Pripreme za SAD – transparentnost prije svega!

 

Dok Ministarstvo obrane Republike Hrvatske o ozbiljnim aktualnim aktivnostima službeno u pravilu šuti, a ministar obrane Mario Banožić na društvenim mrežama tek reklamira svoje jučerašnje prisustvo na diplomatskom primanju Francuske Republike, te utorak proveden na obilježavanju Dana Grada Otoka nedaleko Vinkovaca – dakle, kompletno nevezano za teme obrane i MORH – nije da se baš ništa obrambenoga ne događa u Zagrebu i Hrvatskoj. Dobar primjer za to je i današnja objava na mreži Twitter Marka Fleminga, otpravnika poslova pri Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

On je rano popodne danas, 15. srpnja 2021. godine, objavio sliku i ponešto podataka o posjetu ministra obrane RH Banožića te načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja veleposlanstvu SAD u Buzinu. Fleming je, naime, zajedno s vojnim izaslanikom SAD u Hrvatskoj dočekao domaću delegaciju prije njihovog predstojećeg odlaska u SAD, gdje će se sresti s tamošnjim visokim obrambenim dužnosnicima“. O svemu tome, hrvatska će javnost možda ponešto i čuti jednom, ako ništa drugo a ono u čistom (sadržaja lišenom) protokolu boravka spomenutih hrvatskih dužnosnika u Washingtonu jednom kad se do toga konačno i dođe. No, do tada, više objavljuje diplomatski osjetljivo veleposlanstvo zemlje partnera nego sve hrvatske institucije, i svi domaći političari ili dužnosnici. Nažalost!

Post scriptum

Oko sat vremena nakon ove naše objave (te ujedno oko dva i pol sata od originalne američke objave), i ministar Banožić se na svom Facebook profilu pohvalio ovim vojno-diplomatskim sastankom. Kako je tom prilikom dodao Banožić:

„Također, ovo je bila prilika za dogovore oko službenog posjeta izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH Sjedinjenim Američkim državama povodom obilježavanja 25 godina suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote u okviru State Partnership partnerstva koju Oružane snage RH imaju od 1996. godine“.

Uz tu kratku objavu, čelnik obrambenog resora Republike Hrvatske objavio je i tri dodatne fotografije s ovog sastanka, na kojima se vidi da je susretu u sklopu hrvatske delegacije prisustvovala i Dunja Bujan, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.