MORH ipak o troškovima vježbe “Velebit 18”

 

Relativno je neuobičajeno da uvod u sjednicu Vlade RH počinje spominjanjem Oružanih snaga i njihovih aktivnosti. Do sada se to dogodilo u par navrata, i uglavnom kada je bila riječ o aktivnostima OS RH u pomoći pri nepogodama, no danas je 119. sjednica Vlade počela premijerovom zahvalom za uspješno provedenu vježbu „Velebit 18 – združena snaga“. Premijer Plenković zahvalio je svim vojnicima, dočasnicima i časnicima koji su tijekom 72 sata demonstrirali „visoki stupanj sposobnosti i integriranosti“, prisjetivši se kako je „i osobno sudjelovao, odnosno promatrao jedan dio vježbe gdje je dominantnu ulogu na Dugom otoku imala HRM“.

No, za razliku od ministra obrane, premijer je svjestan (barem u ovoj situaciji) koliko se negativne prašine diglo oko Krstičevićevog potpuno neshvatljivog odbijanja da kaže ponešto i o troškovima čitave te vojne aktivnosti, pa je na samoj sjednici Vlade najavio objavu tog podatka:

„Nakon temeljite analize siguran sam da će i Glavni stožer i načelnik GS prezentirati javnosti naučene lekcije iz svega što ste poduzeli u ta 3 dana. A naravno da će i sutra načelnik GS hrvatskoj javnosti objaviti precizne troškove, koliko je ta vježba koštala“.

Kao što smo i najavili prije 2 dana, negativan publicitet koji je proizveo sam ministar obrane natjerat će MORH i GS OS RH da se o troškovima vježbe „Velebit 18“ oglase i ranije nego što su namjeravali, ako su opće namjeravali.

Tako sada ispada da su nakon samo 48 sati od završetka vježbe MORH i Glavni stožer uspjeli napraviti preliminarnu raščlambu vježbe i ipak ustanoviti njene troškove, pa novinare pozivaju na tematsku press-konferenciju zakazanu za sutra, 18. listopada 2018. godine, u 13 sati. No pressica je tu suštinski uzaludna, budući je ministrovo neobjašnjivo odbijanje izjašnjavanja o troškovima visokoprofilne vježbe već u javnosti „pojelo“ čitavu temu o samoj ovoj aktivnosti – a pritom je generiran potpuno nepotreban skandal u samoj završnici „Velebita“, vježbe koja je nesporna i potrebna.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.