Više od milijun kn za nagrade PPE

 

Baš kao što je obećala, a nakon što je MORH izmijenio Pravilnik o nagradama, Vlada RH danas je donijela odluku o dodjeli novčanih nagrada operativnim vatrogasnim snagama i pripadnicima Protupožarne eskadrile za djelovanje u ovoj vrlo intenzivnoj protupožarnoj sezoni. Premijer Andrej Plenković osobno je obrazlagao ovu odluku, prema kojoj je sada i službeno operativnim vatrogasnim snagama putem Hrvatske vatrogasne zajednice dodijeljeno 7,6 milijuna kuna, a pripadnicima Protupožarne eskadrile putem Ministarstva obrane – nešto više od 1,1 milijun kuna.

„Odluka je Vlade RH da je u takvim okolnostima važno poslati i konkretnu financijsku potporu našim vatrogascima, stoga smo alocirati iz zaliha državnog proračuna 7 milijuna i 600 tisuća kuna. Zamolit ćemo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu da u suradnji s MUP-om i DUZS-om pronađe najbolji model kako da se ta sredstva iskoriste, s obzirom na veliki broj uključenih i na različiti angažman po našim županijama tijekom ove protupožarne sezone.

Također, sukladno prijedlogu Ministarstva obrane i potpredsjednika Vlade, mi ćemo dati iz sredstava proračuna Ministarstva obrane milijun i 162 tisuće kuna, čime ćemo nagraditi pilote i mehaničare naše Protupožarne eskadrile u Zemuniku, koja je odradila sjajan posao tijekom cijele ove godine – veći nego u cijeloj protekloj godini zajedno, po broju letova i spašavanju ne samo naših naselja u Hrvatskoj, nego i pomoć u drugim zemljama – to također potcrtavam.  Zaista su herojski odradili ovu sezonu naši piloti i mehaničari – i na taj način ćemo poslati poruku koliko Vlada RH cijeni njihov rad“.

Osim toga, Plenković je najavio da će se u pripremama za sljedeće protupožarne sezone uključiti i sredstva nabavljena putem fondova Europske unije:

Osim iz proračuna RH i donacija, oprema bi se trebala nabaviti i sredstvima EU

„Također smo raspravili i na razini Vlade, užeg kabineta, i na drugim sastancima, da ćemo jedan dio sredstava koji imamo na raspolaganju iz EU, bespovratnih sredstava, iskoristiti i povući kako bi se upravo za ovakvu vrstu ugroza iskoristila ta sredstva za nabavu vatrogasnih vozila i druge specijalističke opreme, i tu očekujem jednu tijesnu suradnju ministrice Žalac s nadležnim ministrima, da se i na taj način podigne opremljenost svih nadležnih kako bismo iduću sezonu dočekali još bolje pripremljeni. A naravno, i sve ove pripreme tijekom godine – tu očekujem i aktivnost Hrvatskih šuma i drugih institucija kako bismo spriječili veće požare u 2018. godini“.

Kao što je već ranije bilo najavljivano, s neto iznosom od 5.000 kuna nagradit će se piloti i tehničari Protupožarne eskadrile, dok će, po svemu sudeći, pripadnici HKoV-a koji su bili angažirani na požarištima ostati kratkih rukava. MORH je poslije podne priopćio: “Odlukom je obuhvaćeno 100 pripadnika zračnih snaga PP NOS OS RH iz sastava 93. zrakoplovne baze  HRZ i PZO-a OS RH – pilota i zrakoplovnih tehničara.”

CL-415 u akciji na Biokovu (Photo:Nina Divić/Facebook)

Tijekom ove godine do sada je ostvareno 17.107 letova protupožarnih zračnih snaga u trajanju od 2.638 sati, izbačeno je 79.720 tona vode i utrošeno 1.716.509 litara goriva. Premijer Plenković posebno je napomenuo kako su ovogodišnji požari nanijeli velike materijalne štete, ali nije bilo ljudskih žrtava, i praktički ni jedan ozbiljni infrastrukturni objekt niti javni objekt tijekom ovoga ljeta nije izgorio.

Odluka o novčanim nagradama pripadnicima PPE stupa na snagu danom donošenja, tj. već danas.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.