Vlada poništila odluku o kupovini F-16 Barak

 

Nakon što je 10. siječnja postalo jasno da od nabave F-16 Barak iz Izraela nema ništa, očekivalo se postupne reakcije hrvatskih vlasti na ovu nemilu vijest. Prvo su na red došli medijski nastupi ministra obrane Damira Krstičevića te nekoliko više ili manje upućenih djelatnih vojnih osoba, da bi čitava tema danas, u ponedjeljak 14. siječnja 2019. godine, po kratkom postupku došla i pred sam vrh vlasti u Hrvatskoj – ritmom koji sve više počinje ličiti na nekakvu utrku.

Uvod u današnji program održao je opet ministar obrane Krstičević, kratkom izjavom za medije danom nakon sastanka sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom, s kojim je jutros potpisao bilateralni Sporazum o obrambenoj suradnji. Tom je prilikom Krstičević na temu F-16 Barak kratko sumirao događanja prethodnih dana i onda zaključio:

Vi ste vidjeli od prije neki dan, da je Država Izrael došla ovdje, došla u ovo ministarstvo, i da su oni sami rekli da onu obavezu koju su imali – da oni nisu osigurali. Da nisu dobili odobrenje, i da je to isključivo njihova odgovornost. I, još jednom su ponovili, sa hrvatske strane, da je cijeli proces bio iznimno profesionalan i otvoren, i da su ljudi u Hrvatskoj pokazali visoku razinu odgovornosti… da smo u procesu postavili sva potrebna pitanja, i da smo u procesu dobili sva potrebna jamstva. I Sjedinjene Američke Države, kao naš strateški partner u području obrane, od početka naglašavaju… pa i u zadnjem priopćenju, naglašavaju da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji aviona F-16 iz Države Izrael. I danas, evo sada nakon ovog sastanka, imamo sjednicu Vijeća za obranu. Nakon toga, vi znate da je danas i sjednica Vlade. Mi ćemo zatvoriti taj proces, transparentno, i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim znanjem, dodatnim znanjem… krenuti u nov proces, koji će biti najbolji – s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni avion, koji je potreban Hrvatskoj… I da Hrvatska dobije nadzor svog zračnog prostora. I ova Vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi“.

I jedva što se to odradilo, bilo je vrijeme za brzo kretanje na Pantovčak, gdje se u Vili Prekrižje od 10:30 trebalo održati Vijeće za obranu. Kako je još u petak 11. siječnja, nakon izvještavanja Predsjednice RH o sastanku s predstavnicima Države Izrael, objavili ministar Krstičević i načelnik GS OS RH Šundov – teme su bile usko specijalizirane – predstavljanje izvješća o postupku nabavke borbenih zrakoplova i detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva načelnika Glavnog stožera. Ovaj je skupbio zatvoren za javnost, uz tek kasniju objavu priopćenja. Malo prije 14 sati tu je kratko naglašeno:

Vijeće za obranu je 14. siječnja 2019. održalo svoju XII. sjednicu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva.

Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OS RH“.

Oko 13:30 je onda krenula i tematska sjednica Vlade RH, koja je u svom dijelu otvorenom za javnost na temu propalog posla s izraelskim borbenim avionima potrajala tek oko 6 minuta. Na dnevnome redu je imala tek jednu točku – “Prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona”. Za ovu je odluku premijer Plenković napomenuo kako se baš takav tijek stvari jednoglasno preporučilo Vladi i na jutrošnjem Vijeću za obranu, nakon raspravljanja izvješća podnesenog od Ministarstva obrane i njegovog stručnog tima. Nakon toga, riječ je predana ministru obrane Krstičeviću, koji je dijelom ponovio i neke svoje jutrošnje teze iz MORH-a:

“Vlada RH donijela je 29. ožujka 2018. Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona i zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora o nabavi. Kako bi se ugovor potpisao, Država Izrael kao prodavatelj je trebala osigurati konačno odobrenje od SAD-a.

10.01. 2019. godine Država Izrael službeno nas je izvijestila da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. Izraelska je strana, među ostalim, istaknula da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu, da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa, te da Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Republika Hrvatska je ovaj složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. Proveden je transparentan natječaj za odabir višenamjenskog borbenog aviona po jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. Sve smo napravili ispravno, i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti sa hrvatske strane, niti je RH na nju mogla utjecati. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. Republika Hrvatska nije preuzela financijske obaveze i nikakva šteta nije učinjena. Naš jedini interes bio je da kupimo ono što je bilo ponuđeno.

Zaključno, predlažem da donesemo odluku o prestanku važenja odluke o nabavki višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018. godine, i da nakon toga Ministarstvo obrane poništi natječaj. I na kraju, naglašavam, da Hrvatska i dalje ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva koji smo razvili tijekom Domovinskog rata. Ja sam uvjeren da će ova Vlada naći načina to i riješiti. Imamo odgovornost za novac poreznih obaveznika, ali imamo i odgovornost za sigurnost Hrvatske”.

Na kraju, prije nego je Vlada jednoglasno donijela odluku o poništavanju prošlogodišnje odluke o odabiru, premijer Plenković ponovno je nakratko uzeo riječ:

“Prvo: mi ćemo napraviti temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovoga projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela putem njihovog generalnog direktora koji je prošlog tjedna boravio u Zagrebu, kojeg sam i osobno primio da bi izravno i neposredno mogao steći dojam zbog čega se to dogodilo. Tu poruku smo razumjeli. Ona je suprotna onome što je Izrel u ovom procesu preuzeo kao dio svoje odgovornosti, a to je da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama od vlasti SAD-a. To Izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je ova obavijest bila ključni razlog zbog kojeg donosimo ovu današnju odluku.

Nakon temeljite analize i, možemo slobodno reći, stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati  i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i da se zadrži.

Stoga predlažem da danas donesemo ovu odluku, a da sve daljnje aktivnosti  dogovaramo i međuresorno i sa drugim institucijama kao što smo radili i do sada.”

Jednoglasnu potporu svih ministara ubrzo je popratio i odgovarajući dokument pod naslovom “Odluka o stavljanju izvan snage Odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona”. Ova odluka ima ukupno 4 točke. U prvoj se kaže: “Vlada Republike Hrvatske prima na znanje Obavijest Stručnog tima Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona kojim je utvrđeno da nisu ispunjeni potrebni uvjeti za sklapanje ugovora između Republike Hrvatske i Države Izraela o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona F-16C/D Barak.”. Druga točka definira: “Obavijest iz točke I. ove Odluke temelji se na službenoj obavijesti Države Izraela Republici Hrvatskoj od 10. siječnja 2019. da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16C/D Barak Republici Hrvatskoj,” dok treća točka zaključuje: “Ovom Odlukom stavlja se izvan snage Odluka Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona, Klasa: 022-03/18-04/78, Urbroj: 50301-29/09-18-2, od 29. ožujka 2018.” Četvrta i posljednja točka kaže tek da ova odluka stupa na snagu danom donošenja, dakle danas i odmah.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.