Izmjenom pravilnika do nagrada za PPE

 

Iako se još prošloga tjedna neslužbeno najavljivalo da će Vlada na ovotjednoj sjednici donijeti odluku o nagradama za pripadnike Protupožarne eskadrile, kao i za zrakoplovne tehničare, te vatrogasce na terenu. to se ipak nije dogodilo. Premijer Plenković je tada najavio da će Vlada naći načina, u dogovoru s nadležnim resorima i s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, da se iznađu sredstva za nagrade. Ministarstvo obrane je potom učinilo prvi korak – dopunilo je Pravilnik o vrstama pohvala i nagrada, uvjetima i postupku njihove dodjele. Dopuna Pravilnika izašla je u Narodnim novinama br. 86 (NN 86/2017) od 30. kolovoza, a već sljedećeg dana, tj. jučer, stupila je na snagu.

Dopuna se odnosi na članak 23. Pravilnika, koji propisuje dodjelu novčane nagrade – razloge dodjele, tko dodjeljuje i koliko često. Tako ministar obrane može dodijeliti jednom godišnje novčanu nagradu od 5.000 kn, osam nagrada od 4.000 kn i 15 nagrada od 2.000 kn, a načelnik GS OS RH – 1 nagradu od 5.000 kn, 10 nagrada od 2.000 kn, te 15 nagrada od 1.000 kn. Od jučer, u ovom sustavu nagrađivanja postoji i iznimka, koja glasi:

„Ograničenje broja novčanih nagrada iz stavka 2. točke 1. ovoga članka ne primjenjuje se kada se novčana nagrada dodjeljuje za osobiti doprinos u provedbi zadaća pružanja pomoći u protupožarnoj zaštiti, zaštiti i spašavanju te u drugim izvanrednim okolnostima.“

Gašenje požara na Biokovu 24. kolovoza 2017. (Photo: Nina Divić/Facebook)

Time je otvoren put, barem u aktualnoj situaciji, da se novčano nagradi veći broj osoba – pripadnici Protupožarne eskadrile, kao i zrakoplovno-tehničko osoblje koje je tijekom protupožarne sezone brinulo o ispravnosti letjelica. Oni bi, prema još uvijek neslužbenim informacijama, trebali dobiti po 5.000 kn neto. Sada je na potezu Vlada, koja takvu nagradu treba i službeno objaviti.

Inače, zaključno s jučerašnjim danom, zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2.630 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 74.600 tona vode te je prevezeno 445 vatrogasaca i pripadnika OS RH, kao i 184 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta. No, istini za volju, tu ostaje i činjenica da PP NOS OS RH uz te zračne snage ima i svoju kopnenu komponentu – koja posljednjih tjedana također nije mirovala, no čiji je posao bio bitno manje atraktivan za širu javnost, pa se i o njenom nagrađivanju zapravo nije čulo ništa. Hoće li i ti ljudi na kraju biti nagrađeni za svoj rad, tek će se vidjeti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.