Tenkodrom kod Benkovca – razvoj vojnog turizma

 

Dok se u jeku turističke sezone glasno razmišlja o tome kakav turizam želimo, te hoće li nas preplaviti turisti u broju kojim više nećemo moći upravljati, jedan vid turizma – u inozemstvu prepoznat i razvijan – kod nas je slabiji čak i od onog u povojima. Dok obale Normandije ili tematski parkovi u Njemačkoj, Mađarskoj ili Rusiji okupljaju veliki broj pobornika tzv. vojnog turizma, te se unazad nekoliko godina nude i tzv. vojne avanture, kod nas je taj oblik turizma potpuno zapostavljen. Zbog svojih prirodnih ljepota, velikog broja napuštenih vojnih objekata i ponešto mistike nakon višedesetljetne zabrane bavljenja komercijalnim turizmom, vjerojatno najdalje u vojnom turizmu u RH otišao je otok Vis, no i tamošnja situacija s izostankom makar osnovne regulacije takve djelatnosti pokazuje koliko država ne zna prepoznati potencijal specijaliziranih vrsta turističke ponude. A interesa za vojni turizam ne manjka – podjednako su za njega zainteresirani i domaći i strani turisti. Jedna udruga iz Benkovca otišla je korak dalje, i već neko vrijeme nudi – veteranski vojni turizam.

Zajednica veterana oklopno mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske kao idejni tvorac projekta  „Veteranski vojni turizam“ i Zadruga „Tenkisti Hrvatske vojske“ već više od godinu dana razvijaju projekt izgradnje tenkodroma na bivšem vojnom poligonu Raštević kod Benkovca. Svoju su ideju prikazali i na ovogodišnjem međunarodnom sajmu ASDA u Splitu. „Osnovna je zamisao“, rekao nam je Anto Žilić, upravitelj Zadruge i predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ – podružnica Benkovac, „da izradimo stazu za vožnju i prevoženje s tenkom, u biti – tenkodrom stazu“, dodajući kako osim same staze veterani planiraju i izgradnju drugih popratnih sadržaja – adrenalinskog parka, terena za airsoft i paintball, streljane, šatorskog naselja i raznih sportskih terena, te muzeja vojne povijesti. Za to je, smatra Žilić, lokacija u Rašteviću, veličine 110 hektara, više nego idealna: „Tri je kilometra udaljena od Benkovca u pravcu Zadra. Nalazi se pored autoceste, pored željeznice, i u blizini aerodroma. Lokacija je dobra iz par stvari: u blizini same lokacije nalaze se turistička središta tipa Zadra, Biograda, Šibenika, možemo reći slobodno i Splita… i plus nalazi se u blizini atraktivnih turističkih središta kao što su Plitvice, Kornati, Krka, Paklenica, itd.“ Vojni poligon u Rašteviću OS RH proglasile su neperspektivnim, pa se sada nalazi u portfoliju Ministarstva državne imovine, od kojeg branitelji očekuju dobiti koncesiju, što je osnovni preduvjet da se projekt tenkodroma počne realizirati. Dok se čeka odgovor od Ministarstva državne imovine, grad Benkovac već je usvojio izmjenu urbanističkog plana i dao posebnu geodetsku podlogu, rađenu nešto ranije zbog nekih drugih, nikad ostvarenih planova na toj lokaciji. Prvotni projekt, koji uključuje i hotel u sklopu tenkodrom-kompleksa, kao i početnu izradu projektne dokumentacije, napravio je ratni veteran iz Vinkovaca, arhitekt Tihomir Maras i njegova tvrtka Concept d.o.o.

Za osnovni sadržaj tenkodroma – vožnju tenkom – najbitnije je nabaviti tenkove. Zadruga ima ideju kako i gdje je to moguće: „Tenkove planiramo nabaviti od Hrvatske vojske jer postoje neperspektivna sredstva tipa tenkova T-55. Naša želja je da probamo uzeti BVP – borbeno vozilo pješaštva. Sad, to će možda biti problem zato što je borbeno vozilo pješaštva perspektivno sredstvo u Hrvatskoj vojsci. Na koji način ćemo to riješiti – to bi trebali uz dogovor i vidjeti s pravne strane s Ministarstvom obrane, da li će to na bilo koji način… Nama ne igra ulogu da li će to oni nama pokloniti, dati, platiti, kupiti, ili na koji ćemo način mi to riješiti – to ne igra ulogu. To ćemo vjerojatno rješavati s pravnom službom Ministarstva obrane“.

