SAD nastavljaju ulagati u poligon u Slunju

 

Na jutrošnjoj 43. sjednici Vlade RH, ministri su primili na znanje i usvojili „Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Kopnene vojske SAD u Europi i Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi s izgradnjom na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju, Republika Hrvatska“. Naziv ove točke dnevnoga reda Vladine sjednice tek je malo kraći od objašnjenja resornog ministra Marija Banožića o čemu se tu zapravo radi:

 „Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti, te oružane snage dviju država surađuju u gotovo svim funkcionalnim područjima.

Ovim tehničkim dogovorom američkoj strani omogućuje se logistička potpora u vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju kako bi njihove snage ili ugovoreni izvođači mogli izvršiti radove koji obuhvaćaju izgradnju višenamjenskog strelišta za strojnice, renoviranje poligona za gađanje i izgradnju vježbovnog poligona. Završetkom navedenih radova infrastrukturni kapaciteti za provođenje obuke bit će dodatno unaprijeđeni i modernizirani, što posljedično utječe i na spremnost Hrvatske vojske. Ovaj tehnički dogovor nastavak je dobre suradnje sa SAD-om u području razvoja vojne infrastrukture, a stupio je na snagu 30. rujna 2020. godine“.

Ni popratni Vladin dokument nije ništa opširniji – navodi tek da je „Vlada RH upoznata s Tehničkim dogovorom između Kopnene vojske SAD u Europi i MORH-a, u vezi s izgradnjom na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ u Slunju, potpisanim u Zagrebu i Wiesbadenu 30. rujna 2020.“.

JTAC toranj – predan OS RH 2019. godine

Pitanje modernizacije i američkog ulaganja u vojni poligon u Slunju datira još iz 2016. godine (pa i ranije), kada je delegacija OS RH na čelu s tadašnjom vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović i tadašnjim načelnikom GS OS RH, generalom Dragom Lovrićem, boravila u radnom posjetu Nacionalnoj gardi Minnesote. Prigodna svečanost povodom 20. obljetnice suradnje Hrvatske i SAD-a kroz „State Partnership Program“ održana je u vojnom kampu Ripley, kojeg su hrvatski gosti detaljno pogledali i uzeli za primjer budućeg razvoja vojnog poligona OS RH u Slunju. Američki domaćini hrvatskoj su delegaciji prezentirali planove za razvoj poligona „Eugen Kvaternik“, a načelnik GS general Lovrić najavio je razvoj i modernizaciju ovog vojnog objekta u narednom 10-godišnjem razdoblju. Lovrić je također tom prilikom najavio od 2017. godine znatnija ulaganja u poligon Slunj preko određenih vježbi s američkim Oružanim snagama: „Tako zajedničkom vježbom sa SAD bit će planirana sredstva iz proračuna SAD-a za ulaganja u poligon Slunj. Znači, mi ćemo iskoristiti sposobnosti i financijska sredstva SAD-a i naša proračunska sredstva da razvijemo poligon Slunj da bude najmoderniji poligon u Europi“. Cilj razvoja i modernizacije poligona u Slunju je certificiranje poligona u skladu sa svim NATO standardima, ne bi li taj vojni poligon postao NATO vježbovna točka, sposobna za neprekidno te multi-organizacijsko djelovanje.  No čini se da razvoj poligona „Eugen Kvaternik“ ide puno sporije od plana – posljednja zabilježena američka investicija na slunjskom poligonu datira iz 2019. godine, kada je donacijom Vlade SAD-a Zapovjedništvo Američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE) izgradilo kontrolno-nadzorni toranj (Range Control Tower). Projekt izgradnje JTAC tornja financiran je od strane Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE) u ukupnom iznosu od 850.000 dolara. Krajem prošle godine SAD su pokrenule izgradnju ambulante na vojnom poligonu Slunj u vrijednosti od 1,7 milijuna dolara, financirano putem američkog Fonda za infrastrukturu za vojne vježbe pri američkom Zapovjedništvu za Europu (EUCOM).

Virtualno strelište – donacija SAD

U danas prihvaćenom Vladinom zaključku najzanimljivija je izgradnja višenamjenskog strelišta za strojnice. To nije prva takva donacija SAD hrvatskim Oružanim snagama – 2017. godine Sjedinjene Američke Države donirale su opremu za taktičku obuku pješačkim oružjem – točnije, SAD su donirale oko milijun dolara vrijedan SATTS sustav (Small Arms Tactical Training System) – virtualno strelište s 10 paralelnih vježbovnih linija. Ovo virtualno strelište, smješteno u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji – omogućava pojedinačnu ili skupnu obuku na ukupno 9 tipova oružja: na pištolju Beretta M9, sačmarici Winchester M1200, snajperu Remington Model 700, jurišnim puškama M16A2 i M4A1, puškostrojnicama M240B i M249, automatskom bacaču granata MK 19, te protuoklopnom bacaču M136 AT4. Što se Slunja tiče, osim višenamjenskog strelišta za strojnice, SAD će financirati i izgradnju vježbovnog poligona, te renovaciju poligona za gađanje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.