Regres i pripadnicima OS RH

 

Uz zahvalu ministru financija i njegovim suradnicima, premijer Andrej Plenković jutros je započeo sjednicu Vlade važnom i za promjenu pozitivnom obaviješću:

„Ove godine isplatit će se regres za korištenje godišnjega odmora svim službenicima i namještenicima u javnim i državnim službama u iznosu od 1.250 kuna. Taj regres krenut će sa isplaćivanjem od 14. srpnja ove godine. Dakle, evo, jedna dobra vijest i stvarno zahvaljujem Ministarstvu koje je, zahvaljujući preraspodjelama, uspjelo pronaći ova sredstva, i vjerujem da će i službenici i namještenici u javnim i državnim službama s ovom odlukom biti zadovoljni.“

Osim za državne službenike i namještenike, ova odluka važna je i za sve djelatne vojne osobe – pripadnike OS RH, koji će sukladno preraspodjeli Ministra financija i odluci ministra obrane, također dobiti 1.250 kuna na ime regresa. Tematska odluka ministra obrane se očekuje i taj bi novac na račune trebao sjesti oko sljedećeg petka, 14. srpnja, a taman prije prvog pravog vala godišnjih odmora. Time će i ove godine sustav isplate regresa biti isti kao i 2016. godine, kada je regres isplaćen istoga dana i djelatnim vojnim osobama i državnim službenicima te namještenicima, a iznos je bio jednak za sve, poručuju iz Ministarstva obrane.

Time MORH ujednačeno tretira i civile i djelatne vojne osobe, iako je spomenuti regres prvotno bio ugovoren samo sa sindikatima u javnoj službi, u okviru Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Ukupna svota potrebna za isplatu regresa u RH je oko 225 milijuna kuna, njegova je isplata u pravilu jednokratna, a prvotno je bilo dogovoreno da će se provoditi do kraja lipnja u pojedinoj godini. Nakon niza godina u kojima Vlada RH regres nije isplaćivala (temeljem posebnih Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama), ova je praksa isplate ponovo započeta 2016. godine – u mandatu vlade Tihomira Oreškovića i njegovog tadašnjeg (te sadašnjeg) ministra financija Zdravka Marića. Kao i 2016. godine, tako će i ljetos isplate regresa biti proširene s užeg skupa javnih te državnih službenika i namještenika na kategoriju DVO – iako za kategoriju djelatnih vojnih osoba prema pozitivnim propisima u Hrvatskoj sindikalno organiziranje nije dopušteno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.