Plenković prihvatio ostavku ministra obrane!

 

Nakon višesatnog sastanka u Vladi, premijer Andrej Plenković oko 13 sati izašao je pred medije i objavio da je prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića. Ovo je njegova izjava u cijelosti:

„Jutros sam održao sastanak sa potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem koji me izvijestio o za sada poznatim okolnostima nakon pada školskog aviona na trenažnom letu koji se jučer popodne dogodio u Biljanima Donjim. Još jednom smo zajednički izrazili žaljenje i evo i ovaj put još jednom i osobno u ime cijele hrvatske Vlade obiteljima dvojice hrvatskih vojnika, pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izražavam najdublju sućut.

Kao što znate, jučer je na konferenciji za medije ministar Krstičević kazao da podnosi ostavku. Mi smo danas održali razgovor na tu temu. Ja osobno ne vidim niti jedan razlog gdje bih mogao na bilo koji način povezati njegovu političku odgovornost sa činjenicom da se srušio ovaj avion, no istodobno sam razumio iz našega razgovora da ga ova situacija osobno izrazito pogodila. On je i sam bio vojnik, bio je zapovjednik gardijske brigade u Domovinskom ratu, general Hrvatske vojske, moj najbliži suradnik u HDZ-u a isto tako i u Vladi, evo već 4 godine, i iznad svega moj prijatelj. I budući da ja njega cijenim, i kao čovjeka i kao prijatelja, odlučio sam prihvatiti ovu njegovu ostavku, i to u zajedničkom dogovoru, ne zato što smatram da je za nešto odgovoran jer to ćemo u konačnici – ja mogu danas kategorički reći – da on sigurno nije odgovoran, jer je između ostaloga kao ministar nakon prve nesreće koja se dogodila krajem siječnja poduzeo odgovarajuće promjene i u samoj bazi u Zemuniku i u cijeloj hijerarhiji koja se odnosi na vojnu strukturu MORH-a, a odnosi se na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo… Ovakve se nažalost nesreće događaju, i žao mi je da je osobno pogođen toliko da je praktički apelirao da u ovom trenutku napravi jednu pauzu od dužnosti koju je obnašao u mandatu naše Vlade.

Još jednom kažem – poštujući ga, ja sam tu njegovu ostavku prihvatio!

Isto tako, s obzirom da se nalazimo u zadnjim mjesecima rada ove Vlade, odlučio sam da NEĆU predlagati novoga ministra obrane, već da će jedan od postojećih državnih tajnika dobiti ovlasti da vodi Ministarstvo obrane u preostalim mjesecima ovoga mandata“.

Napomenimo kako je javnost nedavno zaista svjedočila kadrovskim promjenama od razine baze u Zemuniku pa sve do vrha HRZ-a – ali ne kako je napomenuo premijer, povodom zrakoplovne nesreće borbenog helikoptera Bell Kiowa Warrior krajem siječnja ove godine – već dva mjeseca ranije, kada su mediji u Zemuniku detektirali neovlaštene ulaske u bazu, sa sumnjama u šverc streljiva, o čemu su OS RH održale i posebnu konferenciju za medije nakon niza disciplinskih poteza, ali i vezanih smjena zapovjednog kadra. Inače, Plenković je na novinarska pitanja potvrdio da apsolutno i nadalje računa na Damira Krstičevića, budući da je i član Predsjedništva HDZ-a i zamjenik predsjednika Središnjeg odbora:

„Kažem, on uzima jednu pauzu. Osjetio sam da mu je to ljudski u ovom trenutku potrebno, budući da je stupanj povjerenja između nas dvojice i prijateljstvo tako snažan u nekim trenucima je važno da osjetite čovjeka kojem je teško! A njemu je danas teško jer, nažalost, u proteklih godinu dana dogodilo se više nesreća gdje su pripadnici Hrvatske vojske izgubili živote – sjećate se tragedije… Dakle, i ove koja je bila sa helikopterom Kiowa, sjećate se pogibije gospodina Briškog – našega pripadnika misije u Afganistanu, jedne pogibije zbog automobilske nesreće koja se dogodila, umro je jedan pripadnik i tijekom misije koja je bila u Litvi … Prema tome, Damir sve to podnosi, budući da je takav, vrlo osobno i ja ga s te strane razumijem“.

Jutros, dok je sastanak premijera Plenkovića i ministra obrane u ostavci Krstičevića još trajao iz čvrsto zatvorenih vrata Banskih dvora, ostavku je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

„(…) On ne odgovara meni. On odgovara premijeru i Saboru. (…) Teško je govoriti izvan konteksta. Dakle, da se to događa non-stop, onda svakako da. Pitanje onda u kojem trenutku. Ali samo zbog ovoga ne znam. On je dao ostavku. Javio se on meni, nakon par sati. Ostavku nije spominjao. Popričali smo, i tako… On, na kraju krajeva ne odgovara meni. Ja sam tu isključivo razgovarao, u početku, sa vojskom. Ali, OK da se javio, a kasnije sam čuo da je dao ostavku. Dakle, kad me pitate – treba li dti ostavku? To su jako delikatne stvari. I, ponavljam, događalo se.. može se dogoditi za tjedan dana. A to, za tjedan dana, se ne mora nikad dogoditi… Može biti posljedica nemara, nerada, loše organizacije. Može biti naprosto nesreća… Jer, ponavljam, to je opasan posao, i iz poštovanja prema ljudima i njihovim obiteljima ne bih sada ni u koga upirao prstom, ni svaljivao krivnju, a možda za to neće biti razloga nikad – a možda hoće“.

Na pitanje bi li on tražio ostavku od Krstičevića, Milanović je odgovorio prilično dvosmisleno:

„Zbog ovoga ne bih tražio njegovu ostavku prvi dan, to je loše za vojsku i sustav. Na kraju se sve utvrdi“.

Kao što smo već javljali, sastanak u Vladi trajao je gotovo 4 sata. Danas iza 9 ujutro prvo je sam ministar obrane u ostavci stigao u Vladu Republike Hrvatske na Markovom Trgu, da bi mu se ondje kasnije pridružio Tomo Medved, ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a, te konačno i sam premijer Andrej Plenković. Time je započeo sastanak kojeg se jučer najavilo iz Vlade, nakon što je Damir Krstičević nenadano podnio ostavku na mjesta potpredsjednika Vlade i ministra obrane, tijekom press-konferencije u Zemuniku a tek naknadno o tome obavijestio predsjednika Vlade RH. Usred sastanka u Banske dvore stigao je i Plenkovićev posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost te voditelj HDZ-ovog Odjela za analitiku i članstvo Robert Kopal.

Krstičević je ostavku dao nakon što je jučer poslijepodne u Biljanima Donjim pao avion HRZ-a Zlin 242L broj 403, a dva člana posade natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić su smrtno stradala. Danas je za njih otvorena knjiga žalosti u Ministarstvu obrane, a među prvima se u nju upisao načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj. Grad Vrbovec je sutrašnju subotu proglasio danom žalosti u spomen na poginulog pripadnika HRZ-a Luku Jagatića.

Prije otprilike mjesec dana na portalu Obris.org najavili smo kako je vrijeme za odlazak ministra obrane, i to ne zbog pojedinačnih nesreća ili udesa, več zbog niza dubljih i strukturnih razloga koji su tijekom proteklih godina opteretili resor obrane u Republici Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.