Pitanje čitatelja: Nikola i Krampus u MORH-u?

 

Prije nekoliko dana, na našu je adresu stiglo jedno vrlo kratko i konkretno pitanje našeg čitatelja: “Da li ste upoznati, hoće li biti isplate dara za djecu povodom svetog Nikole?“.

Za one manje vjernički raspoložene, napominjemo da se tzv. Nikolinje, odnosno, blagdan sv. Nikole obilježava fiksno, 6. prosinca u godini. Jedan je to od običaja koji označavaju početak božićnog ciklusa običaja i rituala. Dok je za etnologe to još jedno naslijeđe kultova iz doba pretkršćanske Europe, u Hrvatskoj i okolnim krajevima sv. Nikola se prvenstveno pojavljuje kao predbožićni darivatelj (danas pretežno djece, a u starije doba i odraslih), te svetac zaštitnik mladih (djece, neudanih djevojaka, učenika), putnika, niza pojedinih zanimanja (pomoraca, splavara, mlinara, ljekarnika, pekara, svjećara, trgovaca, zidara, tkalaca i dr.), te nekih osobitih  kategorija ljudi (npr. lopova i zatvorenika).

Napomenimo da na čitavom hrvatskom prostoru tu zapravo spominjemo dva usporedna običaja darivanja, koji imaju i odgojnu funkciju. Prvog predstavlja obilazak od kuće do kuće lika sv. Nikole, odjevenog u biskupsku odjeću, u pratnji jednog ili više likova tzv. Krampusa (odjevenih tako da predstavljaju vragove koji selektiraju neposlušnu djecu, ponegdje i poznavanjem prakse molitve, uz istodobnu prijetnju raznim sankcijama). Drugi je vezani narodni običaj – potajno noćno darivanje djece u očišćenu obuću ostavljenu u prozoru. Kroz ove seoske i gradske prakse se u nikolinjskim tradicijama isprepleću elementi darivanja povezani sa sv. Lucijom (12. XII) i Malim Isusom (Božić, tj. 25. XII), kao i elementi kasnijih likova svjetovne ikonografije – kao što su Santa Nikolaus (Santa Claus), te Djed Mraz ili Djed Božićnjak.

Dok nismo sigurni tko tu od djece zaslužuje sv. Nikolu, a tko susret s Krampusom, ono u što smo sigurni, saznali smo iz Ministarstva obrane RH. Naime, ove će godine u obrambenome sustavu RH biti prigodnog darivanja djece, i to u vrijednosti 500 kuna. Nazdravlje!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.