Ususret vježbi “Cyber Coalition 2016”

 

U kolopletu tema koje je prošloga tjedna odradila Vlada RH na svojoj 4. sjednici u Vukovaru našla se i Odluka o sudjelovanju RH u NATO-vježbi „Cyber Coalition 2016“. Vježba počinje sljedećeg ponedjeljka, 28. studenog, a u njoj OS RH već tradicionalno imaju svoj udio.

„Republika Hrvatska sudjelovat će na međunarodnoj vježbi NATO-a o upravljanju kibernetičkim prijetnjama ‘Cyber Coalition 2016’ koja će se od 28. studenog 2016. do 02. prosinca 2016. održati u državama-članicama NATO-a i partnerskim državama. Vježba se održava radi uvježbavanja koordinacije između NATO-tijela i nacionalnih tijela država-članica NATO-a i partnerskih država prilikom odgovora na kibernetičke prijetnje, te uvježbavanje sposobnosti NATO-tijela i nacionalnih tijela za kibernetičku obranu, nacionalnih mreža i NATO mreža. U pripremi i provedbi vježbe sudjeluju nadležna državna tijela, a ovom odlukom se predlaže Ministarstvo obrane odrediti za nositelja koordinacije aktivnosti na pripremu i provedbu vježbe u RH“,

obrazložio je ovu točku dnevnoga reda ministar obrane Damir Krstičević.

Osim Ministarstva obrane, u pripremi i provedbi vježbe sudjeluje Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, CARNET – Nacionalni CERT, Agencija za zaštitu osobnih podataka i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Prošle su godine na istoj takvoj vježbi sudjelovali i stručnjaci za računalnu sigurnost tvrtke INsig2.

Vježba „Cyber Coalition“ bazirana je u Estoniji, u Talinu, koji je ujedno domaćin i NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence (NATO CCD COE), osnovanom 14. svibnja 2008. Zadaća NATO CCD COE je jačanje sposobnosti, suradnje i razmjene informacija između NATO-a, država-članica i partnera, na području cyber obrane. Hrvatska nije članica ovog NATO centra izvrsnosti u kojem sudjeluje ukupno 17 članica Saveza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.