Školski brod “Jadran” ipak ne krstari oko Hrvatske

 

Dok smo nedavno pisali o dovršetku remonta spornog školskog broda Jadran u Crnoj Gori, te o planovima da se to plovilo koje RH potražuje u okviru sukcesije imovine negdašnje JNA uputi na krstarenje pokraj Hrvatske, sve do Venecije i Kopra – sada ta priča ima i nastavak. Naime, na kraju nema ništa od crnogorske plovidbe koja je u Lijepoj našoj opet uzburkala duhove brojnih zaljubljenika u more, brodove i Hrvatsku ratnu mornaricu. Kako je jučer pisala Slobodna Dalmacija, na poticaj „Udruge kapetan školskog broda ‘Jadran’“ u tu se priču uključilo i Ministarstvo obrane RH posebnim priopćenjem kojega citiraju:

Naš stav bio je i ostao jasan –  brod ‘Jadran’ neraskidivi je dio naše pomorske povijesti. Hrvatska Vlada poduzet će sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski stijeg. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je tijekom susreta s crnogorskim kolegom Predragom Boškovićem iznio hrvatske argumente u vezi š/b ‘Jadran’ te zahtjev da se on vrati matičnoj državi, Republici Hrvatskoj. 

Te stavove ministar Krstičević ponovio je i u pismu koje je ovih dana uputio crnogorskom kolegi ističući kako ovo pitanje treba riješiti u duhu prijateljske, dobrosusjedske suradnje, a na obostrano zadovoljstvo. Crnogorski ministar Bošković je izrazio spremnost za razgovore oko školskog broda ‘Jadran’ i rješavanja ovog pitanja. Na tragu ovih razgovora, 21. travnja ove godine izaslanstvo Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućeno je u Crnu Goru kao dio radne skupine koja vodi razgovore s crnogorskom stranom radi rješavanja pitanja školskog broda ‘Jadran’ “.

Posljedice ovih žestokih reakcija na crnogorskoj strani vidljive su u zanimljivom jučerašnjem tekstu s crnogorskog portala BokaNews…

 

Umjesto da danas, kako je prvobitno bilo planirano, sa studentima i profesorima Pomorskog fakulteta isplovi na višednevno krstarenje do Venecije u Italiji i Kopra u Sloveniji, školski brod Mornarice VCG „Jadran“ jutros je s Pina u Tivtu krenuo samo na kraću vožnju Bokokotorskim zaljevom. Naime, „Jadran“ je s istaknutom ogromnom crnogorskom zastavom, po potpunoj bonaci, vozio Tivatskim zaljevom u pratnji još jednog broda MVCG – fregate 34 na koju su za ovu priliku bila ukrcana i dvojica pripadnika Zrakoplovstva VCG. Oni su održavali vezu i navodili vojni helikopter tipa „Gazela“ koji je kružio nad brodovima u plovidbi, i iz kojeg su filmski i foto-snimatelji snimali materijal za promotivne potrebe Ministarstva obrane.

Plovidba „Jadrana“ za Italiju i Sloveniju iznenada je minulog vikenda otkazana zbog, kako je službeno rečeno, „tehničkih razloga“, iako jedrenjak koji je upravo izašao s tri i pol godine dugog i preko 1,7 milijuna eura vrijednog generalnog remonta u brodogradilištu Bijela nema nikakav tehnički nedostatak ili kvar koji bi ga spriječio da narednih deset dana provede na moru, kako je to i prvotno bilo planirano. Zbog nove političke bure koja se digla u Hrvatskoj, i pritiska koji je na državne organe u Zagrebu napravila Udruga bivših kapetana „Jadrana“ iz Hrvatske, koja zahtijeva da se toj državi „vrati brod što joj je otet i bespravno iz Splita odveden u Tivat 1991.“, na najvišoj državnoj razini u Podgorici minulog vikenda je donijeta odluka da se otkaže plovidba starog jedrenjaka za Veneciju i Koper. Naredba da brod ne isplovi na krstarenje zatekla je i neugodno iznenadila posadu „Jadrana“ i pripadnike MVCG, ali su je oni, kao profesionalci, morali bespogovorno provesti.

Inače, ruta krstarenja „Jadrana“ sa studentima Pomorskog fakulteta je upravo zbog osjetljivih političkih okolnosti u vezi ovog broda, na kojeg pretendiraju i službeni Zagreb i Podgorica, bila postavljena daleko od hrvatskih teritorijalnih voda. Svečanom ispraćaju broda iz Tivta danas su trebali prisustvovati ministar obrane Predrag Bošković i načelnik Generalštraba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić, koji su po originalnom scenariju trebali s „Jadranom“ ploviti od Tivta do Herceg Novog – gdje bi se iskrcali s jedrenjaka, nakon što on po tradicionalnom pomorskom ceremonijalu izmijeni pozdrave s fregatom 34. Od svega toga nije bilo ništa, već se „Jadran“, nakon foto-sesije s fregatom u zaljevu, povukao na vez u brodogradilište Bijela.

 

Crnogorski portal BokaNews (http://www.bokanews.me/) objavio je ovaj tekst 24. travnja 2017. godine pod originalnim nazivom “Jadran ostao kući, pozirao sa fregatom snimateljima”. Članak je u originalu dostupan na adresi: http://www.bokanews.me/featured/jadran-ostao-kuci-pozirao-fregatom-snimateljima/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.