U Saboru o Interpelaciji o nabavi VBA

 

Danas u 15 sati u Hrvatskom saboru započela je rasprava o Interpelaciji o radu Vlade RH radi postupanja Vlade RH vezane uz nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona. Interpelaciju je 25. siječnja podnijelo potrebnih 16 zastupnika, redom članova SDP-a. Potom je Vlada RH na prošlotjednoj 142. sjednici usvojila odgovor na Interpelaciju.

Kao uvod u popodnevnu raspravu, jutros su predsjednik  SDP-a Davor Bernardić i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk održali press-konferenciju, na kojoj su ukratko iznijeli razloge zašto su se odlučili za interpelaciju i što traže od Vlade RH i Hrvatskog sabora. Tako je Bernardić u par minuta rekao:

„Što želimo? Prvo: želimo utvrditi istinu oko postupka nabave eskadrile i utvrditi odgovornost ministra obrane i same Vlade. Drugo: želimo osigurati da se u budućnosti postupci nabave vojne opreme – a pogotovo kada ta vrijednost nabavke, kao u ovom slučaju, prelazi milijardu kuna – osiguraju da se provode transparentno i zakonito. sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, a ne direktnom pogodbom i bez javnog natječaja.

Što tražimo? Tražimo da Hrvatski sabor utvrdi činjenice, prije svega da postupak nabavke višenamjenskih borbenih aviona nije proveden na transparentan način, te da je njime ugrožena i obrambena sposobnost zemlje, ali s druge strane – i vanjskopolitički ugled i pozicija naše zemlje. Tražimo također da u roku od 15 dana Vlada obavijesti Sabor i dostavi svu dokumentaciju u vezi s nabavkom borbenih zrakoplova, uključujući i dokument upozorenja koji je i sam američki veleposlanik osobno odnio premijeru, tzv. non-paper. I tražimo da se u slučaju pokretanja novog postupka nabave dobije prethodna suglasnost Odbora za obranu, sukladno odredbi čl. 4 st. 2 Zakona o obrani, da se ovakva sramota više nikada ne bi ponovila.

Isto tako, jedno od najvažnijih pitanja, na koje posebno moram skrenuti pozornost danas je pitanje tko je i zašto puštao u medije tajne i klasificirane dokumente vezane uz obranu i nacionalnu sigurnost? To se nije događalo u zadnjih 27 godina. Gdje je Vojna obavještajna agencija? Tražimo hitnu istragu oko ‘dilanja’ dokumenata! No jedna stvar je u cijeloj priči intrigantna, a u najmanju ruku čudna i sumnjiva, jer kako drugačije protumačiti činjenicu da su unatoč upozorenjima i ministar Krstičević i Plenković i cijela Vlada insistirali na kupnji baš tih aviona!? Nije li možda razlog što je Krstičevićeva bivša firma trebala dobiti posao servisiranja i održavanja baš tih istih aviona?!

No nakon što je cijela priča propala, otišli su toliko daleko da su lagali da nisu dobili papir upozorenja od američkog Veleposlanstva, a američki veleposlanik osobno je rekao da je osobno uručio papir samom premijeru. Dakle, dobili su papir upozorenja. A potom, nakon toga, su se pokušali oprati tako što su puštali, odnosno netko je puštao, tajne informacije o nacionalnoj sigurnosti u medije. Nedopustivo i skandalozno! Očito su spremni na sve zbog privatnih interesa i kako bi sačuvali svoje fotelje“.

Dok je interpelaciju u ime SDP-a predstavio dvojac Peđa Grbin i Davor Bernardić, u ime Vlade RH u raspravi sudjeluju premijer Andrej Plenković i potpredsjednik te ministar obrane Damir Krstičević iako je ovdje uloga ministra obrane tijekom prvih sati diskusije ispala više statirajuća.

O detaljima tijeka ove saborske rasprave, pisat ćemo na portalu Obris.org…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.