PC-9 HRZ-a na vježbi “Adriatic Strike 2016”

 

Od danas, 6. lipnja, pa do subote, 11. lipnja, u susjednoj Sloveniji traje međunarodna vojna vježba „Adriatic Strike 2016“, na kojoj sudjeluju i pripadnici HRZ-a s letjelicama PC-9. Vježba je uvrštena u godišnji plan vježbi OS RH, a cilj joj je „uvježbavanje tehnika, taktika i procedura bliske zračne potpore, te osposobljavanja prednjih zračnih kontrolora, njihove interoperabilnosti i rada u višenacionalnom okruženju“. Ovogodišnji „Adriatic strike“ (ili „Jadranski udar“ organizira i vodi zapovjedništvo 15. puka vojnog zrakoplovstva Slovenske vojske, a sudjeluje oko 600 sudionika, od toga 350 pripadnika oružanih snaga Austrije, Belgije, Češke, Crne Gore, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Mađarske, Nizozemske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske, te SAD-a. Njemačka i Makedonija sudjeluju kao promatrači. Po prvi puta u vježbi sudjeluje i premjestivi zračni operativni centar iz mjesta Poggio Renatico („Deployable Air Command and Control Centre“ – DACCC, Italija), koji je dio strukture zapovjedništva zračnih snaga NATO-a za Europu.

Pilatus PC-9 iz sastava HRZ-a prošle godine na Plesu

Pilatus PC-9 iz sastava HRZ-a prošle godine na Plesu

Od letjelica, u ovogodišnjoj vježbi sudjeluju slovenski helikopteri Bell 206, 412 i Cougar AS AL 532, slovački Mi-17, crnogorski SA 341 Gazela, te austrijski Bell OH-58 Kiowa. U zraku će se naći još i hrvatski i slovenski Pilatusi PC-9, austrijski Pilatus PC-7, češki Aero L-159, slovački Aero L-39, američki F-16, talijanski AMX, te mađarski SAAB JAS 39 Gripen. Od bespilotnih letjelica, sudjeluje danska Puma te američke „Shadow“ (RQ-7) i „Raven“ (RQ-11). Zrakoplovi koji čine potporu u obuci zračnih kontrolora združene vatre polijetat će s aerodroma Cerklje ob Krki, a bespilotne letjelice – s aerodroma Postojna. Za razliku od toga, letjelice PC-9, F-16, AMX i JAS 39 Gripen u izvedbu vježbe kretati sa svojih matičnih aerodroma, što znači da će hrvatski PC-9 polijetati sa Zemunika. Obuka zračnih kontrolora združene vatre provodit će se tijekom tjedna na 6 različitih lokacija u Sloveniji, kao i na Središnjem poligonu Slovenske vojske Postojna, gdje će zračne snage, tenkovi, minobacači i topovi osiguravati vatrenu potporu. Nešto slično događat će se i na području Soriške planine, općina Sevnica i Črnomelj, Gotenice kod Kočevja i na aerodromu Rakičan kod Murske Sobote, s time što će tamo letjelice samo simulirati potporu iz zraka.

PC-9 Slovenske vojske

PC-9 Slovenske vojske

Zračni kontrolori združene vatre zapovjednika na terenu savjetuju o uporabi zračne i druge vrste vatrene potpore, kao i o njenoj pravilnoj uporabi, te kontroliraju izvedbu. Ujedno, na terenu oni pružaju podršku u vidu izviđanja trasa za kretanje, praćenja konvoja i nadzora okolice, čime se uspostavlja sveobuhvatna zaštita vlastitih snaga.

Slovenska vojska već je ranije objavila da će se za potrebe vježbe privremeno zatvarati zračni prostor iznad područja djelovanja, i to dnevno između 9 i 12 sati, 14 i 17 sati, te između 19 i 23 sata. Najveći dio obuke obavljat će se tijekom dana, dok bi sve radne aktivnosti morale završiti najkasnije do 23 sata. Na kopnu će utjecaj vježbe biti minimalan, bit će moguće vidjeti tek manji broj vojnika i vojnih vozila, dok će se sudionici vježbe kretati po javnim cestama i utvrđenim šumskim putevima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.