Gužva oko ratne luke Lora

 

U splitskome akvatoriju ne nedostaje vojnih aktivnosti posljednjih dana. Pri tome, samo se smjenjuju strani ratni brodovi, strane vojne letjelice i ponešto domaćih snaga, što u sklopu vježbovnih aktivnosti koje OS RH posljednjih dana provodi s Oružanim snagama Savezne Republike Njemačke, a što u okviru suradnje s NATO savezom.

Na moru s Nijemcima…

Kao prvo, treba spomenuti zajedničko uvježbavanje hrvatskih i njemačkih oružanih snaga koje se na širem području Splita i Splitskog akvatorija održava od 2. do 14. veljače ove godine. Te se aktivnosti održavaju pod nazivom “SOUTHER 15/1”, a cilj im je jačanje međusobne suradnje te interoperabilnost hrvatskih i njemačkih postrojbi – posebno na području međusobne suradnje, uvježbavanja i koordinacije aktivnosti zračnih i pomorskih snaga, te pružanja potpore RH, kao zemlje domaćina, gostujućim njemačkim postrojbama.

Ovo uvježbavanje, koje je jučer od jutra privuklo pažnju brojnog lokalnog stanovništva, planirano je i odobreno Smjernicama načelnika GS OS RH za obuku i vježbe OS RH u 2015-2016 godini, kao i Odlukom Vlade RH od 15. siječnja 2015. godine. Pri tome, u ovoj obuci s hrvatske strane sudjeluju snage HRZ i PZO-a, HRM-a, te ZZP-a kao nositelja logističke potpore, a nositelj aktivnosti ispred OS RH je Glavni stožer OS RH.

Dok su službeni izvori iznimno škrti po pitanju konkretnih aktivnosti u sastavu ove “zajedničke obuke”, očevici govore o intenzivnim letovima više njemačkih vojnih helikoptera Sikorsky CH-53G, koji su aktivno u zraku dnevno između 9 i 21 sat. Pri tome, jučer je zabilježena i vježbovna aktivnost presretanja trgovačkog broda, koju se lagano moglo protumačiti i kao uvježbavanje manevra spuštanja kontrolnoga tima za pregled plovila – što su aktivnosti koje bi RH i Njemačka mogle zajednički izvoditi pred Somalijom, a možda i pred nekim od bližih obala koje kontroliraju saveznički flotni sastavi.
————————-

————————-
Što se tiče troškova čitave ove priče, MORH je priopćio: “U skladu s navedenim, za provedbu ove aktivnosti planirana su i odobrena sredstva u okviru proračuna OS RH za obuku i vježbe u 2015. godini, uz napomenu da partner u obuci, u ovom slučaju OS SR Njemačke, sam snosi svoj dio troškova sukladno NATO regulativi AJP 4.5“.

Ujedno, spomenuto je i da će krajem ove godine na repertoaru biti i provedba slične obučne aktivnosti pod nazivom „SOUTHER 15/2“.

U luci s NATO savezom…

Nakon jučerašnjih aktivnosti u Kaštelanskom zaljevu, danas je u ratnoj luci Lora svoju posjetu Hrvatskoj započela skupina od osam brodova iz sastava NATO SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2), koja će u RH boraviti od danas, 6. veljače, pa sve do idućeg utorka, 10. veljače 2015. godine. Prvenstveno im je u planu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici, s ciljem jačanja interoperabilnosti NATO snaga i HRM – za što su planirana i zajednička uvježbavanja brodova iz skupine SNMG-2 s pojedinim snagama Flotile Hrvatske ratne mornarice. No, NATO predstavnici su danas bili viđeni i na raznim drugim instancama grada Splita.

Svoj prvi dan posjete Splitu i Hrvatskoj zapovjednik NATO plovne skupine iskoristio je za protokolarne posjete. Prvo je s izaslanstvom posjetio Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, da bi onda krenuo i put Poglavarstva grada Splita. Ondje im je na svečanome primanju dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Ivo Baldasar, s kojim je američki kontradmiral razmijenio i prigodne poklone (grb broda u obliku plakete za Baldasara, i grb grada Splita za američkog časnika). Splitski gradonačelnik Baldasar ujedno je od američkog kontraadmirala Brada Williamsona pozvan sutra i na ručak na krstarici klase Ticonderoga USS VICKSBURG (CG-69), koja je zapovjedni brod skupine. Ujedno se od američkog časnika moglo čuti i još ponešto o ovoj posjeti: “Split nam je početak putovanja. Ovo je prvi put nakon 2007. godine da je velika skupina brodova NATO-saveza uplovila u splitsku luku“. Nakon toga, NATO vojna delegacija produžila je u sjedište Županije Splitsko-Dalmatinske, gdje ih je dočekao župan Zlatko Ževrnja. Pri svemu tome nije loše prošla ni šira javnost i predstavnici medija, za koje je danas od 16.30 bila organizirana posjeta turskome brodu TCG TURGUTREIS, uz prisustvo zapovjednika skupine SNMG2, američkog kontraadmirala Brad Williamsona.

Spomenimo inače i činjenicu da sama SNMG2 predstavlja multinacionalne integrirane pomorske snage sastavljene od brodova iz različitih zemalja NATO Saveza. Trenutno su tu kanadska fregata HMCS FREDERICTON, turski TCG TURGUTREIS, talijanski ITS ALISEO, španjolski ESPS CANARIAS, španjolski brodovi za opskrbu ESPS PATINO i francuski FS MARINE, njemački tanker FGS SPESSART, te američki zapovjedni brod skupine krstarica USS VICKSBURG. Skupinom brodova SNMG2 zapovijeda već spomenuti američki kontraadmiral Brad Williamson, a dok je većina brodova na sidru u Lori – navodno se dio njih skrasio i širom Kaštelanskog zaljeva, prema Trogiru.

Inače, ova je skupina formirana radi stalne pripravnosti NATO pomorskih snaga za provedbu različitih zadaća u miru i u razdobljima krize i sukoba, od sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama do provedbe humanitarnih projekata (kakve se očekuje i u Hrvatskoj idućih dana). Tijekom svojih aktivnosti oni ujedno provode i rutinske diplomatske posjete – kakve smo danas vidjeli širom Splita.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.