Odlazak 1. HRVCON-a u Poljsku

 

Pred sutrašnji odlazak, danas je u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru svečano ispraćen prvi hrvatski kontingent koji sudjeluje u NATO-misiji ojačanja prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj. Ukupno 78 pripadnika OS RH bit će sastavni dio borbene skupine (eFPBG-USA) koju čine još i Rumunjska, Poljska (kao zemlja domaćin) te Velika Britanija, i to pod zapovjedništvom Sjedinjenih Američkih Država. Iako je prvotno bilo planirano da se Hrvatska u eFP angažira jedino u njemačkoj borbenoj skupini u Litvi, Ministarstvo obrane RH priopćilo je u travnju ove godine kako će se, na poziv Republike Poljske, Hrvatska uključiti i u tamošnju borbenu skupinu.

„Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza“,

rekao je na današnjem ispraćaju načelnik GS OS RH general Mirko Šundov, dok je ministar obrane RH Damir Krstičević poručio:

„Neka vam briga za sigurnost bude na prvome mjestu, brinite o svojim kolegama – čovjek mora biti uvijek na prvom mjestu. Pronosite poljskom narodu srčanost i pobjednički duh Hrvatske vojske i budite u pravom smislu predstavnici jedine nam Hrvatske”.

I prvi HRVCON eFPBG-USA naoružan je s VHS-2 (Photo: MORH/J.Kopi)

Angažman hrvatskih vojnika u Poljskoj odobrili su Vlada RH i Hrvatski sabor još prije ljeta. Prema tom odobrenju, u Poljsku se smije uputiti maksimalno do 90 pripadnika OS RH, i to u nekoliko 6-mjesečnih rotacija – pretpostavlja se do kraja 2018. godine. To je i osnovna razlika u odnosu na predstojeći angažman u Litvi, za koju je Sabor odobrio angažman do 200 pripadnika OS RH, ali kroz samo jednu rotaciju. Osim vojnika, Hrvatska u Poljsku šalje jednu bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa. Prema javnoj nabavi koju je oglasio MORH 17. srpnja, tehnika i pripadajuća oprema trebali bi se do terminala Orzysz prevesti željeznicom, između 10. i 15. listopada. Nakon što je aktualni, 7. hrvatski kontingent u misiju „Resolute Support“ u Afganistanu po prvi puta otišao naoružan domaćom puškom VHS-2, i pripadnici 1. HRVCON-a u eFP u Poljskoj također su naoružani osobnim naoružanjem HS Produkta kao svojim osnovnim oružjem.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFPBG-USA je bojnik Ivan Užarević, koji je na današnjem ispraćaju u Bjelovaru rekao:

Bojnik Ivan Užarević, zapovjednik 1. HRVCON-a u eFPBG-USA (Photo: MORH/J.Kopi)

„Uvjeren sam kako će ovi vojnici još jednom dokazati svoje sposobnosti i u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti doprinijeti vojnim operacijama predvođenim SAD-om“.

Što se tiče samog sastava i onoga što ih čeka u Poljskoj, bojnik Užarević kaže:

„Radi se o bitnici samohodnih višecijevnih lansera raketa 122 mm Vulkan, koja je ojačana desetinom za logističko osiguranje iz sastava Topničko-raketne pukovnije. Također imamo i ojačanje s timom Nacionalnog elementa potpore iz Zapovjedništva za potporu, te timom Vojne policije.

Radi se o zadaći ojačane prednje prisutnosti. Bitnica će se integrirati u sastav borbene grupe u području razmještaja u Republici Poljskoj. Provodit ćemo obučne aktivnosti, također vježbe sa i  bez bojevog gađanja“.

“Vatreni zid 16” – od Slunja do Poljske (Photo: MORH/J.Kopi)

Spremnost OS RH za angažman na istoku Europe provjerena je još prije godinu dana, od 24. do 30. listopada 2016., na vojnoj vježbi topničkih postrojbi „Vatreni zid 16“. No tada se još nije govorilo o angažmanu u Poljskoj, već isključivo u Litvi. „Vatreni zid 16“ bila je prva vježba s topničkim bojnim gađanjima koja se provodila sukladno NATO-procedurama, a u kojoj su sudjelovale topničke postrojbe razine bitnica/vod, posrojba veze, inženjerijska postrojba, NKBO postrojbe, postrojbe Zapovjedništva za potporu i Vojne policije. U vježbi je sudjelovalo ukupno oko 300 pripadnika OS RH, a nositelj vježbe bila je Topničko-raketna pukovnija HKoV-a iz Bjelovara.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.