iz pogona većine nacionalne internetske infrastrukture u Hrvatskoj – koje je Hrvatski Telekom kratko opisao riječima: “U poslijepodnevnim satima zabilježene su poteškoće u radu podatkovnih mobilnih i fiksnih usluga te ISP usluga u mreži HT-a. Razlog tome je DDoS napad, vrsta napada na ICT sustave u kojem se generira velika količina prometa koja onemogućuje opsluživanje legitimnih korisnika“. Time je na oko 2 sata većina Hrvatske imala teških problema s korištenjem raznih mobilnih i fiksnih telekomunikacijskih usluga (Internet, SMS, MaxTV, sustav fiskalizacije računa), što je sve još jako dobro ako se prisjetimo travnja 2001. godine, kada je većina RH bez interneta bila više dana, također zbog DDOS napada na Hrvatski Telekom.

Inače, u vježbama CMX bi trebala sudjelovati vodstva zemalja članica Saveza, stožeri NATO-a (misije i izaslanstva), međunarodno osoblje i međunarodno vojno osoblje, te strateška zapovjedništva, a same te vježbe obično se održavaju jednom godišnje u trajanju od pet dana. Pokrovitelj je, u ime članica Saveza koje sudjeluju u vježbi, glavni tajnik NATO-a. Vrijeme održavanja vježbi i njihove specifikacije određuje Sjevernoatlantsko vijeće, pa će se tako CMX15 održati od 4. do 10. ožujka ove, 2015. godine.

Hrvatska po šesti put sudjeluje u NATO vježbi upravljanja krizama. U pripremi i provedbi CMX15 u RH sudjeluju: Ured predsjednika RH, Ured predsjednika Vlade RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravlja, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalni CERT (odnosno CARNET kao Computer Emergency Response Team). Kao i do sada, svi sudionici CMX15 u pripremnoj i provedbenoj fazi moraju imati izdano valjano Uvjerenje o sigurnosnoj provjeri za pristup povjerljivim podacima i dokumentima NATO-a stupnja TAJNO. Za provedbu relevantnih aktivnosti u vezi pripreme i provedbe Vježbe u sjedištu NATO-a u Bruxellesu zaduženo je stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora, dok MVEP po okončanju CMX15 treba pripremiti Izvješće o rezultatima i uspjehu vježbe i poslati ga NATO-savezu. Dakle, sve je isto kao i prošle godine, novi su samo su tipfeleri i gramatičke pogreške u dokumentu koji je za Vladu RH pripremio MVEP.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.