Anto Žilić, upravitelj Zadruge “Tenkisti Hrvatske vojske”

Žilić vjeruje da će se lakše dogovoriti s MORH-om budući da Zadruga ne traži sredstva za borbeno djelovanje, već isključivo za vožnju i prevoženje. Iako im za sami početak rada tenkodroma nije presudno dobiju li od MORH-a 2 ili 3 tenka, idealni broj bio bi 5 do 6, kaže Anto Žilić: „Iz razloga pošto je to stara tehnika, lako kvarljiva itd. – mi uvijek moramo imati u rezervi da se jedan tenk popravlja, a da je jedan tenk u pripremi, ili ne znam bilo što, a da može se 2-3 tenka voziti.“ Sredinom svibnja ove godine, „Tenkisti Hrvatske vojske“ i MORH održali su radni sastanak upravo po pitanju projekta u Rašteviću, na kojem se MORH „po pitanju vojne opreme stavio na raspolaganje, a sve u skladu sa zakonskim odredbama o neperspektivnoj vojnoj opremi i naoružanju koja bi se koristila za potrebe veteranskog vojnog turizma“, stoji na web-stranici Zadruge od 16. svibnja 2017. godine. Tehniku koju bi koristili zadrugari namjeravaju održavati pretežito u vlastitom aranžmanu, napominje Anto Žilić: „Mi smo planirali radionicu unutar toga i hangar. I onda u radionici gdje bi zapošljavali naše majstore i gdje bi mi održavali. Normalno, jedan dio popravaka vjerojatno mi ne bi mogli izvesti, to se ide u suradnju već sa osposobljenim firmama – ne znam da li to još uvijek radi Jedinstvo, il iradi već netko, znači u dogovoru, može i u suradnji s MORH-om. Nama je otvorena svaka mogućnost da se zaradi – i MORH , i Ministarstvo branitelja, i bilo tko da zaradi zajedno s nama. Znači otvorena nam je svaka mogućnost, ali planiramo napraviti svoje radione.

Projekt kako ga je vidio arhitekt Tihomir Maras

Podršku projektu dao je i ministar branitelja Tomo Medved, što je vrlo bitno budući da je jedan od ciljeva ovog projekta aktiviranje braniteljske populacije. Zadrugari računaju da bi se izravno zaposlilo 50 do 100 ljudi, a uvezivanjem malih gospodarstava i OPG-ova s područja Benkovca i okolice, kao i razvijanjem turizma na području koje ga trenutno uopće i nema, posla bi bilo i za veći broj ljudi. Vrijednost projekta je oko 10 milijuna eura, a većinu tih sredstava „Tenkisti Hrvatske vojske“ namjeravaju namaknuti iz EU fondova za regionalni razvoj, za što su se prijavili u suradnji s gradom Benkovcem.

Određeni dio sredstava namaknuo bi se i kroz suradnju s partnerima – Ministarstvom obrane, Ministarstvom branitelja, Pleterom, ili braniteljskim fondovima. No krajnji rok za iskorištavanje sredstava iz EU-kase je 2022. godina, što i nije baš tako daleko: „Vrlo je bitno da dobijemo što prije zemljište da možemo nastaviti dalje, da se to što prije realizira. A realno postoji, ako se riješi tehnika i zemljište, da mi možemo krenuti s izgradnjom tenkodroma već sljedeće godine.“ Prema postojećim procjenama, projekt bi trebao biti financijski samoodrživ, budući da se planira da „tenkodrom“ ne radi isključivo preko ljetnih mjeseci, već tokom cijele godine. Posjetitelji koji kupe kartu za vožnju tenkom automatski bi time kupili i policu osiguranja, ukoliko se dogodi bilo kakav incident zbog greške osoba koje rade na poligonu. Čini se da je Zadruga „Tenkisti Hrvatske vojske“ zaista razradila projekt do najmanje sitnice, ali za početak njegovog ostvarenja potrebno je ishoditi ono prvo i najvažnije – dogovor s Ministarstvom državne imovine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.